USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Medya

Tunuslu genç kız çocukluk hayalini "Türkçe radyo programı" hazırlayarak gerçekleştirdi

Tunuslu 25 yaşındaki Sara Rahuma, Türkçe radyo programı hazırlayarak ülkesinde bir ilke imza attı

Tunuslu genç kız çocukluk hayalini "Türkçe radyo programı" hazırlayarak gerçekleştirdi
19-01-2023 20:39
Google News
Tunus

Türkçeyi çok sevdiği için kendi çabalarıyla 11-12 yaşlarında Türkçe öğrenmeye başlayan Rahuma, lisede seçmeli ders olarak Türkçe dersi almaya başladıktan sonra ilk defa öğretmen eşliğinde Türkçe eğitimiyle tanıştı.

Tunus Manar Üniversitesinde Uygulamalı Biyolojik Bilimler Fakültesinde biyoteknoloji alanında lisansını tamamlayan Rahuma, ikinci lisansını ise multimedya alanında yaptı.

Hijyen ve Çevre Güvenliği alanında yüksek lisansını tamamlamasının ardından, eğitim hayatına Yeni Teknolojiler Enstitüsünde medya alanında devam eden Rahuma, enstitünün multimedya kulübüne katılarak burada radyo programları hazırlamaya başladı.

"Türkçe Konuşalım" programının sunucusu Rahuma, Türkçe öğrenme serüvenini ve yaptığı radyo programını anlattı.

"Türkçe hayatımın bir parçası"

Yaklaşık 11-12 yaşlarındayken Türkçe ile tanıştığını belirten Rahuma, "Türkçeyi ilk keşfettiğim zaman ilkokula gidiyordum. Türkçeyi tek başıma çaba göstererek öğrenmeye başladım. Türkçe kelime telaffuzları nasıl olur? Alfabesi nasıl? Tüm bunları yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Daha sonra Tunus’ta ortaöğretim kurumlarında Türkçe dersleri okutulmaya başlayınca, ben de Türkçeyi seçmeli ders olarak seçtim. İlk Türkçe öğretmenimden iki sene boyunca ders aldım." dedi.

Türkçeyi tek başına öğrenmeye çalışırken çok zorlandığını ve telaffuzların nasıl olması gerektiğini tam olarak anlayamadığını aktaran Rahuma, şöyle devam etti:

"Önceleri kendim öğrenirken anlasam dahi pratik yapamıyordum. Çünkü o zamanlar hatırladığım kadarıyla etrafımda Türkçe bilen veya öğrenen kimse yoktu. Bu yüzden kendimi çok özel hissediyordum. Liseden sonra Türkçemi nasıl geliştireceğim hakkında hiçbir fikrim de yoktu. Üniversite eğitimim sırasında 9 Nisan Üniversitesinde Türkçe dersleri verildiğini öğrendim.

Bu benim hayatımın dönüm noktasıydı. Üniversitede ders veren Musa Kaya hocanın derslerine katılarak 4 sene boyunca pratik yapabileceğim öğrenciler ile Türkçe dersi aldım. Bu süre zarfında Türkçeyi gerçekten öğrendiğimi söyleyebilirim. Türkçeyi öğrendikten sonra Türkçe hayatımın bir parçası haline geldi."

Türkçe radyo programı, Tunus için bir ilk

Tunus’ta bir ilki başarmanın gururunu yaşadığını belirten Rahuma, Türkçe radyo programı yapma hayalini eğitim hayatı sırasında gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu kaydetti.

Multimedya alanında eğitim aldığı özel enstitüde radyo programcılığına başladığını aktaran Rahuma, "Arkadaşımla beraber enstitünün multimedya kulübüne katıldım. Radyo programı hayalimi gerçekleştirebileceğim bir ortama girecektim. Fakat çok utangaç olduğum için kabul edilmeyeceğimi düşünüyordum ama deneme programımız kulüp başkanı tarafından onay alınca hemen radyo programımıza başlama fırsatı bulduk." diye konuştu.

2021 yılında başlattıkları radyo programını başlangıçta Arapça yaptıklarını belirten Rahuma, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"İki sene boyunca Arapça sunum yaptık. Bu süreç içerisinde programımızın beğenildiğini gördük. Bu dönem bizim için çok güzel bir tecrübeydi. Ama biz daha özel ve yeni bir şey yapmak istedik. Bu yüzden programımızı Türkçe yapmak istediğimizi kulüp başkanımıza ilettik.

Kabul edeceğini düşünmüyordum ama hemen kabul etti. Bizi destekledi ve ‘hemen başlayabilirsin’ dedi. Türkçe hocalarımla istişare ederek güzel bir program çıkardım. Yaptığım işin iz bırakmasını ve çok özel bir olmasını istedim."

Dinleyicilerine Türkçe seslenen Rahuma, programında Türk kültürüne ilişkin bilgiler verdiklerini ve Türkçe müzik yayını yaptıklarını ifade etti.

Kasım 2022'den bu yana "Türkçe Konuşalım" adıyla yaptığı programın çok güzel tepkiler aldığını belirten Rahuma, Tunuslu dinleyicilerinin yanı sıra Tunus’taki Türk kurum temsilcilerinin de ona destek olduğunu ve program için tebrik ettiklerini söyledi.

Türkçe öğrenme serüveni ve yaptıkları işlerin devam ettiğini belirten Rahuma, "Bu hikayemde bana birçok kişi ve kurum destek oldu, hepsine çok teşekkür ediyorum. Okulda Türkçe Kulüpleri kuran sevgili Türkçe öğretmenlerim ve Tunus’taki Türk kurumları bana hep destek oldu ve kucak açtı. Mesela Yunus Emre Enstitüsü ile 2018 yılında Türkçe Yaz Kursu'na katıldım. Bu benim için çok faydalı oldu. Medya alanındaki eğitimim için Anadolu Ajansı Tunus Ofisi'nde staj yapma fırsatı buldum. Musa Kaya hocamın öncülüğünde Ayyıldız Dergisi çıkardık." dedi.

Rahuma, Türkçe öğrenmeye devam ettiğini, film seyrederek, şiir ve kitap okuyarak Türkçesini daha da geliştirmeye çalıştığını aktardı.

Tunuslu genç kız, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradan herkese seslenmek istiyorum, inandığın bir şey, bir hayalin veya bir hedefin varsa onun peşinden git ve asla bırakma. Türkçe öğrenmek benim hayatımı değiştirdi. Çok zorlu bir süreçti, kimsenin Türkçe bilmediği bir ortamda Türkçe öğrenmeye çalışıyordum ama yılmadım ve sonunda hayalimi gerçekleştirdim."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ