Rusya’nın Türkiye’ye tarım ihracatı yüzde 54 arttı

Rusya’nın Türkiye’ye tarım ve gıda ürünleri ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 artarak 1,1 milyar doları aştığı kaydedildi

Rusya’nın Türkiye’ye tarım ihracatı yüzde 54 arttı

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik tarım ve gıda ürünleri ihracatı, 2026 yılının Ocak–Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 54 artarak 1,1 milyar doları aştı. Açıklama, Rusya Federal “Agroexport” Merkezi tarafından yapıldı.

Verilere göre, Türkiye’ye yapılan tarım ürünleri ihracatında ilk sırayı buğday aldı. Buğday sevkiyatları yılın ilk üç ayında 4,3 kat artarak 400 milyon doların üzerine çıktı. İkinci sırada yaklaşık 340 milyon dolarlık hacimle ayçiçek yağı yer aldı ve bu kalemde geçen yıla göre önemli bir değişim yaşanmadı. Üçüncü sırayı ise ihracatı 6,5 kat artarak 88 milyon dolara ulaşan mısır aldı.

Rusya’nın Türkiye’ye ihracatında arpa da dikkat çekici bir artış gösterdi. Ocak–Mart döneminde arpa sevkiyatı 56 milyon dolara yükselerek 16 kat artış kaydetti. Şeker pancarı posası 14 milyon dolar (+%33), melas 11 milyon dolar (2,3 kat artış), sığır eti 4 milyon dolar (101 kat artış) ve pirinç ise 3 milyon dolara yükselerek (geçen yıl aynı dönemde 1,6 bin dolar seviyesindeydi) güçlü artışlar gösterdi.

“Agroexport” yetkilisi İlya İlyuşin, Türkiye’nin yıllardır Rusya’nın tarım ihracatında en büyük alıcılardan biri olduğunu belirterek iki ülkenin tarım ticaretinde birbirini tamamladığını ifade etti. İlyuşin, Türkiye’nin coğrafi yakınlığı ve büyük pazar yapısının, Rus ürünleri için hem kurumsal hem de perakende satışlarda önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.

Tahıl ihracatına ilişkin değerlendirmede bulunan sektör temsilcileri, Türkiye’nin yeniden artan talebinin ihracattaki yükselişte etkili olduğunu belirtti. Ayrıca Rusya’nın ihracat kotalarında yapılan artışın da sevkiyatları desteklediği ifade edildi.

Uzmanlara göre Türkiye, aynı zamanda büyük bir un ihracatçısı olduğu için kaliteli tahıla düzenli erişim sağlamak zorunda bulunuyor. Bu durumun, Rusya’dan ithalatı destekleyen önemli faktörlerden biri olduğu belirtiliyor.

Mısır tarafında ise Türkiye’de üretimin gelecek dönemde düşebileceği, bunun da ithalat talebini artırabileceği öngörülüyor. Bu kapsamda Nisan ayında 3 milyon tonluk mısır ithalat kotası devreye alınırken, düşük gümrük vergisi uygulanması da alımları teşvik ediyor.

Öte yandan, Rusya’nın mineral gübre ihracatının da arttığı bildirildi. İlk çeyrekte ihracat hacmi %16 artışla 9,6 milyon tona, değer bazında ise 3,6 milyar dolara ulaştı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ