USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Brezilya’da Devlet eski Başkanı Bolsonaro’nun, halefine darbe girişiminde bulunduğu iddiası

Brezilya'da eski Hava Kuvvetleri Komutanı Carlos Baptista Junior, Devlet eski Başkanı Jair Bolsonaro’nun, halefi Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva hükümetine karşı darbe girişiminde bulunduğunu öne sürdü

Brezilya’da Devlet eski Başkanı Bolsonaro’nun, halefine darbe girişiminde bulunduğu iddiası
22-05-2025 02:56
Google News
Bogota

Ulusal basında yer alan habere göre, Lula da Silva hükümetine yönelik süren darbe girişimi soruşturması kapsamında Yüksek Federal Mahkeme'de tanık olarak ifade veren Junior, Bolsonaro'nun Aralık 2022'de, henüz görevdeyken, üst düzey askeri komutanları toplantıya çağırdığını ve onlara demokratik rejimi tehdit eden teklifler sunduğunu iddia etti.

Junior, Bolsonaro'nun bu teklifinin kendisi ve dönemin Ordu Komutanı General Marco Antonio Freire Gomes tarafından açık şekilde reddedildiğini, ordunun söz konusu girişime destek vermediğini vurguladı.

Dönemin Ordu Komutanı Gomes de 19 Mayıs’ta Yüksek Mahkeme'ye verdiği ifadede, Bolsonaro'nun Lula da Silva'nın göreve gelmesini engellemek amacıyla çeşitli toplantılar düzenlediğini açıklamıştı.

Brezilya Federal Polisi, 21 Kasım 2024'te Lula da Silva hükümetine darbe girişiminde bulunduğu iddiasıyla eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun da aralarında yer aldığı 37 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Brezilya'daki olaylar...

Brezilya'da 30 Ekim 2022'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde sol görüşlü Devlet Başkanı Lula da Silva, aşırı sağcı eski Devlet Başkanı Bolsonaro'yu koltuğundan etmişti. Seçimleri kazanan Lula da Silva, 1 Ocak 2023'te parlamentoda yemin ederek göreve başlamıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Bolsonaro destekçileri önce ülkede günlerce süren otoyol kapatma eylemleri yapmış, 8 Ocak 2023'te de ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atarak polis bariyerini aşıp Ulusal Kongre binasını basmıştı.

Göstericiler, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme binasına da zorla girmişti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ