USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Almanya tarihte ilk kez Nazizmi kınayan BM kararına karşı oy kullandı

Almanya tarihte ilk kez Nazizmi kınayan BM kararına karşı oy kullandı
18-12-2022

ST. PETERSBURG

Birleşmiş Milletler, 15 Aralık 2022 tarihinde “Nazizm, Neo-Nazizm ve çağdaş ırkçılık, ırk ayrımcılığı, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük biçimlerini körüklemeye katkıda bulunan diğer uygulamaların yüceltilmesiyle mücadele” başlıklı bir kararı kabul etti. Belgeye 120 ülke lehte oy verirken; 50 ülke aleyhte ve 10 ülke de çekimser oy kullandı.

Bu karar, Rusya'nın inisiyatifiyle uzun yıllardır her yıl kabul edilmektedir. Karar, Nazizm ideolojisinin ve Waffen SS de dahil olmak üzere 1946'da Nürnberg Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesi tarafından mahkum edilen Nazi suç örgütlerinin yüceltilmesine karşı çıkma kararlılığını ifade ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri, her aleyhte oy kullandığında; Ukrayna, Letonya, Litvanya ve Estonya da aleyhte oy kullanıyor. 

Aslında bu durumun nedeni basit: Bu ülkelerde, Waffen SS üyeleri ve Hitler'in yanında savaşan diğer gruplar birer ulusal kahraman olarak onurlandırılıyor. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında işledikleri suçlara ve bu ülkelerdeki Yahudilerin soykırımına katılım da dahil olmak üzere, göz yummayı tercih ediyorlar. Söz konusu bu durum, İsrail tarafında, haklı bir biçimde, her zaman protesto ve öfkeye neden oluyor.

15 Aralık'ta lehte oy kullananlar arasında, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler ve müttefiklerinin eylemlerinden en çok zarar gören ülkelerden Rusya ve Çin de vardı. 

Karar İsrail, tüm Afrika ve Arap ülkeleri tarafından da desteklendi. Hindistan, Brezilya, Pakistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve daha birçok ülke de lehte oy kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık; Fransa, Kanada, Avustralya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi dahil olmak üzere onların müttefiki olarak kabul edilen ülkeler aleyhte oy kullandı.

İlginç bir şekilde, tarihte ilk kez Almanya da bu karara karşı oy kullandı. 

Almanlarla birlikte II. Dünya Savaşı’nda Hitler'in yanında konumlanan Avusturya, İtalya, Hırvatistan, Finlandiya, Bulgaristan ve Japonya da aleyhte oy kullandılar. Geleneksel olarak Ukrayna, Letonya, Litvanya ve Estonya da karara karşı çıktı.

Türkiye bu oylama sırasında İsviçre, Güney Kore ve Afganistan gibi ülkelerle birlikte çekimser kaldı. Burada dikkat çeken bir diğer husus ise: Türkiye, tüm NATO üye ülkeleri arasında karara çekimser oy kullanan tek ülkeydi. ABD’nin yoğun baskısına rağmen alınan bu karar, kesinlikle tarihe geçecek nitelikteydi.

Tarihinde utanç verici bir Nazizm lekesi olan Almanya ve diğer bazı ülkelerin, masum insanların milletlerinden dolayı zulmünü fiziki gerekçelere kadar haklı çıkaran bu iğrenç ideolojinin kınanmasına ilk kez aleyhte oy kullanmaları da tarihe geçecektir.

20. yüzyılın ortalarındaki korkunç olaylar, insanoğlunun hafızasından uzaklaşıyor. 

Almanların, atalarının suçlarının hızla unutulmasını istemelerini anlıyoruz; ancak insanlık, doğru bir geleceğe sahip olmak istiyorsa; geçmişin korkunç derslerini unutmamalıdır…

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?