USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Yakın Doğu Üniversitesi, Tüm Kıbrıs Üniversiteleri arasında birinci seçildi

Yakın Doğu Üniversitesi, Üniversitelerin değerlendirildiği 4. Uluslararası Kolejler ve Üniversiteler listesinde, tüm Kıbrıs Üniversiteleri arasında 1. olurken, Türkiye Üniversiteleri sıralamasında ilk 10, dünyada ise 584. sırada yer aldı.

Yakın Doğu Üniversitesi, Tüm Kıbrıs Üniversiteleri arasında birinci seçildi
14-07-2016 19:27
Google News

YDÜ Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Günlük 40 bin ziyaretçisi bulunan 4International & Colleges sitesi tarafından dünyada akredite edilmiş 200 ülkeden 12,273 üniversite ve kolejin listelendiği değerlendirmede, yüksekdüzeyde eğitim olanakları ve yetkin öğretim kadrosuyla uluslararası bir kimlikte etkinlik gösteren Yakın Doğu Üniversitesi’nin, tüm Kıbrıs Üniversiteleri arasında 1. sırada aldığı belirtildi.

Üç farklı arama motorundan çıkarılan 4 tarafsız ve bağımsız web metrikleri içerikli bir algoritmaya dayalı olan puanlamada, dört yıllık lisans ve yüksek lisans derecesi veren ulusal ve uluslarası akredite edilmiş üniversiteler değerlendirilmeye alınırken, örgün eğitim sunan üniversitelerin 4 yıllık lisans, yüksek lisans ve doktora programları değerlendirmede temel kriterler olarak alındı.

DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA 548. KIBRIS’TA İSE 1. SIRADA

YDÜ’nün “Uluslararası Kolejler ve Üniversiteler” değerlendirmesinde, Dünya Üniversiteleri arasında 548. Kıbrıs’ta ise 1. sırada yer alması ile ilgili YDÜ Hastanesi’nde düzenlenen basın toplantısına YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, Kurucu Rektör Yardımcısı Tümer Garip ve Rektör yardımcıları; Prof. Dr. Fahreddin M. Sadıkoğlu, Prof. Dr. Şenol Bektaş ile Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ katıldı.

“ÜNİVERSİTEMİZ DÜNYA LİSTESİNDE 584. SIRADA YER ALARAK BELİRLEMİŞ OLDUĞUMUZ İLK 500 HEDEFİNİ YAKALAMA NOKTASINA GELMİŞTİR”

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Uluslararası Kolej ve Üniversiteler listesinde 584. sırada yer almanın genelde KKTC üniversitelerinin özelde ise Yakın Doğu Üniversitesi’nin dünyada gelmiş olduğu noktayı göstermesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Doç. Dr. İrfan S. Günsel , “Yalnızca yarının Kıbrıs’ını değil yarının dünyasını bilimle inşa etme misyonumuz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu amaç doğrultusunda attığımız her adım bize değerli halkımızdan ve uluslararası toplumdan bir takdir olarak geri dönüyor. Bugün bu takdirin yeni bir göstergesine şahit oluyoruz. Üniversitemiz Dünya Kolej ve Üniversiteleri listesinde 584. sırada yer alarak belirlemiş olduğumuz ilk 500 hedefini yakalama noktasına gelmiştir. Yapılan değerlendirme üniversitemizin Türkiye’de ilk onda yer aldığını Kıbrıs’ta ise birinci üniversite olduğunu göstermektedir. Bu bizler için ayrı bir övünç ve mutluluk kaynağıdır. Bu hem üniversitemizin hem de KKTC yükseköğreniminin dünyada geldiği yeri göstermektedir” dedi.

Bu başarıya ulaşmasının Yakın Doğu Ailesi olarak eğitimde geleceğin inşasına yönelik üzerinde titizlikle çalışılmış bir stratejik hedef çerçevesinde yürütülen sistemli çalışmalar sonucunda gerçekleşmiş olduğunun altını çizen Doç. Dr. Günsel, “Son yıllarda dünyada eğitim alanındaki son gelişmeler ışığında oluşturmuş olduğumuz stratejik hedef doğrultusunda önemli adımlar attık. Bu çerçevede bir yandan mevcut bilimsel altyapımızı yeni laboratuvarlar, son teknoloji ekipmanlar ve cihazlarla daha da geliştirdik. Uluslararası proje, konferans ve yayın desteklerimizi daha da artırarak akademik ve idari kadrolarımızın düşünsel ve uygulamaya dönük üretimini artırmak için gerekli koşulları oluşturduk. Faaliyete geçirdiğimiz ileri düzey araştırma merkezleri, laboratuvarlar ve uygulama birimlerimizle bilimsel yayınlarımızın sayısını artırdık. Yine bu doğrultuda artan uluslararası projelerde yer alacak yüksek nitelikli akademik ve teknik personel sayımızı artırdık.

Bu süreçte, Yakın Doğu Üniversitesi’nin gerek bilimsel, gerekse toplumsal fayda üretimine dönük çalışmalarıyla ülke bilimine yön verirken dünya bilimine de önemli katkılar sağladı. Yakın Doğu Üniversitesi bu süreçte bilimin ve toplumsal yaşamın farklı alanlarında bir çok önemli projeyi hayata geçirmiştir. RA 25 ile başladığımız RA 27 ile daha üst bir düzeye taşıdığımız güneş enerjili otomobil projemizle ülkemizdeki sürdürülebilir enerji çalışmalarında öncü olduk. Ulusal işbirliklerimiz çerçevesinde T.C. İş bankası ile giyilebilir sağlık teknolojisi çalışmasını hayata geçirdik. Yapay damar ve kulak projeleri ve robot teknolojisi çalışmaları ile inovasyon ve ARGE’de yeni standartlar belirledik. Bu sürecin sonunda geldiğimiz nokta KKTC yükseköğreniminin dünya yükseköğreniminde geldiği yeri daha da ileri götürmek adına çok önemlidir. Yakın Doğu ailesinin bu vizyon doğrultusunda çalışmaları artarak devam edecektir” açıklamalarında bulundu.

“YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ OLARAK YILDA 200-250 BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ”

Basın toplantısında konuşan YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ “Yakın Doğu Üniversitesi genç akademisyenlere önem vermekte ve bu akademisyenleri desteklemektedir. Bu bağlamda gerek yüksek lisans, doktora tezleri gerekse araştırma münferit bilimsel araştırma projeleri Yakın Doğu Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Fonu tarafından desteklenmektedir. Üniversitemiz yılda iki kez bilimsel araştırma proje çağrısına çıkmaktadır. Yılda ortalama 200-250 araştırma projesi desteklenmektedir. Bunun yanı sıra TÜBİTAK, AB projeleri ve Horizon 2020 gibi Uluslararası saygın kuruluşlardan proje desteği alınmaktadır. Benzer şekilde lisansüstü eğitim alan yüksek lisans ve doktora öğrencilerini desteklemek adına Üniversitemiz yılda iki kez burs başvurusuna çıkarak, yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencilere burslar vermektedir. Şubat 2016’da yapılan burs çağrısına tüm Dünyadan 750 başvuru olmuş ve 350 adayın desteklenmesi karara bağlanmıştır. Haziran 2016 da açıkladığımız ikinci burs çağrısına başvurular halen devam etmektedir. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kuruluş vizyonuna ve hedeflerine geçen yıllar içinde başarıyla ulaşmış olmanın ve ulaşılan hedefleri daha da geliştirerek geleceğe doğru emin ve kararlı adımlarla ilerlemenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu gururun son adımı da basın toplantımıza konu olan dünyanın ilk 584 üniversitesi arasında yer alıyor olmamız” ifadelerinde bulundu.

“BİR YIL ÖNCESİNE GÖRE YAYIN SAYIMIZ İKİ KAT ARTMIŞ, YAYINLARIMIZA CİDDİ ATIFLAR YAPILMAKTADIR”

“Yakın Doğu Üniversitesi olarak elde ettiğimiz bu başarıdan son derece gurur duymaktayız” diyen YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, “Son iki yılda kendimize koyduğumuz Dünya Üniversiteler sıralamasında ilk beş yüz Üniversite hedefini gerçekleştirebilmek için son derece sistemli bir çalışma içerisine girdik. Dünyanın 200 ülkesinden yaklaşık 12000 Üniversite’nin değerlendirildiği sıralamada Yakın Doğu Üniversitesi 584. Sırada yer almaktadır. Son yıllarda Üniversitemiz ’de bilimsel araştırmalar ve yayınlara büyük önem verilmektedir. Sadece geçen yıl ile kıyaslandığında ister Web of Science olsun isterse de Scopus arama motorları ile taranan yayınlar olsun, makale sayımız iki katı artmış ve ülkemizdeki üniversiteler arasında ilk sıraya yerleşmiştir. En önemlisi Üniversitemizin akademik kadrosu yüksek H-indeksi olan öğretim üyeleri ile güçlendirilmiştir. Öğretim Üyelerimizin birçoğunun yaptığı yayınlara 5,000-14,000 arasında atıfta bulunulmuştur. Sevindirici olan yayınlarımızın büyük bir kısmının Sağlık Bilimleri alanında, Yüksek Enerji Fiziği, Nanoteknoloji gibi güncel alanları kapsamaktadır. Üniversitemiz, Birleşmiş Milletler Fonu, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin gibi dünyanın 40 ülkesi ile ortaklaşa bilimsel projeler yapmaktadır. Üniversitemiz Öğretim Üyelerimizin tüm katıldığı konferanslara, yayın ve araştırma çalışmalarına destek vermektedir” dedi.

“KENDİMİZE KOYDUĞUMUZ DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 500 ÜNİVERSİTE İÇERİSİNDE YER ALMAK HEDEFİMİZİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ GİBİ HEYECANLI VE MUTLUYUZ”

Basın toplantısında söz alan Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör Yardımcısı Tümer Garip ise yaptığını konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Günümüzde Üniversiteleri birçok uluslarası kurum, değişik kriterlerle sıralamalar yapmaktadır. Bu sıralamalar bazı ülkeler için Üniversitelerin tanınırlığı ve diplomaların geçerliliği için kullanılmaktadır. Örneğin, Ortadoğu Ülkeleri Uluslararası Kolejler ve Üniversiteler organizasyonu, ilk 2000 bin arasında olan üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına akredite etmektedir. Bugün açıklamakta olduğumuz sıralamada bu kurumun Temmuz 2016 güncel listesidir. Bu sıralamaya göre birinci sırada MIT, ikinci sırada Stanford Üniversitesi, üçüncü sırada Harvard Üniversitesi, 20. Sırada ise Oxford Üniversitesi yer almaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi olarak da Türkiye Üniversiteleri arasında Anadolu Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi gibi üniversitelerle ilk 10 Üniversite arasında yer almaktadır. Güney ve Kuzey Kıbrıs üniversiteleri arasında ise ilk sırada yer alan Yakın Doğu Üniversitesi tüm Dünya Üniversiteleri arasında 584. Sırada yer almaktadır. Bu başarının elde edilmesinde gerek Mütevelli Heyeti Başkanımızın gerekse de Rektör Yardımcılarımızın dile getirdiği stratejik planlamanın yanı sıra İngilizce ve Türkçe Üniversite isimlerinin de düzeltilmesi etken olmuştur. Listede yer aldığı şekli ile Yakın Doğu Üniversitesi İngilizce adı Near East University olarak da düzeltilmiş olarak yer almaktadır. Daha önceleri İngilizce ve Türkçe isimler iki ayrı kurum gibi değerlendirilerek karmaşıklığa sebebiyet vermekteydi. Kendimize koyduğumuz Dünya sıralamasında ilk 500 Üniversite içerisinde yer almak hedefimizi gerçekleştirmiş gibi heyecanlı ve mutluyuz. Bu başarının ülkemiz yükseköğrenimine yeni ufuklar açmasını temenni ediyoruz.”

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ