USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dikkat! Bu yazdıklarım ‘Yatırım Tavsiyesi’ değildir!

Dikkat! Bu yazdıklarım ‘Yatırım Tavsiyesi’ değildir!
22-04-2024

DİKKAT! BU YAZDIKLARIM “YATIRIM TAVSİYESİ” DEĞİLDİR.

-BORSA

Bir zamanlar köyün birine bir adam gelmiş ve tanesi 10 dolardan maymun alacağını söylemiş. Köyde çok maymun olduğu için köylüler sevinçle ormana koşup maymun yakalamaya başlamışlar. Adam, binlerce maymunu 10 dolardan satın alınca ortalıkta maymun azalmış, yakalaması da zorlaşmış. Köylüler, tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken, adam her maymun için 20 dolar vereceğini söylemiş. Yeniden heveslenen köylüler, tekrar maymun yakalamaya başlamışlar.

Maymun sayısı azaldıkça fiyatı artıran adam, bu kez her bir maymun için 25 dolar ödeyeceğini ilan etmiş. Ama artık maymuna rastlamak bile çok zorlaşmış. Bunun üzerine adam, fiyatı 50 dolara çıkardığını, ancak kendisinin işi olduğu için şehre gitmesi gerektiğini, yardımcısının onun yerine alım yapacağını söylemiş.

Fiyat 50 dolar ama ortalıkta hiç maymun yok. Yardımcı, köylülere demiş ki, "O yokken, şu büyük kafeste topladığımız maymunlar var ya, ben onların tamamını size 35 dolardan satayım, siz de patron gelince ona 50 dolardan satarsınız". Köylüler, büyük bir sevinçle tüm birikimlerini bir araya toplayarak tanesi 35 dolardan maymunların hepsini almışlar. Sonrasında ne adamı ne yardımcısını bir daha gören olmamış. (Genç Beyin Dergisi)

Not: Bu fıkra, ilgili çevrelerce borsayı en iyi anlatan fıkra olarak biliniyor.

-ALTIN

KÜRESEL PARA OYUNLARI VE PSİKO-SİBER SAVAŞ/İnternet-Bilgi Akışının Değişimi ve Dolar-Altın Üzerinden Küresel Hegemonya Savaşları” kitabı gibi daha birçok kitabın yazarı, Yakın Çağ siyasi tarihi uzmanı, ekonomist ve akademisyen Dr. Ramazan Kurtoğlu, 2018 yılında görev yaptığım şubenin üyesi olduğu ticaret odasının davetlisi olarak bir seminer vermiş, katılımcılara dağıtılan ve yeni kitabına isim olarak da seçtiği “küresel para oyunları” konusuna ayrıntılı olarak değinmişti. Fakat en çok dikkati çeken sözleri, altın ile ilgili olanlardı.

Herkesi şok edecek bir yatırım tavsiyesinde bulundu ve nerede ise tamamı işletme sahiplerinden oluşan topluluğa “işletmenizi kapatın, kepenkleri indirin, neyiniz varsa paraya çevirin ve o parayla altın alın” diyerek salondakileri adeta dumura uğrattı. Oysa gelenler, büyük bir ihtimalle şirketlerini daha nasıl geliştirip büyüteceklerini ve daha karlı hale nasıl getirebileceklerini öğrenmek için gelmişlerdi. Bu tavsiyesini açıklarken de Doların 1944 yılında imzalanan “Uluslararası Para Anlaşması” kapsamında altın karşılığı basılması gerektiği halde, bunun çok uzun zamandır böyle olmadığını ve tamamı ile altın karşılığı basılmış olması durumunda o günlerde 194 TL olan gram altının aslında 2000 TL olması gerektiği idi.

Ayrıca İran gibi “Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS” ülkeleri de doların küresel hegemonyasından ekonomilerini kurtarmak için -gerekirse ihraç ederek- altın rezervlerini arttırmaktaydılar. Dolayısı ile çok yakında altının gramı bu rakama ulaşacaktı. Bu nedenle herkes nesi var nesi yoksa satarak altına çevirmeliydi.

Seminerden sonra, o hinterlantta dükkanını kapatan bir işletme sahibi gündeme gelmedi. Zaten herkesin kepenkleri indirmesi gibi, eğer tam uygulanırsa ticari hayatı dumura uğratacak bir şeyi hangi cesaretle tavsiye ettiği de anlaşılır gibi değildi. Üstelik bu seminerden bir hafta sonra 2018, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri yapılacaktı.

Çok yakında” dediği olay ise 5.5 yıl sonra gerçekleşti ve 2023 sonunda gram altın 2.000 TL’yi aştı. 19 Nisan 2024 itibarı ile ise 2 bin 500 TL’ye ulaştı. Yaklaşık 13 kat artmış. Burada itiraz edilemeyecek nokta; ABD’nin halen uluslararası anlaşmaları çiğneyerek, altın karşılığı olmadan dolar basmaya devam etmesi ve gram altının değerinin dünya çapında dolaşan dolar miktarı baz alındığında olması gereken rakamın çok altında olduğudur. Bu nedenle altının halen çok ucuz olduğunu söyleyenler çoğunlukta.

-DOLAR

Uzman olmayan birçok ‘youtuber’ ısrarla dolar alımını tavsiye etse de uzmanların çoğunluğu Dolar ve veya dövizin bir yatırım aracı olmadığını, örneğin altın aldığımızda aynı zamanda dolar da almış olduğumuzu, doların da kendi içinde bir enflasyona tabi olduğunu ve altının her zaman daha çok artış kaydettiğini belirtiyorlar. 2018 yılı Haziran ayında 4.7 TL olan dolar kuru, bu günlerde 32.5 TL. Bu durumda yaklaşık 7 kat artmış görünüyor.

-GAYRİMENKUL

Fazla söze gerek yok çünkü sadece konut değil “gayrimenkul” özellikle ülkemizde her zaman tartışmasız en çok kazandıran yatırım aracı olmuştur.

-GİRİŞİMCİ OLMAK VE TİCARET YAPMAK

Benim gibi aylık düzenli gelire alışmış ve girişimci bir ruha sahip olmayan kişilerin anlayamayacağı bir konu da; bir girişimde bulunmak ve ticaret yapmak. Onlar bir ev alabileceği parayı, sermaye olarak kullanıp o para ile ileride bir değil 10 ev alacak bir duruma gelebiliyorlar.

Onların arasında yine de bir ev almayıp, halen kirada oturmayı tercih edenler bile var. Fakat ülkemizde okul ve ailenin bir olup, öğrencileri girişimciliğe değil daha çok memurluğa teşvik ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

-“YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR” ne demek?

Finans piyasalarında ve borsa araçlarının kullanımında uzmanlaşmış kişiler, yatırım tavsiyesi verebiliyor. Sermaye piyasası araştırmacıları, portföy yöneticileri, yatırım danışmanları, finans ve banka kurumlarının yetkilileri de yatırım tavsiyesi verebilen kişiler arasında. Fakat özellikle sosyal medyada yetkisi olmayanlar da sıklıkla bu konuda tavsiyeler veriyorlar, ardından olumsuz sonuçlardan sorumlu olmadıklarını belirtmek için, “Yatırım Tavsiyesi Değildir” ifadesini beyanlarına ekliyorlar.

Bu nedenle ben de bu yazıyı hem “Yatırım Tavsiyesi Değildir” beyanına bir örnek vermek adına, hem de ne olur ne olmaz diyerek şu uyarıyla bitirmek istiyorum:

Yasal Uyarı Notu: Bu yazıda yer verdiğim borsa, döviz, altın ve gayrimenkul konulu tavsiyeler, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Muhtemel riskler ve kayıplarla ilgili sorumluluk kabul etmemekteyim.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nuh
Nuh 1 hafta önce
Uzun vadede altın her zaman kazandırır derler yatırım tavsiyesi verenler. Allah helalinden nasip etsin…
Bülent
Bülent 1 hafta önce
Altın gibi tavsiyeler.
Eyüp Özcan
Eyüp Özcan 1 hafta önce
Hüseyin Bey, yatırım ürünleri kısa özet ve bazı hatırlatmalar için elinize sağlık
Warren Buffet’ın yatırım tavsiyesi ise şöyle;
Uyurken para kazanmanın bir yolunu bulamazsanız ölünceye kadar çalışmak zorunda kalırsınız.
M. Sezer
M. Sezer 1 hafta önce
Dolar enflasyonu olduğu için bir yatırım aracı değildir. Ancak tl ye karşı alım gücünü korursunuz. Kağıt paradan yatırım aracı olmaz. Bence Altın, G. Menkul , Hisse senedi gibi ürünler varlık sınıfına girdiği için yatırım aracıdır. Paranızı enflasyon karşısında korumak için bunu dikkate almak önemlidir. Etrafınızda refah içinde olanlara baktığınızda bu ürünleri tutanlar olduğunu göreceksiniz.
Y. T. D
M.Köksal
M.Köksal 2 hafta önce
Kumarda her zaman kasa kazanır diye bir söz vardır. Bunu çoğumuz bilir. Parayı elinde bulunduranlarda tüm dünyayı istedikleri şekilde yönlendirme gücüne sahip olduklarını düşünüyorlar. Borsa, Bitcoin, faiz, döviz vb alanlarda istedikleri illüzyonları yaparak her zaman onlar kazanmaya devam ediyor. Küçük yatırımcının ağzına zaman zaman bir parmak bal çalarak bu sistemi sürdürüyorlar.
Lütfü
Lütfü 2 hafta önce
Kayserili ile yahudinin diş mevzusu geldi aklıma????
Bişey olması gerekenden çok ucuzsa almamak, olması gerekenden pahalıya satabiliyorsan da satmamak gerekir
Timur
Timur 2 hafta önce
Bir insanın en iyi yapacağı yatırım kendisine yapacağı yatırımdır. :) bu da çok küçük yaşlardan ölüme kadar sürer. Peki yatırım ne ye yönelik olacak, maddeye mi , maneviyatı mı. Ruhumuza mı , çevremize mi …
Gizli özne…
Gizli özne… 2 hafta önce
Tarih içerisinde ticareti en iyi yapanlar günümüzde paranın hükümdarları. Kendilerine rakip istemedikleri için küçükleri ticaretten uzak tutup istedikleri gibi yönlendirmek istiyorlar.
Biz köylüler ticareti dinimize uygun, ahlaklı ve istikrarlı yaparsak kendimize yetebiliriz tavsiyeye de ihtiyacımız kalmaz diye düşünüyorum.

Hüseyin Burak hocam kaleminize sağlık.
İbrahim sancar
İbrahim sancar 2 hafta önce
Kendi ellerimizle TL mize zarar vermemek adına dövizden sakınmamız bir realitedir. Döviz dışında bir çok yatırım ürünü bulunmaktadır. Bunlar değerlendirilebilinir.
Emeğinize, kaleminize sağlık Hüseyin Bey. Syg
Kadiryuksel
Kadiryuksel 2 hafta önce
Yazarımız bu hafta okuyucunun duygularına tercüman olmak istemiş. Eline kalemine sağlık.
Buradan yola çıkarak şahsi bir tespitimi paylaşmak istiyorum.
Gerçekten de uzun bir süredir para piyasalarında,borsa ve yatırım fonlarında insanların tasarruflarını yarıştırdığı ve zihinleri olmadık derece de meşgul edecek gündemlerin belirlendiği bir devri yaşıyoruz.
Sadece mantığın çalıştığı bu meşgale bizlerin nihai kararlarını da her yönüyle etkilediğini düşünüyorum.Tabiri caizse karar vermemizin genetiği değişiyor. Geçmişteki kararlarımızın içeriğinde olan vicdan ve ahlak gibi unsurlar azalıyor. Yeni kararlarımızdaki mantıksal bakışımızın dozajı artıyor. Sadece mantıkla türemiş kararlar bizleri toplumsal anlamda ortak karar alma, ortak paydada buluşma ve bir araya gelmemize her geçen gün engel oluyor.
Belki de böyle olması isteniyor.
Naçizane dikkat çekmek istedim.
Bu açıklamayı paylaşma cesaretini de yazarımızın önceki yazılarında işlediği ve şahsıma yüklediği farklı bakabilme yönünden beslendiğimi önemle belirtmek istiyorum.
Bu vesileyle yazarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.
Ahmet Sakarya
Ahmet Sakarya 2 hafta önce
Yine çok önemli ve güncel konular, sizin yazılarınızı takip etmek bir ayrıcalık,
Çok aydınlatıcı ve sürükleyici olmuş kaleminize sağlık.
Haleti Ruhiye
Haleti Ruhiye 2 hafta önce
Altına hücum. YTD ????
Özcan Yay
Özcan Yay 2 hafta önce
Ekonomi konusunda Medeniyetimizi kültürümüzü rehber edinerek hem kendimizi hem ülkemizi hem de milletimizi mutlu ve Mamur etmiş oluruz
Bunun sayısız örnekleri var
Selamlar
İbrahim berk
İbrahim berk 2 hafta önce
Harika bir yazı olmuş hüseyin bey tebrik ederim ????????????
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 2 hafta önce
Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Bırakın altını doları, yaşamınızı güzel ahlak ve kulluk üzerine kurun. Her türlü fitne ve fesattan uzak durun. Yaşamın özüne sadık kalın. Karlı çıkacaksınız, bilesiniz…