USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Yakut: Türk firmaları IKBY’nin kalkınmasına önemli katkı sunuyor

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Türkiye’nin, Irak’ın Batı'ya açılan kapısı konumunda olduğunu belirterek, turizm, eğitim ve sağlık gibi alanlarda Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Yakut: Türk firmaları IKBY’nin kalkınmasına önemli katkı sunuyor
24-11-2022 12:03
Google News
Arbil

Başkonsolos Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile ilişkileri ve güvenlik konularında değerlendirmede bulundu.

Türkiye’nin Irak ile köklü tarihi ve kültürel bağları ve çok boyutlu ilişkileri bulunduğunu aktaran Yakut, Irak’ın da bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu dile getirdi.

Yakut, "Irak’taki istikrar, huzur ve barış ortamı, tüm bölgeye katkı sağladığı gibi Türkiye açısından da çok önemli." dedi.

Irak’ta uzun aradan sonra bir hükümetin kurulmuş olmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade eden Yakut, yeni hükümetin temsil düzeyi yüksek, kapsayıcı, işlevsel ve halkın temel hizmetlere ilişkin beklentilerini karşılayabilecek adımlar atma yetisine sahip bir hükümet olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

"Ankara-Erbil arasındaki ilişkiler çok yönlü"

Yakut, Erbil-Ankara ilişkilerinin şu an iyi durumda olduğunu belirterek, "İlişkilerimiz çok yönlü. Ticaret önemli bir boyutu. Firmalarımızın buradaki mevcudiyeti, buranın (IKBY’nin) kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkı sunuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Irak ticari ilişkilerinde iyi bir ivme yakalandığını belirten Yakut, 2021’de ticaret verilerinin 20 milyar dolar düzeyini aştığını ve bunun, bu sene daha yüksek bir rakama çıkacağını öngördüklerini vurguladı.

"Sınır güvenliği ilişkilerin önemli bir unsuru"

Yakut, hem Irak merkezi hükümeti hem IKBY ile ilişkilerde sınır güvenliğinin önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Burada da diyaloğumuzu müşterek çıkarlar temelinde, karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde ilerletmeyi arzu ediyoruz. Yeni Irak hükümetinden de beklentimiz bu, Erbil ile diyaloğumuzun da önemli bir parçasını oluşturuyor. Yani Irak’taki PKK mevcudiyeti ve FETÖ gibi diğer terör örgütlerinin mevcudiyetlerine son verilmesini bekliyoruz. Bunun için umarız yeni merkezi hükümet de somut adımlar atacaktır."

Başkonsolos Yakut, Iraktaki güvenlik sorunlarının komşu ülke olarak Türkiye’yi doğrudan etkilediğine de işaret ederek, "Terör örgütlerinin mevcudiyetine son verme adına atacakları adımlarda, Irak’a gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu her vesileyle bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Umarız en kısa zamanda Sincar Anlaşması uygulanır"

PKK’nın Irak’taki mevcudiyetinin hem Türkiye-Irak ilişkilerini zedelediğini hem Irak halkı ve IKBY için önemli bir sınama olduğunu belirten Yakut, şöyle konuştu:

"Maalesef (Sincar’da) Ezidiler yerlerinden edilmiş durumda, DEAŞ’tan sonra PKK tehdidiyle karşı karşıyalar ve yerel halk, IKBY’de çeşitli kamplara yerleştirilmiş durumda ve kendi evlerine geri dönemiyorlar.

Dolayısıyla Sincar Anlaşması'nın uygulanması önem arz ediyor. Süratle bu konuda adımlar atılmasını temenni ediyoruz. Yeni hükümetin programında bu konuda adımlar atılacağına dair bilgiler mevcut. Umarız en kısa zamanda Sincar Anlaşması uygulanır, oradaki terör örgütü mevcudiyeti sonlandırılır."

"Irak’ta Türkiye’ye yönelik bir teveccüh var"

Yakut, Türkiye’nin, Irak’ın Batı'ya açılan kapısı konumunda olduğunu, tarihi ve kültürel ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasında akrabalık bağları bulunduğunu ve insandan insana ilişkilerin de çok geliştiğini belirterek, Irak’ta Türkiye’ye yönelik bir teveccühün varlığından söz etti.

Başkonsolos Yakut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınırın öte tarafında (Türkiye’de) barış var, istikrar var, güvenlik var, refah var. Buranın halkı o yüzden Türkiye’yi tercih ediyor. (Türkiye) Önemli bir turizm destinasyonu. Türkiye’deki eğitim kurumlarının sunmuş olduğu kaliteli eğitim gerçekten bir cazibe merkezi olmasını sağlıyor.

Ben şundan da büyük memnuniyet duyuyorum; IKBY’deki eğitim kurumlarında görev alan akademisyenlerin aslında önemli bir bölümü, eğitimlerini Türkiye’de almış bulunuyorlar. Bu da bizim ülkemizin yumuşak gücünü gösteriyor."

"Türkiye’nin en fazla vize başvurusu alan temsilciliklerinden biriyiz"

Yakut, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarının sunmuş olduğu kaliteli hizmetin de Irak halkı için cazibe yarattığına dikkati çekerek, sağlık ihtiyaçları için Türkiye’ye gidenlerin sayısının da buna işaret ettiğini vurguladı.

Türkiye’de tedavi görenlerden olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Yakut, "Erbil Başkonsolosluğunda özellikle yaz aylarında, tatil dönemlerinde olmak üzere yoğun bir vize faaliyeti var. Türkiye’nin en fazla vize başvurusu alan temsilciliklerinden biriyiz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ