USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İBB, Adalar’ın atlarını kurtarmadı, atlardan kurtuldu!

Adaların Atları Platformu İBB’nin peşini bırakmıyor! Platform açıklamasında, “İBB”nin Adalar’dan gönderilen atları kurtarmadığı, o atlardan kurtulduğu belirtilerek, “Adalar’dan gönderilen 860 at nasıl kaybediliyor?” sorusu gündeme getirildi

İBB, Adalar’ın atlarını kurtarmadı, atlardan kurtuldu!
20-04-2021 10:02
Google News

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Hatay’ın Dörtyol Belediyesi’ne gönderdiği 50 atın kaybolduğu açıklamasıyla adaların atları yeniden gündeme geldi.

Atların durumunu yerinden izleyen “Adaların Atları Platformu”, Hatay, Dörtyol’a sosyal medyada "#sucuk" başlığı altında ifade edildiği gibi 50 değil, 100 atın gönderildiğini açıkladıklarını belirtti.

İBB’nin Adalar’dan gönderdiği 860 atın hiçbirinin takip edilmediğini ifade eden platform açıklamasında; “İBB ve at alan belediyelerin atların izini nasıl kaybettiğini 21 Eylül 2021’de duyurduğumuz Kayıt Atlar Raporu’nda anlatmıştık” denildi.

Kayıp Atlar Raporu’ndan:

Adaların Atları Platformu, konuyla ilgili açıklamasında şunları ifade etti:

İBB tarafından her biri 4000 TL'ye satın alınan atların 860'ı Adalar dışına gönderildi. Atların bazıları atlarla ilgili hiç bir şey bilmeyen insanlara, bazıları at tüccarlarına gitti ve bazı atlar defalarca el değiştirdi. 

Bütün bunlar İBB tarafından engellenebilirdi. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve yerel belediyeler atların kimin elinde olduğunu gösterecek, onları koruyabilecek sistemi kendi elleriyle yıktılar. İBB görevlileri atların gönderildikleri yerlerde atları teslim ederken, kimliklerinin kayıtlı olduğu çipleri okutmadı. Takip zinciri bozuldu. Adalar İlçe Tarım Müdürlüğü atların sevk edildiği ilçelerdeki müdürlüklerine zamanında bildirim yapmadı. Atlar onları alan gerçek kişiler üstüne kaydedilmedi.”

Açıklama, daha sonra şöyle devam etti:

“Atların emanet edildiği kişiler ve kurumlar onlardan hesap sorulmadıkça sorumluklarını hatırlamıyor. Aydın - İncirliova (100 at), Kastamonu – Daday (108 at), Ardahan - Hanak (140 at) ve Hatay – Dörtyol (100 at) gibi örneklerde çok sayıda at yerel belediye tarafından teslim alınıp şahıslara dağıtıldı. Dağıtım sırasında atların çipleri okutulmadığı için atın kimlik bilgileri alan şahısla ilişkilendirilerek kaydedilmedi. Yani hangi atın nerede olduğunu, başına bir şey geldiğinde kimin sorumlu olacağını sistemli bir şekilde takip etmek imkânsız hale getirildi. Şu anda atları İBB'den teslim alan belediyeler dahi bazı atların nerede olduğunu bilmiyor. Bu atlar kayıp!”

İBB’den atları alanlar…

Açıklamada; “Atları alan kişiler arasında görüştüklerimiz, kendilerine daha önce atlarla tecrübelerinin olup olmadığının sorulmadığını söylediler. Bazıları bulundukları yerin belediyesinin İBB'den çok sayıda at alıp, bunları dağıtmak için kendilerine verdiğini anlattı. Bazı atlar özensizce, kışı geçirecek bir ahırlarının olup olmadığına bile bakılmadan verildi” denildi.

İBB’nin protokolü atları korumuyor!

Titizlikle hazırlandığı iddia edilen “Atları Sahiplenme Şartları”nın “platform”un taleplerine rağmen, İBB tarafından hiçbir zaman açıklanmadığı belirtilerek; “Biz bu protokole Kasım 2020’de alıcılar üzerinden ulaştık ve Aralık 2020’deki Adaların Atları 1. Yıl Raporu’nda yer verdik” denildi.

-sahiplendirme protokolü-

Atın teslim alındığına dair bildirimin yapılıp yapılmadığı, atların gittiği ilçenin tarım müdürlükleri tarafından sorgulanmadığının kaydedildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Arayıp görüştüğümüz ilçe tarım müdürlükleri bölgelerine yapılan sevkten haberdar edilmediklerini bildirdiler. 

Bu usulsüzlükler sahiplendirilmiş olan tüm atların akıbetini sorgulanamaz hale getiriyor. Bütün bu süreçte İBB'nin en hafif tabirle ihmali olduğu son derece açık. İBB'den 15.09.2020'de aldığımız yazılı cevaba göre atların gönderildikleri yerlerde denetim sorumluluğu tarım müdürlüklerine bırakılıyor. Önce “Biz atlara sahip çıkıyoruz, iyi bakıyoruz” diye açıklamalar yapıp, sonra “Sonuna kadar bakacak değiliz, takibi Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda” diyorlar. Birinci derecede sorumlular, sorumluluklarını başkasının üzerine atarken olan atlara oluyor.”

İBB, zoru görünce dağıtmaya karar verdi!..

Atların kaybolmasının basit bir hata değil, kasıtlı bir operasyon olduğuna vurgu yapılan Adaların Atları Platformu açıklamasında, “İBB atları satın aldıktan sonra yüzlerce ata bakmanın ne kadar zor olduğunu anlayıp, bunları bedelsiz dağıtmaya karar verdi. Ancak, Adalar’daki melez atlara çoğu yerde ihtiyaç duyulmadığından alıcı bulunamadı. Bunun üzerine çeşitli belediyeler İBB’yi atlardan “kurtarmak” için at aldılar. Onlarca at alan belediyelerin atla yaptığı bir faaliyet yoktu, bu atları bölgelerinde dağıtmak üzere aldılar. Bu nedenle protokol, İBB ile alıcı belediye veya işletme arasında imzalandı, atın aslında kime teslim edileceği belli olmayacak şekilde atlar dağıtıldı. Çünkü alıcı belediyeler o atları kendileri bakmak üzere almamıştı” denildi.

Sadece Dörtyol Belediyesi değil…

Açıklamada, Hatay Dörtyol Belediyesi’ne sosyal medyada bahsedildiği gibi 50 değil, 100 adet at gönderildiği belirtilirken, bu atların hiçbirinin nerede olduğunun bilinmediği kaydedildikten sonra şöyle denildi:

“Bu denetimsizlikle atların kaybolması işten değil!  Atların kaybedilmesinin sorumlusu Dörtyol Belediyesi olduğu kadar İBB'dir aynı zamanda. Yalnızca Dörtyol Belediyesi değil, atların gönderildiği bütün belediyeler “Atlar nerede?” sorusunu cevaplamak, atları tek tek kimlere verdiklerini açıklamak zorundadır.”

Atlar denetlenmeli ve geri getirilmeli!

Açıklama, şu ifadelerle devam etti:

Atların gönderilmesindeki bu tehlikeli denetimsizliği fark ettiğimizden beri, Adalar’dan gönderilen atların yerinde denetlenmesi ve kötü şartlarda olanların Adalar ilçesine geri getirilmesi çağrısında bulunuyoruz. 

İBB yetkilileri sürecin başında, atların 6 ayda bir yerinde denetleneceğini söylemişlerdi. 

Bu denetimlerin Aralık 2020’de başlamış olması gerekirdi. İBB şimdiye kadar herhangi bir denetim sonucu paylaşmadı. Bu, ilçe tarım müdürlüklerine devredilemeyecek, İBB’ye ait bir sorumluluktur ve derhal yerine getirilmesi gerekir. Bu atları o belediyelere gönderen, sevkiyatı onaylayan İBB yetkilileri kayıplardan sorumludur.”

Adaların Atları Platformu tarafından yapılan açıklamada kamuoyuna çağrıda ise şöyle denildi;

“Tüm kamuoyunu, bulundukları bölgeye at sevkiyatı yapılmışsa belediye ve ilçe tarım müdürlüklerine bu atları sormaya davet ediyoruz. At gönderilen belediye ve işletmelerin listesi sitemizde mevcuttur: adalarinatlari.org"

Bu arada, sinema sanatçısı Lale Mansur da geçtiğimiz gün bir açıklama ile konu ile ilgili tepkisini dile getirmişti.

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ