USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre & Seyahat

Edirne Gezilecek Yerler

Edirne gezilecek yerleriyle ülkemizin en popüler turistik bölgeleri arasında yer alıyor

Edirne Gezilecek Yerler
29-06-2023 13:13
Google News

Bavulunuzu toplayıp keyifle birkaç gün seyahat yapabileceğiniz, Trakya bölgesinin en sevilen ve dikkat çeken yerlerinden biri olan Edirne gezilecek yerleriyle ülkemizin en popüler turistik bölgeleri arasında yer alıyor. Bugün 400 bini aşkın nüfusuyla Türkiye'nin sınır kentlerinden biri olan Edirne, binlerce yıllık tarihi, birbirinden etkileyici doğal güzellikleri ve popüler turistik mekanları ile Trakya'nın incisi niteliğinde.

Tarihi açıdan bakıldığında Edirne'ye ilk yerleşimler, eski Trak kabileleri tarafından gerçekleştirilmiş, şehir ise o zamandan bu zamana kadar sürekli olarak gelişerek ve büyüyerek şimdiki büyüleyici halini almıştır. Şehirde görülecek pek çok tarihi yer olduğu gibi yapılabilecek sayısız outdoor aktivite de var. Edirne'de gezilecek yerleri tarihi, turistik, mimari ve mekan açısından sizin için bu yazımızda derledik. 

1. Edirne Eski Camii

Eski Camii, şehrin en eski camilerinden biridir ve Edirne Ulu Camii olarak da bilinir. Yapımına Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Süleyman döneminde başlanmış, ardından 1414 yılında Çelebi Ahmet döneminde 10 yıllık bir süreçte tamamlanmıştır.

Oldukça etkileyici bir mimari eser olan Edirne Eski Camii, Edirne gezilecek yerler listesinde mutlaka ilk sıralarda yer almalı. 2000 metrekarelik büyük bir iç alana sahip, kare planlı olarak inşa edilen yapı, dokuz kubbesiyle ilk bakışta tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Cami, en güzel çok kubbeli Osmanlı camileri arasında yer alarak Rumi ve geometrik desenlerle süslenmiş mihrabıyla da hayranlık uyandırıyor. Edirne Eski Camii, hem tarih, hem kültür, hem de mimarlık sevdalılarının hayatlarında en az bir kez olsun görmeleri gereken yapıtlar arasında yer alıyor.

2. Ali Paşa Çarşısı

Edirne'de günübirlik gezilecek yerler arasında özellikle alışveriş yapabilmek ve şehrin tarihi atmosferini içinize çekebilmek için mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yerdir, Ali Paşa Çarşısı. İnşası 1560-1565 yılları arası süren bu tarihi çarşı, şehir merkezinde yer alıyor ve merkezi caddelerden biri olan Osmaniye Caddesi'nden sadece birkaç adım mesafede.

Bu çarşı, bugün olduğu gibi yüzyıllardır Edirne'de ticaretin kalbi niteliği taşıyor. Özellikle Edirne'ye dair yanınızda ufak bir hatıra satın almak istiyorsanız mutlaka ziyaret etmeniz gereken Edirne merkez gezilecek yerler arasında.

3. Rüstem Paşa Kervansarayı

Rüstem Paşa Kervansarayı, Sadrazam Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış. Yapı, Osmanlı sanatının klasik dönemindeki mimarilerden esinlenmiş olmasına rağmen döneminin en görkemli ve ilginç yapıları arasında yer almayı başarmıştır.

Rüstem Paşa Kervansarayı 1554 yılında tamamlanmış, günümüzde ise otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kervansaray içerisinde 100'e yakın dükkan bulunmaktadır. 1972 yılında restore edilen alanın aynı zamanda bu restorasyon sonrası elde ettiği sayısız mimari ödül de bulunuyor.

Yapıda öne çıkan taş işçilikleri özellikle mimari açıdan ön plana çıkan detaylar arasında. Edirne'de gezilecek tarihi yerler arayışı içindeyseniz, bu kervansarayda bir gece de olsa konaklamak ve mekanın tarihi dokunuzu içinize çekmek tam da size göre olabilir.

4. Selimiye Camii

Elbette Edirne'de gezilecek yer dendiğinde akla gelen bir diğer yapıda sadece Edirne'nin değil, Türkiye'nin de en önemli simgesel yapılarından biri olan Selimiye Camii'dir.

Osmanlı'nın en ünlü mimarlarından Mimar Sinan tarafından yapılan ve kendisinin ustalık eseri sayılan Selimiye Camii, şehri ziyaret ettiğinizde ilk görmeniz gereken yerlerden biri.

1575 yılında inşa edilen bu tarihi hazinemiz, aynı zamanda tarih boyunca pek çok efsaneye de konu olmuş, kimi rivayetler tarafından kıyametin geleceği zamanı gösterdiği de söylenmiştir. Selimiye Camiii, göz kamaştıran mimarisiyle 2011 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

5. Enez Kalesi

Enez Kalesi, her ne kadar yapım tarihi kesin olmasa da 6. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından onarım gördüğünün kanıtlarını üzerinde taşıyor. Meriç Nehri'ni gören efsanevi konumuyla aynı zamanda harika bir manzaraya da sahip olan kalenin giriş kapısında Trakya süvarileri tasvir edilmiş.

Kalede rehberli turlar satın alabileceğiniz gibi günün her saati gelip harika fotoğraf çekebilir ve güzel anılar yakalayabilirsiniz.

6. Meriç Köprüsü

Enez Kalesi'ne de oldukça yakın olan Meriç Köprüsü, kimi kaynaklarda Mecidiye Köprüsü olarak da adlandırılıyor.

Yapımı 1847'de tamamlanan köprünün genişliği yedi metre, uzunluğu ise tam iki yüz altmış üç metredir. Köprünün en büyüleyici özelliği ise şüphesiz üzerinde yer alan figürlerdir.

7. Edirne Saraçlar Caddesi

Edirne Saraçlar Caddesi, şehrin adeta sosyal hayatının kalbinin attığı bir alan. 2008 yılından beri araç trafiğine kapalı olarak işlev gören cadde, Edirne'yi en güncel hali ile keşfetmek için harika bir başlangıç yeri.

Edirne Saraçlar Caddesi'nin her iki tarafında birbirinden güzel mağazalar, modern alışveriş merkezleri, sevimli kafe ve restoranlar ve elbette olmazsa olmaz hediyelik eşya dükkanları yer alıyor.

Yılın her döneminde hem sanatsal hem kültürel faaliyetlere ev sahipliği yapmayı başaran cadde, keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak ve Edirne'de alışveriş yapmak için ideal cinsten.

8. Üç Şerefeli Camii

Edirne'nin gezilecek yerleri arasında en etkileyici olan bir diğer camii de Üç Şerefeli Camii. Beyazıt'ın oğlu Musa Çelebi tarafından 1410 yılında yaptırılan Üç Şerefeli Camii, Mimar Sinan'ın hocası Müslihiddin Ağa'nın en ünlü yapıtları arasında yer alıyor. Bu camii, geniş bir avluya, dört adet minareye ve on üç adet şerefeye sahip olmakla birlikte hala aktif olarak hizmet veriyor.

Üç Şerefeli Camii, bazı kaynaklarda Burmalı Camii olarak da biliniyor. Cami şehrin en eski yapılarından biri olduğu için kutsal bayramlarda büyük rağbet gördüğünü ve turistik olarak da oldukça popüler olduğunu vurgulamakta fayda var.

 

.

 -Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ