USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM: İsrail öldürmeye ve yaralamaya devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, İsrail güçlerinin işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklar da dahil olmak üzere Filistinlileri 2022'nin ilk 6 ayında öldürmeye ve yaralamaya devam ettiğini belirtti.

BM: İsrail öldürmeye ve yaralamaya devam ediyor
13-06-2022 14:58
Google News
Geneve

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 50'nci oturumu İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

Yüksek Komiser Bachelet, açılışta yaptığı konuşmada, dünyanın farklı bölgelerindeki insan hakları durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bachelet, 23-28 Mayıs 20211'de Çin'i ziyaret ettiğini anımsattı.

Ziyareti esnasında Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde geniş çaplı gözaltılar ve istismarlar da dahil Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkların insan hakları durumuna ilişkin endişelerini dile getirdiğini belirten Bachelet, Çin'de görüştüğü yetkililerle Çin'in terörle mücadele ve ulusal güvenliği koruma politikaları bağlamındaki insan hakları ihlalleri, etnik ve dini azınlıkların haklarının korunması gibi konuları istişare ettiğini söyledi.

Bachelet ayrıca Tibet ve Hong Kong bölgelerindeki insan hakları endişelerini dile getirdiğini belirtti.

"İsrail öldürmeye ve yaralamaya devam ediyor"

Al Jazeera televizyonunun Filistinli muhabiri Şirin Ebu Akile'nin İsrail askerlerince öldürülmesine de değinen Bachelet, "İsrail makamlarını gazeteci Akile'nin öldürülmesine ilişkin cezai soruşturma açmaya, sonuçları ve bulguları derhal kamuoyuna açıklamaya ve failleri sorumlu tutmaya çağırıyorum." dedi.

Bachelet, uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, İsrail makamlarının neden olduğu her ölüm ve ciddi yaralanma vakasının araştırılması ve uygun şekilde hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Hakim olan cezasızlık iklimi daha fazla ihlal ve şiddeti körüklüyor. İsrail güçleri tarafından işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklar da dahil olmak üzere Filistinlilerin şu anda kronik olarak yüksek düzeyde öldürülmesi ve yaralanması, 2022'nin ilk altı ayında devam etti."

Gıda krizi uyarısı

Bachelet, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan sonra, milyonlarca insanı gıda güvensizliği ve yoksulluğa sürükleyebilecek gıda, yakıt ve küresel kriz konusunda ise uyarıda bulundu.

"Ukrayna'daki savaş, birçok kişinin hayatını mahvetmeye ve yıkıma neden olmaya devam ediyor." diyen Bachelet, sivillere uygulanan şiddetin, gelecek nesiller de dahil olmak üzere silinmez izler bırakacağı uyarısını yaptı.

Dünyada 1,2 milyar insanın aynı anda finans, gıda ve enerji krizine ciddi şekilde maruz kalan ülkelerde yaşadığını belirten Bachelet, "Dünya Gıda Programı, ciddi gıda güvencesizliği olan insan sayısının 2022'nin başında 276 milyondan 323 milyona çıkmasının beklendiğini tahmin ediyor." dedi.

BM İnsan Hakları Konseyinin 50'nci oturumu 8 Temmuz'da sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ