USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çok Kutuplu Dünya Düzeni Konferansı Moskova’da gerçekleşti

Çok Kutuplu Dünya Düzeni Konferansı Moskova’da gerçekleşti
01-05-2023

St. PETERSBURG

Küresel politik dengelerin değiştiği bir çağda artık ‘Çok Kutuplu Dünya Düzeni’ kaçınılmaz hale geldi. Bu yeni düzende kendini doğru yere konumlandıranlar kazanacak.

Takvimler 29 Nisan 2023 tarihini gösterdiğinde, yani önceki gün, Moskova merkezli çevrimiçi şekilde düzenlenen oldukça önemli bir etkinlik gerçekleşti.

ABD Başkanı Biden’ın elitist ve küreselciDemokrasi Zirvesi” bir yana Moskova’daki halk diyaloğu olan “Çok Kutuplu Dünya Düzeni” bir yana.

Konferansın açılış konuşması Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından yapıldı.

Rus Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, kurucu üyesi olduğum Uluslararası Rusofil Hareketi Lideri ve Bulgar politikacı Nikolay Malinov ve yine kurucu üyesi olduğum Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkanı, Slovakya eski Başbakanı Jan Carnagursky’nin yanı sıra Rus düşünce adamı ve politik aktivist Aleksandr Dugin, Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi eski üyesi Cynthia McKinney, Moğolistan eski Dışişleri Bakanı Luvsangiin Erenechuluun, Moldova eski Başbakan Yardımcısı Yuri Roşka, Alman Bundestag eski Vekili Waldemar Gerdt, Küba Beşlisi üyelerinden ABD’de hüküm giymiş eski politik mahkum Mario Padilla, Bolivya’da İvo Morales’in eski müsteşarlarından Hügo Moldiz, Sırbistan Dışişleri Bakanı Danışmanı Vladimir Kırişliyanin, İngiliz Diplomat Alistair Crook, İsviçreli siyaset bilimci Guy Metan, Polonyalı politikacı Mateuzs Piskorskiy, Yunanistan eski Başbakanı Papandreu’nun danışmanı ve Yunan Syriza partisi eski Genel Sekreteri Dimitrios Constantakopoulos, Fransız sağ siyasetinin ünlü simalarından uluslararası hukukçu Elie Hatem ve ünlü gazeteci Pepe Escobar gibi isimler katıldı.

Dünya nüfusunun yüzde 85’i kadarını temsil eden ülkelerden katılımcılar vardı. Bunun anlamı: ‘Pax America’nın sömürgeci hegemonyasının kaçınılmaz çöküşünden sonra yaşayacağımız dünyada, daha adil bir dünya düzeni için hala umut var demektir.

Küresel Liberalizm artık öldü.

Fukuyama’nın işaret ettiği ‘Tarihin Sonu’ büyük bir yalandır. Liberal Demokrasi Dünyası kaos, şiddet, ayrımcılık, ırkçılık ve evrensel nefret dünyasından ibarettir.

Liberal Demokrasi Dünyası, bir milyarlık nüfusun kalan yediye kendi iradesini dikte ettiği; azınlığın hüküm sürdüğü bir dünyadır.

Şimdilerde ise bu sistemin gözümüzün önünde çöktüğünü görüyoruz.

Amerikan hegemonyası artık sona eriyor.

Hatırlayalım: İkinci Cihan Harbi’nden sonra tüm İngiliz sömürgeleri, birer bağımsız devlet haline geldiler. İşte şimdilerde bir dünya savaşı düzenlemeye çalışanların sonu da İngilizlerin sözde imparatorluğunun akıbetine mahkûm olmaktır.

Rus Danilievskiy ve Amerikalı Huntington, insanlık tarihine medeniyetçi bir yaklaşım önerdiler: Farklı medeniyetlerin eşitliği ve karşılıklı saygı. Günümüzde biz buna ‘Çok Kutupluluk’ diyoruz.

Küreselci liberal diktatörlüğün aksine tüm medeniyetlerin eşit rol oynayacağı, harika bir gelecek inşa ediyoruz.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?