USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Türkiye Afrika ülkelerini İstanbul’da bir araya getiriyor

Rusya’yla yaşanan uçak krizi ve Suriye’deki gelişmelerle birlikte çok yönlü dış politika seçeneklerini masaya koyan Türkiye, Afrika kıtasının politika yapıcı ve karar alıcı aktörlerini İstanbul’da bir araya getiriyor. Başbakanlığa...

Türkiye Afrika ülkelerini İstanbul’da bir araya getiriyor
11-12-2015 13:54
Google News
Rusya’yla yaşanan uçak krizi ve Suriye’deki gelişmelerle birlikte çok yönlü dış politika seçeneklerini masaya koyan Türkiye, Afrika kıtasının politika yapıcı ve karar alıcı aktörlerini İstanbul’da bir araya getiriyor.
Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, 54 Afrika ülkesinin en saygın düşünce kuruluşları temsilcileri ile akademisyenlerini İstanbul’da bir masa etrafında toplayarak, Türkiye-Afrika ve Afrika-Afrika ilişkilerini masaya yatıracak. Türkiye, 2005 yılında ilan ettiği Afrika Yılı’ndan sonra kıtaya yönelik başlattığı insani, siyasi ve ekonomik çalışmalarını entelektüel düzeyde de yürütmeye başladı. 2011 yılında Başbakan olduğu dönemde açlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali’yi ziyaret ederek Türkiye’nin kara kıtaya olan yardımlarını arttıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı Afrika açılımı entelektüel düzeyde devam ediyor. Başbakanlık, ilk kez Afrika’nın en önemli düşünce kuruluşlarını İstanbul’da bir araya getirerek, hem Türkiye-Afrika ilişkilerini, hem Afrika ülkelerinin kendi aralarındaki ilişkilerini masaya yatırarak, nasıl gelişim sağlanacağını tartışacak.
Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) ile birlikte 19-20 Aralık 2015’de İstanbul’da gerçekleştireceği Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması’na Afrika’nın 54 ülkesinden saygın düşünce kuruluşları temsilcileri ve akademisyenler katılacak.

AFRİKA’DAKİ TÜRKİYE ALGISI ORTAYA ÇIKARILACAK
Daha önce SETA ile birlikte Balkan Düşünce Kuruluşları Buluşması, SDE ile birlikte Ortadoğu Düşünce Kuruluşları Buluşması’nı gerçekleştiren YTB’nin ORDAF ile birlikte gerçekleştireceği Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması’yla Afrika’daki Türkiye algısının ortaya çıkması amaçlanıyor. Türkiye’deki düşünce kuruluşları ile Afrika’daki etkin düşünce kuruluşlarını aynı masa etrafında toplayacak organizasyonda, Afrika’nın sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alınacak. Afrika’daki politikacılar üzerinde etkinliği bulunan düşünce kuruluşu temsilcilerinin Türkiye’ye gelmesiyle Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki bilgi akışının aracısız gerçekleşmesi öngörülüyor.
“Çok yönlü işbirliğini geliştirme arayışları” temasıyla toplanacak Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması’nda Türkiye-Afrika ilişkilerinde 2050 vizyonu, ortak bilgi üretimi ve paylaşımı, eğitim ve akademik işbirliği imkanları, medya ve Afrika imajı, Afrika beyin göçü ve diaspora, Afrika’da sivil toplum inisiyatifi, dünya sağlık politikaları ve Afrika, güvenlik ve terör, liderlik ve yönetim konuları enine boyuna tartışılacak. Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması’na Cezayir, Angola, Burkina Faso, Çad, Ekvator Ginesi, Fas, Etiyopya, Gabon gibi pek çok Afrika ülkesinden 50’den fazla düşünce kuruluşu temsilcisi katılacak.

HER YIL FARKLI BİR ÜLKEDE YAPILACAK
Daha önce Balkanlar’daki ve Ortadoğu’daki düşünce kuruluşu temsilcilerini Türkiye’de buluşturan YTB, düşünce kuruluşları buluşmasının her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde yapılmasını planlıyor. Türkiye’deki düşünce kuruluşları ile birlikte organize edilen düşünce kuruluşları buluşmasının ilgili bölgelerin sorunlarının çözümüne yönelik önemli yol haritaları belirlemesi bekleniyor. İstanbul’da gerçekleştirilecek Afrika Düşünce Kuruluşları Buluşması’na ise Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Cabo Verde, Cezayir, Cibuti, Çad, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Kamerun, Kenya, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Lesotho, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Mauritus, Mısır, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Somali, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Zambiya, Zimbabve’den katılım olması bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN AFRİKA ÇALIŞMALARI
Son 10 yılda Afrika ile ilişkilerini pek çok alanda geliştiren Türkiye, her geçen yıl bu faaliyetlerini artırarak devam ediyor. 2005 yılını Afrika Yılı ilan eden Türkiye’nin 2008 yılında yapılan Türkiye-Afrika Zirvesi ile ilişkiler çeşitlendirilmişti. 2008 ve 2011 yılları Türkiye ile Afrika ilişkilerinin derinleştiği dönemler oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde Mogadişu ziyareti, Türkiye’nin Afrika’daki ilişkilerine derinlik kazandırdı. Bu ziyaretin ardından Türkiye-Afrika ilişkileri insani yardımların yanı sıra yüksek siyaset ve ekonomik gelişmeler açısından da ivme kazandı. Türkiye’nin Afrika’ya yönelik yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye ve Kara Kıta arasındaki ticaret hacmi de genişledi. Türkiye’nin Afrika ülkelerine yönelik ticaret hacmi 4 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin Afrika ile gelişen ilişkileri sonucunda Türkiye’nin diplomatik temsilcilikleri sayısında da artış sağlandı. 2002 yılında Türkiye’nin Afrika’daki diplomatik temsilcilik sayısı 14 iken, 2015 yılına gelindiğinde bu sayının 43’e çıktığı görülüyor.
Türkiye’nin son yıllarda özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı, TİKA, YTB, AFAD, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Afrika’ya insani, teknik, dini, entelektüel ve kalkınma yardımlarını arttırdığı görülüyor.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ