USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez’den ekonomistlere: Sıkı duruş korunacak

Merkez Bankasının, ekonomistlere yaptığı sunumda, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağı belirtildi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından bugün...

Merkez’den ekonomistlere: Sıkı duruş korunacak
24-02-2016 14:03
Google News
Merkez Bankasının, ekonomistlere yaptığı sunumda, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından bugün ekonomistlere sunum gerçekleştirdi. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemekte olduğu belirtilen sunumda, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürdüğü, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ettiği belirtildi. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırladığı belirtilerek ve ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruş korunacağı kaydedildi.
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesi dayanıklı ve istikrarlı seyrini koruduğu belirtilen sunumda, "Güven endeksleri oynak bir seyir izlemektedir. Son dönemde sanayi üretiminde ılımlı artış eğilimi sürerken dış sipariş göstergelerinde bir miktar bozulma gözlenmiştir. İstihdamdaki istikrarlı artış devam etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

DIŞ DENGE
Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürdü. Petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin sürmesi beklendi.
Önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörüldü. Cari işlemler açığı finansmanı uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlandı. Finansal sektörün yabancı para çekirdek dışı yükümlülüklerinin vadesi son dönemde uzamaya devam etti.

ENFLASYON
Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar sonucu enflasyon göstergeleri son aylarda yükseliş gösterdi. İthalat fiyatlarındaki düşüş döviz kurundan enflasyona geçiş etkisini kısmen telafi etti. Orta vadeli enflasyon beklentileri son bir yıldır yukarı yönlü bir hareket sergiledi.

PARASAL VE FİNANSAL KOŞULLAR
Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları zayıf bir seyir izledi. Gelişmekte olan ülkelerin risk primi göstergeleri oynak bir seyir izledi. Döviz kurları da oynak seyretmeye devam etti. Küresel oynaklıkta geçen yıl sonunda gözlenen düşüş kalıcı olmadı.

ESNEK DÖVİZ SATIM İHALELERİ
Önümüzdeki dönemde cari açıktaki iyileşme ve enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle döviz talebinin önemli ölçüde azalması beklendi. Döviz likiditesi araçları da Türk lirasının degˆerini dengeleyici yönde kullanılmaya devam edileceği kaydedildi. Bu çerçevede, esnek döviz satım ihaleleri yoluyla gerekli görülen tutarlarda döviz likiditesi sağlanmaya devam edileceği açıklandı.
Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görülen süre boyunca sürdürülecek. Getiri eğrisi yataya yakın konumunu korudu. Sıkılaşan finansal koşullara bağlı olarak son aylarda tüketici kredisi faiz oranları yükseldi. Parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşma sonucu yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalış sürdü. Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yaptığı bildirildi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 897

The include file 'json/puan_55908_0_3.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ