USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünyada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında birçok ülkede çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Dünyada 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlanıyor
29-10-2022 12:43
Google News
Bişkek

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla dünya genelinde kutlamalar yapılıyor.

Kırgızistan

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Atatürk Parkı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, törende yaptığı konuşmada, "Bugün hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin 99'uncu kuruluş yıl dönümüne kavuşmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz." dedi.

Doğan, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Harbi'ni zaferle taçlandıran kahramanları ve şehitleri rahmetle yad ettiklerini söyledi.

Tüm Türk halkına sağlık, huzur ve esenlik dileyen Doğan, "Bayram sevincine ortak olan dostlarımıza ülkemizin ve milletimizin adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Manas Üniversitesi'nde gösteri sunuldu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99'uncu yılı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) de kutlandı.

KTMÜ Kültür Merkezi'ndeki kutlama programında KTMÜ Öğretim Üyesi ve Türk Halk Müziği sanatçısı Sebahattin Sivrikaya'nın senaryo ve kurgu yönetmenliğini yaptığı "Cumhuriyet'e Giden Yol" gösterisi sunuldu.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, yaptığı konuşmada, bu yıl Cumhuriyet'in 99'uncu yılını kutladıklarını belirterek, "Önümüzdeki yüzyılın Türk yüzyılı olacağına hiç şüphemiz yok. İnşallah, bu yüzyılı hep birlikte yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev de bir zamanlar bir atanın çocukları olan Türkler ile Kırgızların farklı coğrafyalarda ve zıt ideolojilerde yaşadığına işaret ederek, "Şimdilerde bir Türk atanın çocukları olarak birbirimizi yeniden tanıyoruz ve birbirimizin akrabalık ilişkilerini yeniden tesis ediyoruz." diye konuştu.

Bişkek Ortaokulu'nda "Cumhuriyet" konulu şiirler okundu

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bişkek Türk Ortaokulu'nda da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler tarafından "Cumhuriyet" konulu şiirler okundu.

Bişkek Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Kürşad Dulkadir, yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti, milletimizin ortak eseridir. Bu ortak eser, aziz milletimizin yanında dünyanın mazlumları, mağdurları ve Türk coğrafyaları için de bir umut ışığı olarak parlamaya devam etmektedir." dedi.


Fotoğraf: Resul Rehimov/AA

Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türk Şehitliği'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Askeri Ataşe Tuğgeneral Zekeriya Yalçın, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, büyükelçilik ve ataşelik çalışanları, iş adamları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Büyükelçi Bağcı'nın Şehitlik Anıtı'na çelenk koyduğu törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığına bağlı askeri bando, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nı seslendirdi.

Şehitlik anı defterini imzalayan Bağcı, temsili şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Bağcı ve beraberindekiler daha sonra 20 Ocak şehitlerinin defnedildiği Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ