USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Çıraklıktan devlet sanatçılığına uzanan tesbih ustası mesleğine 40 yılını verdi

Çıraklık yıllarında başladığı tesbih yapımında, bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı unvanını taşıyan Erzincanlı usta Bülent Karadağ, yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü mesleğinin inceliklerini ve tesbihin kültürel yolculuğunu anlattı

Çıraklıktan devlet sanatçılığına uzanan tesbih ustası mesleğine 40 yılını verdi
29-12-2025 12:42
Google News
Erzincan

Osmanlı’dan günümüze uzanan tesbih geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olarak gösterilen Karadağ, çocuk yaşlarda çırak olarak başladığı meslekte bugün Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı unvanını taşıyor.

Farklı tür ve özellikteki taşları sabırla işleyerek tesbihlere sanatsal bir kimlik kazandıran 40 yıllık usta Karadağ, yıllar içinde yurt içi ve yurt dışında geniş bir koleksiyoner kitlesine ulaştı.

Yapımı bazen haftalar, bazen aylar süren tesbihlerde her ayrıntıyı titizlikle yapan Karadağ, siparişe özel hazırlanan eserlerde motif ve taş seçimini kişisel tercihlere göre şekillendiriyor.

"tesbih bizim kültürümüz ve sanatımızdır"

Tesbih ustası Karadağ, tesbih kültürünün Osmanlı’dan günümüze uzanan güçlü bir miras olduğunu söyledi.

Tesbihin öneminden bahseden Karadağ, şöyle konuştu:

"Tesbih bizim kültürümüz ve sanatımızdır. Parmaklardan kalplere giden damarları rahatlatıcı bir özelliği vardır. Tespih her türlü materyalden ve taştan yapılabilir. Her taşın kendine özgü özellikleri bulunur. Baş ağrısına ve kan dolaşımına olumlu etkileri olduğuna inanılan taşlar vardır. Peygamber Efendimizin kullandığı akik taşının baş ağrısına ve nazara iyi geldiği rivayet edilir. Tesbih sabrı temsil eder ve zikir amaçlıdır."

Karadağ, ürettiği bazı tespih fiyatlarının yaklaşık 2 milyon liraya kadar çıktığını, tesbihte kullanılan malzemenin ve işçiliğin fiyatta belirleyici olduğunu dile getirdi.

"Fiyatları 1,5-2 milyona kadar çıkabiliyor"

Arap ülkelerinden de müşterilerinin olduğunu anlatan Karadağ, şunları kaydetti:

"Onlara tesbihlerini yapıp gönderiyoruz. Müşteriler benim internet sayfamı gördüğü zaman oradan modellerini beğenip sipariş verebiliyorlar. Kabe motifli imamelerimizi bütün Arap şeyhlerimize gönderdik. Almanya, Avustralya, Hollanda’ya da tespihlerimizi gönderdik. Yaptığımız tespihlerin fiyatları 1,5-2 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Neredeyse bir araba parası ödeyerek bizlere tespih yaptırdıkları oluyor. Melen Çayı'nda, Avrasya Tüneli'nden gelen taşlardan Cumhurbaşkanımıza tespih yaptım. Devlet Bahçeli'ye, Binali Yıldırım'a da tespih yaptım."

Tesbihi cami cemaatine benzeten Karadağ, şunları söyledi:

"Tespihteki taneler cemaat, 33 tespih taşının ardından boşluğa gelen taş müezzindir ve baş konumdaki yere imam dememiz lazım. Bizler tesbih yaparken çok büyük emek ve sabır veriyoruz. Sabırsız insan, tespih ve sanatla uğraşamaz. Tesbih ustası, parmaklarımızdaki sayı kadar kaldı. Tespih ustalarını genellikle koleksiyonerler takip eder.

Her ustadan tespih alırlar. Koleksiyonerler için parası önemli değildir yeter ki istediği tesbihi eline geçirsin. Her ustanın, yaptığı tespihte mutlaka imzası ve ismi vardır. Bu yaptığı tespihte gizlidir. Onu tespihe nakşeder. Bir ustanın kendi motifleri vardır, onu kimse çıkaramaz, sadece kendisi yapabilir. İşçilik de ustayı yansıtıyor."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ