USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Değişen konjonktürle KKTC'nin statüsünün daha da yükseldiğini görüyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik gelişmelerle KKTC'nin statüsünün daha da yükseldiğini görüyoruz." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Değişen konjonktürle KKTC'nin statüsünün daha da yükseldiğini görüyor
11-07-2023 18:17
Google News
LefkoÅŸa/Ankara

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Litvanya'nın Vilnius kentindeki NATO zirvesine ilişkin, Türkiye'nin kolektif savunma mekanizmalarındaki önemine, değerine ve gücüne vurgu yaparak, bölgedeki KKTC'nin varlığının, ulusal güvenliğinin, geleceğinin ve milli çıkarlarının ayrı bir devlet ve egemen bir halk olarak Türkiye ile sürdürmekten geçtiğini söyledi.

Tatar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

KKTC'nin ana vatan Türkiye'nin desteğiyle varlığını ve bekasını sürdürdüğünü belirten Tatar, milli mücadele yürüttüklerine, KKTC halkının geçmişte ödediği bedellere, soykırımlara ve yaşadığı göçlere dikkati çekti.

Tatar, 1960'taki anlaşmanın Türkiye'nin KKTC'nin kurucu ortağı olması yönünde önemini vurgulayarak, Türkiye'nin iki tarafın gayretleriyle garantör ülke olarak tek başına müdahale hakkı bulunduğunu ve bunu 20 Temmuz 1974'te kullandığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl New York'ta KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargoların kaldırılması ve artık KKTC'nin tanınmasına ilişkin yaptığı konuşmasını anımsatan Tatar, Özbekistan'da düzenlenen zirvede KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) anayasal adıyla gözlemci üye olarak katılmasının ülkesinin gücüne güç kattığını ifade etti.

"Doğu Akdeniz'deki Türk devleti"

Tatar, KKTC'nin Doğu Akdeniz'de bir Türk devleti olduğuna dikkati çekerek, "Burada Mavi Vatan'da hakkımızı, hukukumuzu, buradaki birtakım ciddi zenginlikleri gerek doğal kaynaklar gerek hava sahası, gerek Mavi Vatan'daki diğer boyutlarıyla değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik gelişmelerle KKTC'nin bu statüsünün daha da yükseldiğini görüyoruz." dedi.

KKTC'deki turizm sektörüne, yükseköğrenimle gelen öğrenci akışına ve sanayi bölgelerine değinen Tatar, asrın projesi olarak adlandırdıkları Anadolu'dan aktarılan suyla tarımsal faaliyetlerde de birtakım gelişmeler yaşandığını, buna bağlı olarak iletişim ve hizmet sektöründeki gelişmelerle yeni bir döneme girdiklerini kaydetti.

Tatar, istikrarın önemini vurgulayarak, kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'nin desteğiyle Kıbrıs'taki egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı yeni siyasete dikkati çekti.

Tanınmadan önce geçmişte olduğu gibi hiçbir netice vermeyen federal temelli bir çözüm için tekrar müzakere masasına oturup zaman kaybetmeye gerek olmadığını vurgulayan Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde bir teyit gelmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bir karar alması durumunda müzakerelere devam edilebileceğini söyledi.

Tatar, Rumların hiçbir zaman Türkleri eşit görmediklerini, egemen kabul etmeyeceklerini ve federal çatı altında azınlık durumunda bırakmak istediklerini belirterek, "Türkiye'nin garantörlük haklarının modası geçtiği için AB mekanizmaları, bunların garantörü olacak. Güvenlik mekanizmalarını sürdürebilecek ve Türk askeri adadan çekilecek. Böyle bir durumda sonumuz gelir, Türkiye'yi de bu bölgeden dışlarlar." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin kolektif savunmadaki önemi"

Cumhurbaşkanı Tatar, Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO toplantısına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin kolektif anlamda savunma mekanizmalarındaki önemi, değeri, gücü ve bu bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olarak, İskenderun'dan Ege adalarına kadar, 2 bin kilometreden daha uzun sahil şeridi olarak, Kıbrıs adasından 40 mil uzaklıkta, Yunanistan buradan 900 mil uzaklıkta. Dolayısıyla Türkiye'nin kendi güvenlik meseleleri, bölgedeki değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik ciddi gelişmelere bağlı olarak, KKTC'nin statüsünün artmasıyla, bu bölgedeki çeşitli mekanizmalarla artık bizim ulusal güvenliğimiz, geleceğimiz, milli çıkarlarımız Türkiye ile birlikte, bu bölgedeki varlığımızı ayrı bir devlet ve egemen bir halk olarak sürdürmekten geçtiğini belirtiyorum."

Kurtulmuş'a ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığı için teşekkür eden Tatar, "İlk yüzyılını tamamlamış Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin, ikinci yüzyılında, 'Türkiye Yüzyılı'nda sizlerin başarılarının KKTC'ye yansımasıyla buradaki halkın refahının ve daha müreffeh bir gelecek yakalamak için birlikte yeni projeler ve milli siyaseti, bekamız için sürdürmek fevkalade önemli." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4BaÅŸakÅŸehir FK3452+7
5BeÅŸiktaÅŸ3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20Ä°stanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi