USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Petrol arzı için çözüm arayan ABD'ye asıl katkı İran'dan bekleniyor

Rusya'dan enerji ithalatını yasaklama kararının piyasalarda yol açtığı arz endişeleri nedeniyle alternatif kaynak arayışına giren ABD, halihazırda yaptırım uyguladığı İran ve Venezuela ile temaslarını sürdürüyor.

Petrol arzı için çözüm arayan ABD'ye asıl katkı İran'dan bekleniyor
11-03-2022 22:13
Google News
Ankara

ABD ile bazı Batı ülkelerinin Rus enerji sektörünü hedef alması, küresel petrol piyasalarında arz endişelerini derinleştirerek petrol fiyatlarında artışlara yol açarken, Washington için kaynak arayışını gündeme getirdi.

Biden: Rus petrolü, gazı ve enerjisinin ithalatını yasaklıyoruzAB, enerjide Rusya'ya bağımlılıktan kurtulma planı hazırladıİngiltere 2022 sonuna kadar Rus petrolünün ithalatını sonlandıracak

Son dönemde hız kazanan İran nükleer müzakereleri ve ABD'nin Venezuela ile uzun bir aradan sonra gerçekleştirdiği üst düzey görüşmeler nedeniyle, bu ülkelere yönelik yaptırımların kaldırılmasının, kaynak arayışındaki Biden yönetiminin başlıca seçenekleri arasında olduğu değerlendiriliyor.

Uluslararası Enerji Ajansına göre, yaptırımlar kaldırıldığında üretiminde hızlı bir artış sağlaması beklenen İran'ın, yıl sonuna kadar günlük 1,3 milyon varil artışla 3,8 milyon varillik sürdürülebilir bir arz kapasitesini yakalayabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, ülkenin tankerlerde depolanan yaklaşık 80 milyon varillik petrolünün de olabildiğince hızlı şekilde piyasaya sürüleceği öngörülüyor.

Günlük petrol üretimi yaptırımlar nedeniyle 350 bin varile kadar gerileyen Venezuela'nın, bu rakamı Aralık 2021'de 800 bin varile yükselttiği biliniyor. Yaptırımların kaldırılması durumunda Venezuela'nın piyasaya sağlayacağı petrol arzına ilişkin belirsizlikler devam ederken, petrol sektöründe büyük yatırımlara ihtiyaç duyan ülkede yetersiz altyapı nedeniyle günlük 1 milyon varillik üretim seviyesinin sürdürülebilir olmadığı değerlendiriliyor.