USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Maymun çiçeği virüsü dünyanın gündeminde

İlk kez 1958'de Afrika'daki maymun kolonilerinde rastlanılan virüs, 2003'te ABD'de tespit edilince ilk kez Afrika dışında görüldü. Uzun aradan sonra ilk kez İngiltere’de görülen Maymun çiçeği virüsü, Afrika dışında son 2 haftada 16 ülkeye yayıldı.

Maymun çiçeği virüsü dünyanın gündeminde
24-05-2022 16:24
Google News
Ankara

Afrika dışında nadir görülen Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox), her geçen gün daha fazla ülkeye yayılarak dünyanın ana gündemi haline geldi.

10 soruda 'maymun çiçeği' hastalığıMaymun çiçeğinin bulaşması kapanmayı gerektirmiyorÇiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçlar "maymun çiçeği" için de kullanılabiliyorAB'de 8 ülkede 85 maymun çiçeği vakası tespit edildi

Batı ve Orta Afrika ülkelerinde viral bir enfeksiyon olarak tanımlanan Maymun çiçeği virüsüne yakalananların sayısının Avrupa, ABD ve Avustralya’da 100'ü aştığı belirtiliyor.

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen Maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Virüsün Kongo türünün yüzde 10'a kadar ölüm riski bulunurken Batı Afrika türünün her 2 vakadan birinde yüzde 1 ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.

Hastalığın en yaygın semptomlarının yüksek ateş, sırt-kas ağrısı ve öncelikle yüzde başlayıp daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılan döküntüler olduğu belirtiliyor.

Yakın temas yoluyla bulaştığı tahmin edilen enfeksiyonun 14 ila 21 gün sürdüğü ifade ediliyor.