USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İşte hükümetin gerçekleştireceği icraat ve reformlar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümetin Eylem Planı’nda yer alan icraat ve reformları açıkladı.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti 64. Hükümet 2016 yılı Eylem Planı kapsamında yapılacak reform ve icraatları açıkladı. Başbakan...

İşte hükümetin gerçekleştireceği icraat ve reformlar
10-12-2015 17:20
Google News
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümetin Eylem Planı’nda yer alan icraat ve reformları açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti 64. Hükümet 2016 yılı Eylem Planı kapsamında yapılacak reform ve icraatları açıkladı. Başbakan Davutoğlu, bütün iddiaları çürüten bir sonuçla 1 Kasım seçimlerinin gerçekleştiğini belirterek, "7 Haziran seçim sonuçlarına bakarak Türkiye’nin tökezleyeceğini düşünenler, 1 Kasım’da hak ettiklerini aldılar. 1 Kasım’da milletimiz kaos simsarlarına ders verdi" ifadelerini kullandı.
"Milletle ahdimizi tazeledik ve yeniden ilk günkü aşkla koşmaya başladık" diyen Davutoğlu, "Milletimiz bize güvendi ve emanetini omuzlarımıza yükledi. Vehim üretenler, korkuyu bekleyenler milletin yazdığı destan karşısında aciz kaldılar, kalacaklar. Milletimiz, düğümü nasıl çözeceğini 1 Kasım’da gösterdi. Başkaları suya, kuma yazı yazar biz ise taşa, kayaya silinmeyecek yazılar yazarız. Her gün milletimizle yeniden ahitleşiyor, kucaklaşıyor yeniden şaha kalkıyoruz" şeklinde konuştu.

"BİR YANDAN ŞEYTAN TAŞLAYACAĞIZ, BİR YANDAN DA TAVAF EDECEĞİZ"
Siyasal meşruiyetin kaynağının halk olduğunu anlatan Davutoğlu, "Dünyanın her yerinde başımız dik, alnımız ak. Bizim siyasetten muradımız insanlık onurunu yüceltmektir. Halkımızın bize verdiği güçle halkımıza hizmetle taçlandıracağız. Daha hür, özgür ve demokratik bir Türkiye idealiyle yürüyeceğiz. Eylem planımızı bu anlayışla sunuyoruz. Size verdiğimiz sözlerini yerine getirmede büyük bir ateş çemberiyle karşı karşıyayız. Ülkemiz yanı başımızdaki bu yangınlardan ister istemez etkileniyor. Ülkemizi bu yangından uzak tutmak için yoğun bir çaba harcarken, bir yandan da sizlere verdiğimiz vaatleri yerine getirme kararlılığındayız. Bir yandan şeytan taşlayacağız, bir yandan da tavaf edeceğiz" dedi.
Hiçbir zaman mazeret üretmediklerini ve üretmeyeceklerini belirten Davutoğlu, "Temel hedefimiz, siyaset kurumunun daha çok güçlendiği, hak ve hürriyetlerin herkesin kolay eriştiği güçlü bir Türkiye’dir. Güven duygusunu yaralayacak hiçbir adım atmayacağız. Seçimden önce verdiğimiz sözleri şimdi bir eylem planıyla harekete geçiyoruz. Seçimden önce bizim sözümüz senettir demiştik, işte bugün o senedi burada imzalıyoruz. Bizim sözümüz halkımıza. Vaatlerin hepsini meydan meydan gezip o güzel Anadolu, Rumeli insanının gözlerine bakarak konuştuk" diye konuştu.

"SİZDEN VERDİĞİMİZ VAATLERİ TAKİP ETMENİZİ İSTİYORUZ”
Verilen sözlerin birer birer yerine getirileceğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, vaatlerin gerçekleşme takvimini açıklayacaklarını ve bir kez daha ’Vira Bismillah’ dediklerini ifade etti. Bu eylem planını bütün Türkiye’nin takip etmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, "Kurucu Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin ilk eylem planını açıklarken herkesi çetele tutmaya davet etmişti. Biz de sizlerin takip etmenizi istiyoruz. Bugün reformist bir hükümet olduğumuzu cümle aleme ilan ediyor, sizden verdiğimiz vaatleri takip etmenizi istiyoruz" dedi.

REFORMLAR 3 AY, 6 AY VE 1 YIL İÇİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planında reformlar başlığı altında 3 ay, 6 ay ve 1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformlar, icraatlar başlığı altında ise 3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatler başlığı yer alıyor. 3 ay içinde gerçekleştirilecek reformlar, kamu yönetimi, şeffaflık, temel hak ve hürriyetler, sosyal politikalar ve çalışma hayatı, ekonomi, finans ve ticaret başlıklarında oluşuyor.
6 ay içinde gerçekleştirilecek reformların altında demokratikleşme, adalet, kamu yönetimi, eğitim, sosyal politikalar ve çalışma hayatı, ekonomi, finans ve ticaret, yatırım ortamının iyileştirilmesi, tasarruflar, bilim, teknoloji ve yenilik, çevre, yerel yönetimler ve kentsel dönüşüm ve dış politika başlığı yer alıyor.
1 yıl içinde gerçekleştirilecek reformların altında ise, temel hak ve hürriyetler, adalet, kamu yönetimi, sosyal politikalar ve çalışma hayatı, eğitim, ekonomi, finans ve ticaret, bilim, teknoloji ve yenilik, çevre, yerel yönetimler ve kentsel dönüşüm, strateji dökümanları yer alıyor.
İcraatlar başlığı altında yer alan ve 3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatlerde sosyal politika ve ekonomi, gençlik ve tarım yer alıyor.

LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN 330 TL OLAN BURSU 400 TL’YE ÇIKARTILACAK
Reformların kısa zaman içinde hayata geçeceği mesajını veren Davutoğlu, bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararının çıkarılacağını ifade etti. Davutoğlu, ilk olarak 3 ay içinde gerçekleştirilecek vaatleri açıkladı. Açıklanan vaatler arasında 2016 yılı asgari ücretin bin 300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklifte bulunulacak. Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklililerine bin 200 TL verilecek. Emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafın emekli aylıklarından kesilen Sosyal GÜvenlik Destek Prim kesintisi kaldırılacak. 65 yaş aylığı alan yaşlılar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını almaları ve maaşlarında kesinti ve duraksama olmaması sağlanacak. Muhtarların 950 TL olan maaşı bin 300 TL’ye yükseltilecek. Polislerin ve uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılacak, polislerin emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılacak. Lisans öğrencilerinin 330 TL olan bursu 400 TL’ye çıkarılacak.

ASKERİ ÖĞRENCİLERİN, ER VE ERBAŞLARIN HARÇLIKLARINDA ARTIŞ
Askeri öğrencilerin harçlığı 400 TL’ye, er ve erbaşların harçlığı 30 TL’den 100 TL’ye yükseltilecek. Esnafa düşük faizli kredi uygulamasına devam edilecek, 30 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği verilecek. 2016 yılı şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılacak.
Konut hesabı uygulaması başlatılacak. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Çalışanların doğuma bağlı izin ve haklarını güçlendirmek üzere Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanunu’nda gerekli değişiklikler yapılacak. Çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocukta 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ve ilk çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmı süreli çalışma hakkı tanınacak.
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar ile ev eksenli çalışan kadınların sosyal güvenceden daha kolay faydalanmalarını sağlayacak düzenlemeler yapılacak. Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçerlerin çocuklarının okullaşmasına yönelik tedbirler alınacak. 51 ilde uygulanmakta olan yüzde 6 oranındaki işveren sigorta primi indiriminde esas alınan 10 işçi çalıştırma zorunluluğu kaldırılarak, mevcut uygulama devam ettirilecek.

YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN ASKERLİK BEDELİ 6 BİN EURODAN BİN EUROYA DÜŞÜRÜLECEK
Yoksul ailelere belirli ölçütlerle internet erişimi sağlanacak. Kentsel dönüşüm kapsamına girmek şartı ile izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması sağlanacak. Tarihin önemli şahsiyetleri ve olayları ile masal kahramanlarının belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülerek tanıtımının yapılması desteklenecek, çocukların sevebilecekleri ve sorumlu birer birey olarak yetişmelerini sağlayacak içeriğe sahip bilgisayar oyunlarının ve animasyonların üretilmesi teşvik edilecek. Opera ve tiyatronun geliştirilmesine yönelik destek mekanizmaları oluşturulacak. Yurt dışında yaşayan vatandaşların askerlik bedeli 6 bin eurodan bin euroya düşürülecek.
Basit usulde vergilendirilen esnafın yıllık 8 bin TL’ye kadar kazançlarından vergi alınmayacak. Sosyal destek alan vatandaşlardan istihdam edilenlerin işveren sigorta primi desteklenecek. Emek yoğun sektörlerde yatırımcıların talebi halinde sembolik bir kira bedeliyle anahtar teslimi fabrika binası yapılması konusunda model geliştirilecek. Elektronik TC Kimlik Kartı’nın vatandaşlara dağıtımına başlanacak. Gençlere 100 bin lira kredi desteği verilecek, bu krediye Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet sağlanacak. Gençlerin genel sağlık sigortası prim borçları sıfırlanacak. Yeni iş kuran gençlere üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlanacak.

ÖĞRENİM GÖREN GENÇLERİN PASAPORT HARCI KALDIRILACAK
Gençlerin kısa film, ilk film, kitap, dergi ve benzeri sanatsal faaliyetleri ile sportif faaliyetlerine proje bazlı karşılıksız destek vermeyi öngören GENÇDES programı hayata geçirilecek. Öğrenim gören gençlerin pasaport harcı kaldırılacak.
Davutoğlu, konuşmasında, "Herhangi bir devlet görevlisi adalet terazisinden şaşarsa doğrudan bize geleceksiniz. Biz, birilerini ödüllendirmek için değil ya da birilerini önyargıyla cezalandırmak için değil biz herkese adalet, merhamet, şefkat ve vicdan dağıtmak için bu görevdeyiz. Allah bizi millet önünde ve kendi önünde mahcup olanlardan eylemesin" dedi.
Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. Çiftçilere sera desteği verilecek. Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ile yaygınlaştırılmasını sağlamaya yönelik program hazırlanacak.

6 AYLIK REFORMLAR
Temel hak ve hürriyetlere ilişkin uluslararası sözleşmelerin iç hukuka dahil edilmesine devam edilecek, özgürlükçü demokratik düzen mantığıyla bağdaşmayan şerhler kaldırılacak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun etkinliği artırılacak. Temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemeleri üzerindeki hukuki denetiminin ötesine taşan yetkileri sınırlandırılacak. Bilirkişilik müessesesi yeniden ele alınarak müstakil bir kanun tasarısı hazırlanacak. Ülke genelinde ideal yargılama süreleri belirlenecek. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişi gözden geçirilecek.
Adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi sağlanacak. Adli Tıp Kurumu yeniden yapılandırılacak. Siber Suçlarla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanacak. Üniversitede kalite ve özerliği odağına alan yeni bir Yükseköğretim Kanunu hazırlanacak. Yükseköğretim Kalite Kurulu kurulacak. Eğitim fakülteleri yeniden yapılandırılacak. Eğitim fakültesi öğrenci veya mezunları için eğitim fakültesi dışındaki fakültelerde çift ana dal veya yan dal yapma imkanı sağlanacak. Belediyelerin kreş açma zorunluluğuna yönelik uygulama etkin hale getirilecek.

SİVİL TOPLUMU TERÖRE KARŞI MÜCADELEDE OMUZ OMUZA VERMEYE DAVET ETTİ
Teröre karşı mücadele bağlamında birçok ilde ciddi fedakarlık yapanlara selamlarımı ilettiğini belirten Davutoğlu, "Aramızda Diyarbakırlı kardeşlerimiz de var. Türkiye’nin her sokağında kamu düzeni tesis edilinceye kadar mücadelemiz sürecek. Sivil toplumumuzun şiddete ve teröre karşı toplumsal barış çerçevesinde omuz omuza vermeye davet ediyorum" dedi.

DAVUTOĞLU, UZUN VADEDE YAPILACAK REFORMLARA DEĞİNDİ
Yeni bir seçim kanunu hazırlanacak. Yeni bir Siyasi Partiler Kanunu hazırlanacak. Ekonomik ve Sosyal Konsey ile ilgili yasal düzenleme gerçekleştirilecek. Sivil Toplum Kanunu çıkarılacak. Devlet Sırrı Kanunu çıkarılacak. Adli Veri Bankası oluşturulacak. Yüksek mahkeme üyeliği makul sürelerle sınırlandırılacak. Yargı mensupları için mesleki etik kuralları belirlenecek. Yüksek yargı organlarının başkan, daire başkanı ve üyelerinin TBMM Başkanlığı’na mal bildiriminde bulunması sağlanacak.
MTA’nın yurt dışında madencilik faaliyetleri yapabilmesi sağlanacak. Sulama birlikleri yeniden yapılandırılacak. Şeker piyasası yeniden yapılandırılacak. Sera gazı emisyonlarına yönelik takip sistemi kurulacak.
Davutoğlu’nun konuşması öncesi kısa bir tanıtım filmi izletildi. Toplantıya kabinede yer alan bakanlar ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ