USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun fos ABD gezisi ve Hacer Foggo’yu fonlayanlar

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun fos ABD gezisi ve Hacer Foggo’yu fonlayanlar
15-10-2022

CHP’nin ABD temsilciliği olduğunu çoğu kimse bilmez. Bakmayın siz antiemperyalist söylemlere, Washington DC.’den Ankara’ya parti içinde doğrudan iletişim hattı mevcut. Diyarbakır Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu’nun bu bağlantısı konusunda uzun yıllar önce basında çıkan haberler tekzip edilmemişti.

CIA’ya özel istihbarat üreten Stratfor’un Wikileaks’te yayınlanan iç yazışmalarındaki TR-705 kodlu bilgi kaynağının CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu olduğu anlaşılmış, CIA’nın yan kuruluşu Stratfor’un CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nu "TR-705" kodu ile numaralandırdığı ortaya çıkmıştı. Söz konusu iddiayı belgeleriyle ortaya koyan ve Tanrıkulu’nun CIA’daki kod numarasını da söyleyen o zamanın CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, CHP tarafından disiplin cezası almıştı.

CHP’nin ABD’de temsilcilik ofisi var, temsilcinin geziden haberi yok!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Amerika Temsilcilik Ofisinin kuruluş çalışmaları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Yurter Özcan’a 5 Ocak 2013′te verdiği yazılı yetkilendirme ile başlamış.

Yurter Özcan, 2004 yılında University of Richmond, Virginia'da full burs ile Finans ve Ekonomi dallarında öğrenimini tamamladıktan sonra Accenture, Freddie Mac ve corporate executive board şirketlerinde yaklaşık 7 sene Fortune 500 yöneticilerine kurumsal danışmanlık yapmış bir isim.

2009-2010 yılları arasında Washington Institute Türkiye Araştırmalar Merkezi'nde araştırma görevlisi olarak çalışmış. Washington Enstitüsü'nün misyonu, Ortadoğu'daki Amerikan çıkarlarına ilişkin dengeli ve gerçekçi bir anlayış geliştirmek ve bunları güvence altına alan politikaları teşvik etmektir. Enstitü, ABD Orta Doğu politikasının oluşturulmasına - gerçekler ve uzmanlıkla desteklenen - tarafsız, araştırmaya dayalı analizleri enjekte etmeye çalışıyor. Arife tarif gerekmez, anladınız siz Yurter Özcan’ı.

University of London- SOAS'ta, İngiliz Hükümeti Chevening Scholarship Bursiyeri ve HSBC Fellow olarak Orta Doğu Siyaseti üzerine Master çalışmasını 2011'de bitirmiş. Lütfen üşenmeyin ; “MİT dikkat etsin! MI-6 Türkiye’de School of African and Oriental Studies ‘SOAS’ mezunlarını kullanıyor! başlıklı yazımı okuyun.

Yazının sonunda şöyle dediğimi hatırlıyorum, “Siz siz olun bu atasözünü unutmayın; Ağaca balta vurmuşlar sapı bedenimden demiş! Türkiye'de  yolu SAOS'tan geçen ne kadar akademisyen, bürokrat varsa mercek altına alınmalı. Yoksa her geçen gün altımız biraz daha oyulur.  Bu bir güvenlik meselesidir. Paronaya değil!”

Yurter Özcan’ın Master tez konusunu "Kürt Hizbullahı'nın Çöküşü ve Yeniden Doğuşu" üzerine yazmış. 2011 yılından itibaren CHP Dış İlişkiler Bölümü'nde danışman, 2012'den itibaren de CHP Yurtdışı Örgütlenmeler Danışma Kurulu üyeliğini sürdürmüş. Ocak 2013'te Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP Amerika Temsilcisi olarak atanmış.

ABD Adalet Bakanlığı (Department of Justice) tarafından Foreign Agents Registration Act (FARA) kanunu altında tescil edilen Temsilcilik, çalışmalarına Temmuz 2013′de başlamış. Temsilcilik, Cumhuriyet Halk Partisi adına çalışma, temsil ve teşkilatlanma yetkisine sahip. Cumhuriyet Halk Partisi Amerika Temsilciliği’nin iki ana misyonu var: ABD kurumları nezdinde Cumhuriyet Halk Partisi’ni temsil etmek,  ABD’de yaşayan Türk yurttaşların Türkiye ile olan bağlarını güçlendirmek ve devam ettirmek; sorunlarının çözülmesinde katkıda bulunmak ve Amerika’daki Türk lobisine destek vermek.

Buraya kadar herşey CHP açısından güzel. Ancak CHP liderinin ABD ziyaretinin bu ülkedeki parti temsilciliğinin bilgisi ve organizasyonu dâhilinde olmamasına ne demeli? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD programından haberi olmayan ve sonradan bilgisi olan ABD'de CHP'nin aylık 18 bin dolar maaşla temsilciliğini yapan Yurter Özcan'ın sinirlenerek CHP liderine "ziyaretleriniz esnasında ben ABD'de olmayacağım Almanya'ya gidiyorum" diye tavır koyduğu belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun ABD nezdinde akreditesi olabilir mi?

"Denize düşen yılana sarılır" derler.  Ya da sonuçsuz vakıalar için "yılan hikâyesine döndü" denilir. Aslında CHP ile ABD arasında nasıl bir ilişki var merak etmiyor değilim. Çünkü Erdoğan’ın "Bay Kemal"i; Cumhurbaşkanı ve hükümetini, ABD yanlısı göstermek için hiçbir bir fırsatı kaçırmadı. Tüm bunları yaparken yolsuzluk iddialarına dört elle sarıldı.

Cumhurbaşkanına yakın eğitim vakıfları aracılığıyla 61 milyon doların “birdenbireABD'ye aktarıldığını söyledi. CHP'li Emre Yılmaz, daha sonra ABD Adalet Bakanlığı'nın Yabancı Ajan Kayıt Yasası biriminden Eylül 2014 ile Temmuz 2020 arasında 10.8 milyon dolara kadar bireysel transferleri gösterdiğini iddia ettiği bazı dokümanları medyada paylaştı. Transferleri gerçekleştiren iki Türk vakfı Turgev ve Ensar'ın cumhurbaşkanının çevresine yakın olduğunu, Erdoğan'ın en büyük kızı Esra Albayrak'ın, Turgev'in yönetim kurulunda bulunduğunu belirtmey de ihmal etmediler. 

Kılıçdaroğlu, "Hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden hukuka sığınmak için ABD'ye kaçmak istiyorlar" dedi. “Ön bir temel kuruyorlar. Başlarına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar ama vakfın asıl yönetimi Erdoğan ailesinin fertlerine ait.” Her iki vakfın da ABD merkezli başka bir vakıfla çalıştığını ve Erdoğan ailesinin üyelerinin işlemlere doğrudan dahil olduğunu söyledi. Erdoğan ailesinin neden ABD'ye sığınmayı düşündüklerine ilişkin olarak, "Katar'a gitmelerini beklersiniz. Ama orada kanun yok. Onları geri göndereceklerdi. Ancak ABD yasalarının arkasına saklanabilirler” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu'na göre partisi ülkede yabancı ordunun varlığına karşı ve NATO, Türkiye için gerekli ama ülkedeki tüm Amerikan askeri tesisleri kapatılmalı. Şimdi  bu olaylar örgüsü ve ABD karşıtı söylemler ortada dururken Kılıçdaroğlu ve beraberindekilerin  resmi temaslarda bulunması mümkün mü?

Hacer Foggo / Turkish Philanthropy Funds / Ashoka

CHP’nin ABD çıkartmasında ismi ön plana çıkan isimlerden biri de Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Hacer Foggo oldu. Bir İngiliz ile evli olan Foggo, yoksulluk istismarını iş edinenlerden. Eşi öğretim görevlisi ve İngiltere vatandaşı. Çiftin bu evliliğinden bir erkek çocuğu var.

Birkaç gün önce “Kılıçdaroğlu'nun yeni gözdesi manşetiyle çıkan Aydınlık, ABD'yi ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun heyetindeki isimlerden Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo'yu, 'ABD'den fonlandığı'nı iddia etti. Buna göre Hacer Foggo’nun başında bulunduğu Açık Alan Derneği ve kurucusu olduğu Derin Yoksulluk Ağı, ABD'den fonlanıyor.

Bazı partililer (CHP), Foggo'nun CHP içinde ‘Amerika kontenjanından’ olduğunu belirtiyormuş. Onların dediklerine bakılırsa Hacer Foggo, CHP’lilerin çok tanıdığı bir isim değil. Kılıçdaroğlu’nun Et ve Süt Kurumu önündeki açıklamasında kendisini gösterdi.

Birçok partili Foggo’nun kim olduğunu merak edince Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olduğu söylendi. CHP’de uzun yıllar görev yapmış üst düzey bir yönetici Hacer Foggo ile ilgili olarak Aydınlık’a şu bilgileri  söylemiş;

“Bu kadın ilginç biri. Yabancılarla arası çok iyi. Özellikle Amerikalılarla. CHP’den aday oldu. Ama kazanacak sıraya konmamıştı. Son dönemde birden öne çıktı. Birilerinin önünü açtığı anlaşılıyor. Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretindeki dar heyete girecek kadar önemli oldu. Partide de yakından izleniyor. Kılıçdaroğlu’nun yeni gözdesi. Bazıları ‘Amerika kontenjanından’ ifadesini kullanıyor. Doğru mudur bilmem. Ama partide bu gibilerin sayısı artıyor.”

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi, CHP İstanbul 2. Bölge 18'nci sıra milletvekili adayı olan Foggo, Kılıçdaroğlu’nun Et ve Süt Kurumu önünde birlikte açıklama yapmasının ardından dikkatleri çekti. CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi üyesi Hacer Foggo'nun derneğinin, Amerikan Turkish Philanthropy Funds (TPF) Vakfı tarafından fonlandığı ortaya çıktı. Foggo'nun kurucu üyesi olduğu Açık Alan Derneği’nin resmi internet sitesinde, derneğin TPF ile bağlantılı olduğu vurgulanıyor.

Turkish Philanthropy Funds (TPF) neyin nesi?

4. kat 1460 Broadway, New York, NY 10036 adresinde faaliyet gösteren Turkish Philanthropy Funds (TPF), çoğunlukla Fulbright Bursu ile Amerika Birleşik Devletleri'ne gelen Haldun Tashman, Fahri Yönetim Kurulu Başkanı, Mustafa Kemal Abadan, Murat Ağırnaslı, Özlenen Eser Kalav, CEO Fahri Erinch R. Özada ve Haluk Soykan tarafından kurulmuş.

Turkish Philanthropy Funds (TPF), Türk ve Türk-Amerikan topluluklarına yönelik yüksek etkili sosyal yatırımlar için önde gelen ABD topluluk vakfı. 2007'den bu yana TPF, Türkiye'de ve dünyada ekonomik, sosyal ve çevresel ihtiyaçların karşılanmasına odaklanan ortaklarla birlikte 48 milyon dolar temin ve 26 milyon doların üzerinde hibe yatırımı yapmış… TPF bağışçıları ve ortakları, bireylerin, ailelerin ve şirketlerin hayırsever vizyonunu gerçekleştirmek için destek sağlayarak binlerce aileye ulaşmış ve 300'den fazla projeye doğrudan fon sağlamış.

Turkish Philanthropy Funds’un küresel ortaklarından biri ve en önemlisi de Ashoka. 1980 yılında,  1943'te New York doğumlu, ABD Başkanı Jimmy Carter’ın danışmanlarından Bill Drayton tarafından dünyadaki iyilik için en güçlü gücün bir sosyal girişimci olduğu fikrine dayanarak kurulan Ashoka;  Halk için Yenilikçiler adlı bir kuruluş ve Dünya çapında "sosyal girişimcileri" destekliyor.

Bill Drayton'ın  Ashoka: Innovaators for the Public'i kurmayı da içeren yaşam boyu başarıları, ona Harvard Üniversitesi'nin en etkili 100 mezunundan biri olarak ayrıcalık kazandırmış. Asoka'nın dünya çapında 70'den fazla ülkede 2.000'den fazla üyesi bulunuyor. Sosyal girişimciler ve fon sağlayıcıları (vakıflar ve devlet hibe kurumları dahil) arasında yapısal bir işlev bozukluğu  olduğunu ileri sürerek aradaki bağlantıyı düzeltmeye çalışıyor gibi görünerek  aslında ortalığı katıp karıştırıyor.

Ashoka’nın Türkiye’deki ayağını da Tokat Zileli Hacer Foggo oluşturuyor. Her yıl acil toplumsal sorunlarına etkin ve kalıcı çözümler getiren üç sosyal girişimciyi destekleyen Ashoka, 2015 yılı için yıllardır Roman mücadelesi yürüten Hacer Foggo’yu seçmiş. Ne demişler körler sağırlar birbirini ağırlar. Neticede ahbab çavuş işleri. Birbirlerinin sırtını kaşıyıp duruyorlar.

CHP - ABD temas programı

Bu ziyaret öncesi; Türkiye'de ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekim ayında ABD'yi ziyaret edeceği, ancak ABD hükümet yetkilileriyle görüşmeyeceği, bunun yerine Türk öğrenciler ve aktivistler ve eski ABD senatörü ve başkan adayı Bernie Sanders ile görüşeceği basında yer almıştı.

Neden  Bernie Sanders? Çünkü Sanders, 2016 ve 2020'de Demokratik cumhurbaşkanlığı adaylığı için önde gelen bir yarışmacı olan, kendi kendini tanımlayan bir Demokratik sosyalist. Ancak bu görüşme nedense gerçekleşmedi.

Kılıç kalkan ekibi pardon Kılıçdaroğlu’nun ve beraberindeki heyet; 9 Ekim 2022'de Türkiye'den ayrıldı ve ilk durak Boston’da temaslara başladı. Kılıçdaroğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi'nin programlarında yer aldı. Ziyaret sırasında insanlığın ortak değerleri, teknolojik ve bilimsel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu..

Kılıçdaroğlu'na CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili  Yunus Emre ve CHP Genel Başkanı Başdanışmanı Hajer Foggo eşlik ettiler. Ana muhalefet lideri daha sonra Washington ziyareti sırasında ABD hükümetini küçümseme planları nedeniyle sosyal medyada bazı eleştiriler aldı. Mesela Dış İlişkiler Konseyi'nin (CFR) önde gelen bir Türkiye uzmanı olan Steven A. Cook, Amerikalı akademisyen Henri Barkey'in 'tweet'inde "Kılıçdaroğlu'nun Washington'u ziyaret etmesi için kesinlikle bir neden yok" dediğini aktardı.

Neden böyle bir şey demiş olabilir?

Çatlak profesörden medet umanlara Allah kısa sürede akıl fikir versin!..

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Media Lab Kent Bilimleri Direktörü Dr. Kent Larson ile görüştü. Larson, Kılıçdaroğlu’na; kentlerin kalkınma planlarına ilişkin geliştirilen yeni modelleri aktardı. Burada kentlerin kültür, eğitim, nüfus yoğunluğu gibi tüm kriterlerinin işlendiği bir “sıcaklık haritası” çıkarıldığı; böylece kentlerin trafik gibi sorunlarına çözüm arandığı belirtildi.

İstanbul’un trafik sorununun çözümü için de çalışan Larson’un önerilerinden birinin “Binaların katlarının yükseltilmesi ve burada üretilecek konutun rantı önleyecek şekilde topluma eşit şekilde paylaşılması” olduğu belirtildi. Deprem fay hattında beşik gibi sallanan Istanbul için zihni sinir projeler üreten bu adamları bilim insanı diye kim Kılıçdaroğlu'nun karşısına çıkarmış olabilir? Allah onları bildiği gibi yapsın!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) gerçekleştirdiği ziyaret ve incelemelerin ardından, Daron Acemoğlu, Canan Dağdeviren, Zeynep Ton, Dani Rodrik, Asu Özdağlar, Pınar Doğan, Mehmet Toner, Gökhan Hotamışlıgil ve Bilge Yıldız ile akşam yemeğinde bir araya geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra Harvard’da, Dr. Gökhan Hotamışlıgil’i ziyaret etti.  Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinin ilk durağı Boston’da, Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Birimi Kurucu Başkanı ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırma Merkezi Direktörü Gökhan Hotamışlıgil'i ziyareti sırasında, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

CHP Heyetinin Harvard Üniversitesini tercih etmesinde CIA bağlantısı etkili oldu mu?

Ta yıllar öncesinde Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Harvard'ın, teşkilatın MK-ULTRA insan davranışı kontrol projesi kapsamında yürütülen iki araştırma projesinde "şu ya da bu şekilde yer aldığını" bildirmişti. CIA, bir dizi Amerikan üniversitesinde ve kolejinde alkol ve çeşitli narkotiklerin bilinçli ve bilinçsiz insan denekler üzerindeki etkilerini incelemek için 1950'lerden başlayarak 12 yıl boyunca MK-ULTRA araştırma projesini gizlice yürüttü. New York Times, CIA'in 1950'lerde Harvard'a bağlı bir eğitim hastanesinde yürütülen ayrı bir dizi halüsinojenik ilaç deneyini desteklediğini bildirdi. Testler, LSD'nin Harvard ve diğer Boston bölgesi üniversitelerinden öğrenciler üzerindeki etkilerini inceledi. O nedenle bu üniversitelere Türkiye’den giden öğrencilere veya bilim insanlarına biraz ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var.  Çünkü CIA’nın yürüttüğü zihin kontrolü projelerinde denek olarak, yer almış olabilirler.

Harvard Üniversitesi'nin birçok resmi sayfasında mezun öğrencilerin iş başvurusu yapabilecekleri departmanlar arasında CIA yer alıyor. Harvard Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Merkezi Uluslararası İlişkiler Merkezi (CIA) Arşivini kullanabiliyor ayrıca buraya doküman temin ediyor.

 CIA ile bir kariyer veya staj mı düşünüyorsunuz? CIA, başta STEM ve liberal sanatlar olmak üzere tüm ana dallar için bir soru-cevap oturumu düzenleyecek. CIA'in Analiz Müdürlüğü, Dijital İnovasyon Müdürlüğü, Operasyon Müdürlüğü ve Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü'nden işe alım görevlileri orada olacak. Birçok kariyer yolumuz ve uzmanlığınızın ve ilgi alanlarınızın benzersiz misyonumuza nasıl hizmet edeceğini öğrenin. cia.gov/careers adresinde heyecan verici kariyer fırsatlarımız hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu etkinlik Kariyer Hizmetleri Ofisi ve Politika Enstitüsü tarafından ortaklaşa desteklenmektedir.

Harvard Üniversitesi'nde görünüşte bilimsel projelere CIA tarafından örtülü fon sağlanması konusunda 1985 Ekim ayında bir skandal patlak verdi. Bu, Orta Doğu üzerine en azından bazı ABD akademik araştırmalarının sadece istihbarat çalışmaları için bir kılıf olduğuna dair uzun süredir devam eden şüpheleri doğruladı.

Ortam Harvard'ın Orta Doğu Araştırmaları Merkezi'dir. Politika yapıcılara Orta Doğu hakkında daha iyi bilgi sağlamak için ilk kez 1950'lerde hükümet finansmanıyla kurulan bu tür birkaç merkezden biri olan CMES, 1970'lerin sonlarında neredeyse can çekişiyordu. 

1983'te Harvard yönetimi, Harvard'ın oldukça iddialı bir şekilde Hükümet Departmanı olarak adlandırdığı kurumun kıdemli bir üyesi olan Profesör Nadav Safran'ı, onu yeniden harekete geçirme ve Washington'daki politika yapıcılarla daha yakın ilişkiler kurma yetkisiyle Merkezin yeni müdürü olarak atamıştı.

Safran, Mısır'da doğdu, İsrail'e göç etti ve 1950'lerin başında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti, burada üniversite eğitimini aldı ve Harvard'da kadrolu bir pozisyona uzun tırmanışına başladı. Uzun akademik kariyerinde Safran, İsrail ve ABD-İsrail ilişkisi üzerine birkaç çalışma aracılığıyla Mısır üzerine araştırma yapmaktan en son ilgilendiği Suudi Arabistan'a geçti. 

Safran'ın Washington politika yapıcıları ve hatta istihbarat çevreleri ile uzun süredir devam eden bağları olduğu, Ortadoğu çalışmaları alanında yaygın bir gerçek olarak kabul edildi. Safran'ın yeni yayınlanan kitabı Suudi Arabistan: Bitmeyen Güvenlik Görevi için CIA'den gizlice 107.000 dolar aldığı ortaya çıkınca skandal yeniden canlandı. Safran'ın CIA ile olan sözleşmesi, (Rockefeller Vakfı ve Rand Corporation'a gerektiği gibi teşekkür edilmiş olmasına rağmen) bu fondan kitabın teşekkürlerinde bahsetmesini yasakladı ve CIA ayrıca kitabı yayınlanmadan önce gözden geçirme ve sansürleme hakkına sahipti. Gizli finansman ve önceki sansür maddesi, Safran'ın Harvard Üniversitesi'nin finansman kaynaklarının kamuya açıklanmasını sağlayan ve sözde bilimsel yayınların dış sansürünü yasaklayan kurallarını ihlal ettiğini düşünen Harvard yetkililerini kızdırdı. Harvard University Press'in kitabı yayınlamış olması, yalnızca resmi sıkıntıyı artırdı.

Skandalın patlak vermesinden kısa bir süre sonra, Ortadoğu Araştırmaları Merkezi yürütme kurulunun altı üyesinden üçü Dean Spence'e Safran'ın istifasını isteyen bir mektup yazdı. Harvard yönetimi gibi, bu kıdemli öğretim üyeleri de CIA bağlantısına itiraz etmediler, sadece Safran'ın CIA fonunu kabul etme kararına kendilerini dahil etmediğini iddia ettikleri şeye itiraz ettiler. Merkezdeki yedi genç öğretim üyesi ve araştırma görevlisinin, 17 Ekim'de, CIA'in Orta Doğu araştırmalarına herhangi bir müdahalesini bir konu olarak açıkça reddeden kendi açıklamalarını yayınlamaları, CIA fonunun aslında merkezi mesele olduğunu açıkça belirtmek içindi. ilkeli. Bu, Harvard'ın yüzleşmeyi tercih etmeyeceği bir sorundur.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinin dördüncü gününde Washington temaslarına Amerikan İlerleme Merkezi (Center for American Progress) düşünce kuruluşunda temaslarda bulundu.

Amerikan İlerleme Merkezi Başkanı Patrick Gaspard  ve yönetim kulurulu ile görüştü. Patrick Gaspard, Başkan Barack Obama'nın yönetiminde önemli bir figürdü ve Obama'nın iki görev süresi boyunca, ikinci dönemde ABD'nin Güney Afrika Cumhuriyeti büyükelçisi olarak görev yapmak da dahil olmak üzere bir dizi önemli görevde bulunmuş bir isim.

Amerikan İlerleme Merkezi (CAP) , ekonomik ve sosyal konularda liberal bir bakış açısı sunan bir kamu politikası araştırma ve savunma kuruluşu. Merkezi Washington, DC'de bulunuyor. Mevcut ABD yönetimi ile birlikte çalışıyorlar.  Bir önceki Center for American Progress başkanı ABD Başkanı Joe Biden’e  özel danışman olarak atanan Neera Tanden. Takvim Gazetesinin iddiasına göre  CAP, gölge CIA olarak tanınıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  ABD ziyaretinin dördüncü gününde, üçüncü durağı Washington’daki temaslarını sürdürdü. Kılıçdaroğlu bu kapsamda, öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın çalıştığı Washington Post gazetesine taziye ziyaretinde bulundu.

ABD gezisini koordine eden Akan Abdula…

2003 yılında ABD’den Türkiye’ye gelip yerleşen ve Future Bright Group isimli şirketi kuran Akan Abdula. İşte bu Abdula, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD gezisinin de perde arkasındaki isimmiş. Kılıçdaroğlu’nun iletişim danışmanı Ömer Topsakal ile birlikte bu geziyi koordine etmişler.

Kim bu Akan Abdula?

Aralık 1978 Makedonya'nın Üsküp şehrinde dünyaya geldi. Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Case Western Reserve Üniversitesi, Weatherhead School of Management'dan MBA derecesini almış. .2003 yılında ABD'den Türkiye'ye döndü. Millward Brown'da araştırma direktörlüğü yapmış. Reklam Özdenetim Kurulu üyeliğinde bulunmuş. Türkiye'nin en iyi ürün lansmanı ve en etkili sosyal sorumluluk kampanyaları olmak üzere, çok sayıda altın Effie ödülüne layık görülmüş. FutureBright Research'ı kurmuş, FutureBright Group'a dönüştürdü. Future Bright Şirketler Grubu, 600'den fazla küresel ve yerel markaya hizmet veriyormuş. Dubai ve Bakü bölge ofisleri var.

Sekiz baskı yapan  Öngörülemeyenler isimli kitabın yazarı. Ben kitabı görmedim dolayısıyla okumadım. Sanırım bir piar çalışması. Daily Telegraph stratejik yaklaşımlarını haberleştirmiş. Coca Cola Company, Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca, Abdula ile 2007 yılından beri evli. Aylin ve Nil'in babası.

Bu geziden bir şey çıkar mı?

Sanmam!.. Anadolu’da çocuklarını evlendirmek isteyen ailelerin "oğlan, kız birbirini görsün" uygulaması gibi şey olmuş bu gezi. Artık oralarda kime görücüye çıkmışlar Allah bilir. Nitekim deneyimli gazeteci Fatma Sibel Gürcihan bu gezi hakkında söyle bir değerlendirmede bulunmuş;

Gereksiz yere derin okuma yapıyoruz. Birileri Kemal Bey'e "ABD'de bazı görüşmeler yapıp destek almadan seçim kazanılmaz" dedi. O da inandı, ABD'yi ölmeden dünya gözüyle görmek isteyen bir kaç kişi de gezinin gazını verdi. Alt düzey birilerinden randevu ayarlanıp bommboş dönüldü.

Katılıyorum.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.tpfund.org/partner/

https://www.tpfund.org/about-us/

http://akanabdula.com/hakkimda.html

https://tr.linkedin.com/in/akanabdula

https://ideas.repec.org/s/ags/harcia.html

https://www.tpfund.org/about-us/our-story/

https://www.ashoka.org/en-tr/about-ashoka

https://rossaprimavera.ru/news/def62b4b

https://www.voaturkce.com/a/6787419.html

https://regnum.ru/news/polit/3602929.html

https://thoughteconomics.com/interviews/

https://www.okubak.com/hacer-foggo-kimdir

https://www.media.mit.edu/people/kll/overview/

https://merip.org/1985/10/harvard-and-the-cia/

https://www.americanprogress.org/about-us/staff/

https://malwarwickonbooks.com/social-entrepreneurs/

https://pdfernhout.net/on-dealing-with-social-hurricanes.html

https://iop.harvard.edu/calendar/events/cia-information-session-0

https://www.huffpost.com/entry/good-qa-social-entreprene_b_75010

https://www.aydinlik.com.tr/haber/kilicdaroglunun-yeni-gozdesi-344407

https://www.tozlumikrofon.com/hacer-foggo-kimdir-kac-yasinda-nereli-kitaplari/

https://www.thecrimson.com/article/1977/9/28/cia-papers-link-harvard-to-mind-control/

https://www.ashoka.org/en-tr/story/little-empathy-can-go-long-way-bill-drayton-story

https://chp.org.tr/haberler/chp-lideri-kilicdaroglu-bostonda-bilim-nsanlariyla-bir-araya-geldi

https://www.siyasetcafe.com/sok-iddia-chpli-sezgin-tanrikulu-cia-ajani-24681h.htm

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/1998/01/changing-the-world-on-a-shoestring/377042/

https://www.turkishminute.com/2022/09/23/to-snub-us-govt-officials-during-washington-visit/

https://www.aydinlik.com.tr/haber/wikileakste-sezgin-tanrikulu-1-tr-705-amerikaya-minnettar-165452

https://www.turkishnews.com/tr/content/2012/03/03/sezgin-tanrikulu-cia-analistiyle-iliskisini-kabul-etti/

https://www.yeniakit.com.tr/haber/kilicdarogluna-sok-chpde-abd-ziyareti-oncesi-kriz-1697518.html

https://eadaily.com/ru/news/2022/05/25/lider-tureckoy-oppozicii-uzrel-pobeg-erdogana-s-semey-v-ssha

https://www.arabobserver.com/erdogan-porte-plainte-contre-le-chef-de-lopposition-kemal-kilicdaroglu/

https://artigercek.com/guncel/hacer-foggoyu-hedef-gosteren-aydinlika-sosyal-medyada-buyuk-tepki-226637h

https://chp.org.tr/haberler/chp-lideri-kilicdaroglu-media-lab-kent-bilimleri-direktoru-dr-kent-larsonla-gorustu

https://www.haberler.com/haberler/yurter-ozcan-kimdir-yurter-ozcan-kac-yasinda-13845378-haberi/

https://twitter.com/FSYuksek/status/1580664861922496512?s=20&t=jOT979hsr47lTGt9vEOkJw

https://m.bianet.org/bianet/toplum/168752-ashoka-bu-yil-roman-mucadelesi-yuruten-hacer-foggo-yu-secti

https://look-travels.com/le-principal-chef-de-lopposition-turque-evite-washington-lors-de-sa-visite-aux-etats-unis/

https://www.aydinlik.com.tr/haber/chpnin-abd-ziyaretini-o-ajans-planlamis-iste-ziyaretteki-cia-baglantisi-344687

https://www.al-monitor.com/originals/2022/05/turkeys-opposition-claims-millions-funneled-us-through-foundations-close

https://www.rfi.fr/fr/podcasts/europ%C3%A9en-de-la-semaine/20220219-kemal-kiliçdaroğlu-le-chef-de-l-opposition-turque-qui-a-choisi-de-désobéir

https://www.dikgazete.com/yazi/mit-dikkat-etsin-mi-6-turkiye-de-school-of-african-and-oriental-studies-soas-mezunlarini-kullaniyor-4409.html

https://www.washingtonpost.com/politics/white-house/think-tank-post-puts-spotlight-on-veteran-democratic-operative-neera-tanden/2011/11/01/gIQAn6fpjM_story.html

https://www.takvim.com.tr/guncel/2022/10/13/kemal-kilicdaroglunun-saklamaya-calistigi-temaslar-golge-cia-center-for-american-progress-ve-german-mashall-fund-ile-gorusecek

https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/tr/chp/kilicdaroglu-abdde-konustu-siyasi-tutuklulari-serbest-birakacagiz?amp

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nazlı
Nazlı 1 yıl önce
Altılı masadan birşey beklemiyordum iyiki ümide kapılmamaşım
gemicidüğümü
gemicidüğümü 1 yıl önce
Desenize eski tas eski hamam