USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Eskişehir'den dünyaya 'ağaç güzeldir' mesajı

Odunpazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının katıldığı 'Dünya Ağaç Günü” etkinliklerinin resmi açılış merasimi yapıldı. Kurşunlu Külliyesi’nde yapılan açılış merasimine, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tun

Eskişehir'den dünyaya 'ağaç güzeldir' mesajı
21-03-2015 17:35
Google News
Odunpazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının katıldığı 'Dünya Ağaç Günü” etkinliklerinin resmi açılış merasimi yapıldı.
Kurşunlu Külliyesi’nde yapılan açılış merasimine, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Fevzi Kaleli, Uluslararası Ahşap Kültür Vakfı Başkanı Howerd Rosen, Ormancılık Araştırma Organizasyonları Uluslararası Birliği adına Andrew Wong Phil ve diğer ilgililer katıldı. Etkinliğin ilk olarak açılış konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 3’üncüsü kutlanan Dünya Ağaç Günü etkinliklerine ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını söyledi. Ağaca, doğaya ve çevreye duyarlı tüm insanlarla birlikte dikkat çekmek istediklerini belirten Kurt, “Ağaç güzeldir. Dokunmayın, kesmeyin, parçalamayın. Ağacın en kötüsü bile şahane sanat eserlerine dönüşebilir. Usta sanatçılar elinde bir ağaç kökünün olağanüstü esere dönüştüğünü gördük. Atılacak ya da yakılacak diye baktığımız bir kütük şahane bir anıt haline gelebiliyor. O nedenle ağaçlara kıymayalım. Odunpazarı’nı yöneten anlayış, ormansızlaştırılan ve talan edilen çevreye karşıdır. Hava, gürültü, su ve toprak kirliliğini ortadan kaldırarak, kentin doğasını korumak, kenti doğal hayatla buluşturup kent bitki ve hayvanlarına azami özen göstererek sürdürülebilir bir hayat oluşturmak temel amacımızdır” dedi.
“DEĞİŞİM ODUNPAZARI’NDA BAŞLAYACAK, TÜRKİYE’Yİ SARACAK”
“Değişim Odunpazarı’nda başlayacak, Türkiye’yi saracak” diyen Kurt, şöyle devam etti:“Dünyada ilk kez ağaç bayramı kutlayan toplumun çocukları olarak ülkemize ve dünyamıza yönelik tehditlerin başında gelen erozyon, ormansızlaştırma ve her çeşit kirlenmeye karşı mücadele etmeyi bir görev biliyoruz. Toprağımızın çok bereketli olduğu söylenir. Fakat biz ilgisiziz. Yeşilliği kurutuyoruz, ülkeyi ve dünyayı tahrip ediyoruz. Okullarımızın bahçesinde dikili ağacımız bile yok. Bütün dünya farkına varmalıdır ki Odunpazarı Belediyesi bu döngüyü değiştirecek. Değişim Odunpazarı’nda başlayacak, Türkiye’yi saracak, dünyaya barış, kardeşlik ve dostluk köprüleriyle bağlanacak. Yurtta barış, dünyada barış sağlanıncaya kadar mücadelemiz sürecek.”
“BU ETKİNLİĞE ESKİŞEHİR’İN EV SAHİPLİĞİ YAPMASI ÖNEMLİ VE ANLAMLIDIR”
Daha sonra konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise, Dünya Ağaç Günü’nün 3’üncüsünün ülkemizde kutlanmasından ve bunun Eskişehir’de oluyor olmasından gururlandıklarını kaydetti. Tuna, “Birçok alanda kendisini ispat eden ve ülkemizin güzide kentlerinden olan Eskişehir, kültür ve sanat alanında da özellikle son yıllarda çok önemli bir mesafe kazanmış ve bu konuda da marka şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Medeniyetin başlangıcında olduğu gibi bizim medeniyetimizde de ağacın ve taşın özel bir yeri vardır. İnsanın doğasına en uygun olana işaret eden ağacın önemine vurgu yapan bu etkinliğe Eskişehir’in ev sahipliği yapması önemli ve anlamlıdır. Ayrıca etkinlik için Odunpazarı Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“AĞAÇ İNSAN GİBİDİR YAŞAR”
Ardından konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de, ağacın, insanoğlunun en büyük arkadaşı ve dostu olduğunu anlattı. Ağacın önemine değinen Büyükerşen, “Ağaç, tekerlek olmuştur insanoğlunun yollar açmasına imkan vermiştir. Ağaç, hayatımızda o kadar çok yer etmiştir ki günlük yaşantımızda çoğumuz onun varlığını unuturuz. Evlerimizde ağaç çok büyük bir sıcaklık veren bir malzeme olarak durur, üzerinde yürürüz. Çünkü modern yapıların tabanları bir ağaç kaplıdır. Kapıların, süslerin çoğu ondan yapılmıştır. Kısacası kullandığımız çoğu eşya ondan yapılmıştır. Ağaç, insan gibidir, yaşar. Ama bir farkı vardır. İnsanlar ölürler, toprağa gömülürler. Ağaçlar ise ayakta ölürler. Ağaçlar öldükten sonra çoğumuz onun kıymetini bilmeyiz. Ama bu etkinlik nedeniyle yapılan eserlerin sergilendiği çadırları gezdiğimiz zaman göreceğiz ki ağacın toprak altındaki kökleri dahil ve toprak üstünde kalan, insanların hışmına uğramayan kısımları bile başlı başına sanat eseridir” şeklinde konuştu.
“ODUNPAZARI BELEDİYESİ’MİZ HER YIL “AĞAÇ SANATLARI FETİVALİ” YAPABİLİR”
“Etkinlik, gerek ulusal gerekse uluslararası platformda tüm dikkatleri bir kez daha Eskişehir’in üzerine çekmiş bulunuyor” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Büyükerşen, şöyle konuştu:“Odunpazarı Belediye Başkanımızın bu etkinliği düzenlemesi ve ev sahipliğini üstlenmesini, Odunpazarı’nın hem Eskişehir hem Türkiye hem de dünya düzeyinde ün kazanmasının bir başlangıcı olarak görüyorum. Bu etkinlik o kadar çok hoşuma gitti ki, biliyorsunuz Tepebaşı Belediyesi’nin pişmiş toprak etkinliği var. Büyükşehir Belediyemizin diğer çağdaş sanatlar konusundaki etkinlikleri var. Aslında bunlarla Odunpazarı’ndaki bu etkinliği birleştiği zaman Eskişehir’in turizm değeri bir kat daha artacak. Bu vesileyle ben Kazım Kurt’tan rica ediyorum. Uluslararası Ahşap Kültür Derneği’yle sürekli bir etkinlik anlayışı içinde olabilir. Yani bu etkinlik her yıl Odunpazarı’nda düzenlenmeli. Nasıl Pişmiş Toprak Sempozyumu her yıl geleneksel olarak devam ediyor. Odunpazarı Belediyemiz de her yıl “Ağaç Sanatları Fetivali” yapabilir.”
“ESKİŞEHİR YEPYENİ BİR MÜZEYE DAHA SAHİP OLACAK”
Büyükerşen, “Eskişehir yepyeni bir müzeye daha sahip olacak” diyerek de, şunları kaydetti: “Ağaç Sanatları Müzesi. Mevcut müzelerimize böyle bir müzenin ilave edilmesi, hiç şüphe yok ki Eskişehir’in daha çok turist çekmesine imkan sağlayacak. Aynı zamanda bu vesileyle Eskişehir’de ağaç illerini hanımlara, beylere, gençlere yayabilirsek turist eşya konusunda Eskişehir’e çok büyük turizm geliri sağlayacağına da inanıyorum.” Daha sonra Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Fevzi Kaleli, Uluslararası Ahşap Kültür Vakfı Başkanı Howerd Rosen ve Ormancılık Araştırma Organizasyonları Uluslararası Birliği adına Andrew Wong Phil de ağacın önemi hakkında birer konuşma yaptı. Açılış merasimi, çeşitli gösterilerle ve etkinlik münasebetiyle açılan sergi gezisiyle devam etti.Öte yandan, “Dünya Ağaç Günü” etkinliklerine 68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçı katılıyor. dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ