USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

MOSSAD'ın ajan belirleme tekniği MİT ve Emniyet tarafından deşifre edildi

Milli İstihbarat Teşkilatınca (MİT) yürütülen çalışmalar sonucu, edindikleri bilgileri özel dedektifler aracılığıyla İsrail istihbarat servisi MOSSAD'a sattıkları belirlenen şüphelilerin seçilme süreçleri ve eylemleri ortaya çıkarıldı

MOSSAD'ın ajan belirleme tekniği MİT ve Emniyet tarafından deşifre edildi
02-02-2024 18:17
Google News
İstanbul

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İsrail istihbarat servisi MOSSAD'ın casuslarına yönelik yürütülen operasyonlar 2022'de başladı.

Bu operasyonlarla ajan ağına yönelik çalışmalarını genişleten MİT, 68 kişinin bağlantılarını inceledi. Bu yönden yapılan çalışmalarda, kişilerin görüşme ağı çözülerek, İsrail istihbaratı ile bağlantısı olan diğer özel dedektifler belirlendi.

Ajan belirleme tekniği açığa çıktı

Yürütülen soruşturmada, istihbarat servisinin çalışmalarını ne şekilde yürüttüğü de ortaya çıkarıldı. MOSSAD'ın ilk teması, araştırma şirketi maskesi ile kurduğu saptanırken, görüştüğü her özel dedektifi ağına katmadığı, işbirliği kurmaya yatkın dedektifleri tercih ettiği bilgisine ulaşıldı.

İsrail istihbarat servisinin, kuracağı ağda yer alacak kişileri belirlemek için kişilere önce basit araştırma işleri verdiği, zaman içerisinde bu görevlere gasp ve suikast gibi eylemleri eklediği, bu eylemlerden sonra keşif yaptırdığı öğrenildi.

Çalışmalarda, dedektiflerin yabancı bir ülkenin istihbarat teşkilatı için çalıştıklarını bildikleri ve Orta Doğulu kişileri takip ettiklerinden dolayı bu istihbarat servisinin MOSSAD olduğunun farkında oldukları, ancak maddi çıkarlarını önde tuttukları için ilişkilerini deşifre olana kadar sürdürdükleri saptandı.

MOSSAD'ın kaynakları üzerinden hedeflerine yönelik resmi kayıtlardaki bilgilerinden ikametlerindeki ADSL-IP adreslerine kadar birçok bilgiye ulaştığı belirlenen çalışmalarda, kaynaklarına eleman şebekesi kurdurma, canlı kurye temin etme, araştırma, keşif ve adres tespit etme, para transferi, darp/yaralama ile hedeflere yönelik soygun gibi eylemleri de yaptırdığı bilgisine ulaşıldı.

Araştırmalarda, İsrail istihbarat servisinin kaynaklarını, haberleşme uygulamaları üzerinden grup kurdurup yönetme, web sitesi kurdurma, internet sitesi tasarlama, operasyonel hat temini, bilgisayar korsanı bulma gibi teknolojik faaliyetlerde de kullandığı ve güvenli ev temini, ihtiyaç halinde kullanmak için ambulans temini, kundaklama eylemleri, sınırlardan kaçak insan ve mal teminine kadar birçok eylemde bulunduğu da öğrenildi.

Bu soruşturmaya yönelik bu sabah İstanbul ve İzmir'de düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan 7 şüphelinin sorgusuna başlandığı bilgisine de ulaşıldı.

Ne olmuştu?

MOSSAD'ın Türkiye'deki hedeflerini özel dedektifler aracılığıyla takip ettiğinin belirlenmesi üzerine yürütülen soruşturma kapsamında MİT, Aralık 2022'de MOSSAD'ın özel dedektif ve taktik elemanlarına yönelik operasyon düzenlemiş, yakalanan 68 kişi hakkında da işlem yapılmıştı.

Bunun yanı sıra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde 9 şüphelinin de edindikleri bilgileri, özel dedektifler aracılığıyla MOSSAD'a sattığı tespit edildi. Şüphelilerin HTS kayıtları ve MASAK verilerinin incelenmesinde, belirlenen hedeflere yönelik, adres tespiti, uçuş bilgileri gibi verilerin maddi menfaat karşılığında MOSSAD'a aktarıldığı anlaşılmıştı.

Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince sabah saatlerinde İstanbul ve İzmir'de eş zamanlı operasyon düzenlenmişti.

Operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 9 şüpheliden 7'si yakalanmıştı. Şüpheliler A.Y. ve M.K'nin ise aynı soruşturma kapsamında daha önce tutuklandığı anlaşılmıştı.

Öte yandan, bugün operasyonun, MİT ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü tarafından İsrail istihbarat servisinin faaliyetlerinin deşifresine yönelik geçmişte yapılan çalışmalarda, özel dedektiflerle temas sağlanarak temin edilen bilgilerin İsrail istihbarat servisine aktarılmasıyla ilgili yaklaşık 130 şüpheliye yönelik düzenlenen operasyonların devamı olduğu bilgisine ulaşılmıştı.

-MOSSAD'a para karşılığı bilgi sağlayan şüphelilere MİT ve Emniyet operasyonu

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ