USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ABD’nin 'Yeni Dünya Düzeni'nin tarihsel perspektifi üzerinden Ukrayna

ABD’nin 'Yeni Dünya Düzeni'nin tarihsel perspektifi üzerinden Ukrayna
03-06-2022

Takvimler 6 Haziran 2022’yi gösterdiğinde “Müttefik Kuvvetler” olarak nitelendirilen ülkelerin Normandiya’ya çıkarma yapmasının 78. Yıldönümü kutlanacak. Bu çıkarma, Nazi Almanyası’na karşı ikinci bir cephe açılmasına ve böylece Nazilerin yenilgisinin hızlandırılmasına yol açtı.

O yıllarda Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Büyük Britanya, temel ideolojik farklılıklara rağmen birlikte hareket ettiler. Bu, Hitler’in yerleştirdiği insan sevmeyen ideolojiyi yıkmayı ve dünya ülkeleri arasında eşit diyaloğa dayalı bir dünya düzeni yaratmayı mümkün kıldı.

Ne yazık ki bugün bu düzenin ABD ve müttefikleri tarafından kasıtlı olarak yok edildiğine tanık oluyoruz.

Vaşington, dünyadaki hakim konumunu sürdürmek adına Birleşmiş Milletler’in temellerini baltalıyor. Bunu gerçekleştirmek adına ABD, SSCB’nin Nazizm’e karşı kazanılan zaferdeki belirleyici rolünü unutturmaya çalışarak, İkinci Dünya Savaşı tarihini tahrif etme girişimlerine başvuruyor.

Amerika Birleşik Devletleri, İkinci Dünya Savaşı’nda galip gelen güçlerden birinin, sonuç olarak BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak bir koltuk alan Çin olmasından da endişe duyuyor.

ABD destekli 2014 yılındaki Maydan Darbesi’nden sonra Ukrayna’da Nazizm’in rehabilitasyonu başladı. O zaman bile Ukrayna genelinde faşizme karşı mücadelede olan Sovyet askerlerinin anıtlarının yıkımı başladı. Aynı zamanda Ukrayna SS Birimi “Galiçya” Tümeni’nden Nazi suç ortaklarının yüceltilmesi de gerçekleşti.

 

Bugün gamalı haç dövmeleriyle kaplı Neo-Nazi örgütleri 'Sağ Sektör' ve Azov militanları, Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşırken; Sovyet askerlerinin anıtlarına karşı eylemler birçok Avrupa ülkesine yayıldı. ABD yanlısı siyasi partilerin talepleri üzerine Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’da bu kahramanların anıtları yıkıldı.

Daha birkaç yıl önce, Müttefik Kuvvetlerin Normandiya Çıkarması’nın yıldönümünde, Nazizm’i yenen tüm ülkelerin katılımıyla ortak bir anma töreni düzenlenemeyeceğini düşünmek imkansızdı. Bugün zaten tamamen farklı bir dünyada yaşadığımız için bu üzücü durum artık gerçekliğimiz oldu.

ABD, Nazizm ideolojisinin çok karakteristik ilkelerine dayanan yeni bir dünya düzeni kurmaya çalışıyor: “Güçlü olan haklıdır. Bizimle olmayan, bize karşıdır.

Bu yıl, sekiz yıldan bu yana ilk kez, Rusya’nın kontrolüne giren Ukrayna’nın doğusundaki şehirlerin sakinleri, tüm Ruslar için en önemli bayram olan 9 Mayıs Zafer Günü’nü kutlayabildi.

Donetsk ve Lughansk Halk Cumhuriyetleri, Zaporoçya ve Herson bölgelerindeki halk, artık atalarıyla korkmadan gurur duyabilir, çocuklar ana dillerinde eğitim görebilir, sokak ve şehirlerin tarihi Rus adları geri verilebilir ve vatandaşlar kendi Rus Ortodoks Kiliselerine gidebilirler. İkinci Dünya Savaşı Gazileri, artık madalyalarını göğüslerinde taşıyabilirler.

İnsanlar kendileri için önemli olan Sovyet sembollerini, cezai kovuşturma, hakaret ve Ukraynalı milliyetçilerden korkmadan kullanabilirler.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?