USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yıldırım’dan 'Kanal İstanbul' çağrısı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kanal İstanbul ile ilgili hazırlıkların büyük oranda bittiğini ve belirlenen beş farklı güzergahtan birinin olacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, “Birkaç güzergah var. Bunlardan birisi olacağı kesin. Ama vatanda

Bakan Yıldırım’dan 'Kanal İstanbul' çağrısı
26-04-2016 22:32
Google News

Irmak-Karabük-Zonguldak tren ağı hizmet açılış töreninin ardından hızlı trenle Zonguldak’a hareket eden Bakan Binali Yıldırım, trende gazetecilerin sorularını yanıtları. Kanal İstanbul için hazırlıkların büyük oranda tamamlandığını ifade eden Bakan Yıldırım, bölge üzerindeki vatandaşlara da, “Birkaç güzergah var. Bunlardan birisi olacağı kesin. Ama vatandaşın kumar oynamamasını tavsiye ederim” tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Çılgın Proje” olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesinde kamulaştırmaya ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Yıldırım, “Kanal İstanbul bizim 2011 yılında Cumhurbaşkanımızın bizatihi açıkladığı ve o gün 'Çılgın Proje' diye anılan çok önemli bir projedir. Projeyle ilgili bu güne kadar birçok çalışma yapıldı. Hazırlıklar büyük oranda bitti. Bundan sonrası artık uygulama için gerekli çalışmaları tamamlamaya kaldı. Yasal düzenleme ihtiyacı doğdu. Kanal İstanbul’u yapmak için bakanlığımızın da ilave bir yasal yetkiye ihtiyacı yok. Ancak imar düzenlemeleri için düzenleme ortaklık payından istimlak açısından para ödememek bakımından imar kanununda değişiklik yaptık. Mera kanununda da değişiklik yaptık. Kamuya ayrılan payların sadece yollara, okullara değil su yolu geçenlere de, su yolunda da kamu ortaklık payı olarak ayrılmasına imkan veren düzenlemedir. Diğeri de meralar. Kanal İstanbul üzerinde mera vasfındaki yerlerde doğrudan ayrı bir kamulaştırma bedeli olmadan kullanılabilecek. Hazırlıklar büyük oranda bitti. Modeli oluşturuyoruz. Model olarak cazibe alanlarını da dikkate alarak projeyi ekonomik-fizibil hale getirilmek için bu tip hesaplar yapılıyor. Güzergah konusu tabii ki başlarken açıklanacak. Herkes öğrenecek. Birkaç güzergah var. Bunlardan birisi olacağı kesin. Ama vatandaşın kumar oynamamasını tavsiye ederim. Mutlaka ayrı bir şey değil. O güzergahlardan bir tanesi olacak. Bizim düşüncemiz tamamını karayolları üzerinden yapmak. Onların tecrübesi daha fazla. Kanalı yapınca 7 tane köprü var. Kanal yapımı da başlı başına bir iş. TEM yolu var, D100 yolu var. O yolları ne olacak tabii kanal açılınca oradaki ulaşımın kesintiye uğramaması lazım gelir. O işin ayrı bir bölümü. Boğazlar sözleşmesiyle pek çelişecek veya orada bir sorun ortaya çıkaracak bir durum söz konusu değil. Montrö ayrı. Boğazlar orada duruyor. Kimse bir yere götürmüyor. Yap-işlet-devret olacağı kesin. Onun da çeşitli modelleri var. Bazen süreyi sabit tutarsınız diğer unsurları yarıştırırsınız. Şimdi bir ön proje. Asıl uygulama projesini yüklenici firma hazırlayacak. Bir haftada yapacak.”

“TÜRKİYE’DE LOJİSTİĞE DÖNÜŞÜM SÜRECİ BAŞLADI”
Türkiye’de taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm sürecinin başladığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, “Normal bir noktadan diğer bir noktaya yahut eşya olarak yüklerin taşınmasının ötesinde bir noktaya geldik. Buna lojistik diyoruz. Türkiye’de taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm süreci başladı. Bu aslında 2004’ten itibaren lojistik kavramını Türkiye’de daha fazla telaffuz etmeye başladık. Gerek özel sektör, gerekse demiryolları başta olmak üzere kamuda lojistik merkezler planlandı, inşa edildi. 20’den fazla demir yollarının bulunduğu ana merkezlere lojistik merkezi yapma kararı aldık. Bunlardan 7’si bitti, hizmete girdi. Bir kısmının inşaatı devam ediyor. Bir kısmının planlanma süreci devam ediyor. Aynı zamanda kara lojistik merkezleri de serbest bölgeler başta olmak üzere Kazan’da lojistik merkezi, Halkalı’da, Isparta Kule'de planlanıyor. Samsun’daki açıldı. Denizli’de var açıldı. Kemalpaşa’da var açıldı. İzmir Kemalpaşa’da çok büyük bir lojistik merkezinin alt yapısı bitti, üst yapısı yapılacak. Lojistik deyince şunu anlamamız lazım. Herhangi bir ürünün sadece yüklenip boşaltıldığı yer değil, depolanması, etiketlenmesi, gümrüklenmesi, bazı ön imalatların yapılması bir anlamda montajı bile lojistik merkezinde yapabiliyorsunuz” dedi.

“TÜRKİYE KONUMU İTİBARİYLE ÇOK İYİ”
Türkiye’nin dünyanın dört bir tarafında insan hareketlerinin buluştuğu bir konumda olduğunu ifade eden Bakan Binali Yıldırım, “Türkiye de bu konumu itibariyle çok iyi. Tarihi boyunca İpek Yolu'nun üzerinde yer alan Türkiye, lojistikte de doğu ve batı arasında, kuzey ve güney yük ve istikametinde insan hareketlerinin buluştuğu yer. O yüzden Türkiye lojistik üs olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dünyanın 30 ülkesi arasında Türkiye yerini alıyor. Ama yeterli değil. Türkiye her türlü ulaşım aracına uygun bir ülke. Havacılık desen üç saat uçuşla 53 ülkeye ulaşabiliyorsunuz. Deniz desen bir Anadolu, bir yarım ada Karadeniz, Akdeniz, Marmara ve boğazlar, dmuhtemelyla deniz yolu ulaşımında da dünyanın her tarafına gitme şansınız var. Karadeniz’in Akdeniz’e, okyanusa, Atlantik’e, Uzak Doğu'ya açılmasının yegâne yolu. Demir yoluyla hem Kars-Tiflis-Bakü demiryolu, hem Marmaray ve Yavuz Sultan Selim üzerine yapılacak raylı sistem, demir yolu konusunda da Türkiye’yi vazgeçilmez bir noktaya getiriyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE HAVACILIKTA MERKEZ HALİNE GELDİ”
Dünyanın en büyük havalimanının İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, Türkiye’nin havacılıkta merkez haline geldiğinin altını çizdi. Bakan Yıldırım, “Havacılık Türkiye’de merkez haline geldi. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul’da yaptık. İstanbul havalimanı 2003’te Avrupa’da 14. sırada yer alıyordu. Geçen yıl 61.5 milyon yolcuyla üçüncü oldu. Seneye muhtemelen yine üçüncü olacak. Bizim önümüzde Londra var, Paris var. Üçüncü İstanbul var. Dolayısıyla havacılıkta bir şey daha söyleyeyim, 2 milyon transit yolcumuz vardı. 2003’te şu anda 24 milyon transit yolcumuz var. Bu da gösteriyor ki Türkiye havacılığın merkezi haline geldi. İç hatlarda keza 26 havalimanının üzerine 29 havalimanı daha yaptık. Dolayısıyla hava yolu halkın yolu oldu. Hava ulaşımı olmayan birçok illerimizde artık bu imkânlardan yaralanıyor. Türkiye’nin her tarafına her yerden hemen hemen uçuş yapılır hale geldi” dedi.

“TÜRKİYE’NİN PETROLÜ YOK AMA STRATEJİK BİR KONUMU VAR”
Türkiye’nin stratejik konumuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye petrolü yok, doğalgazı yok ama petrolün de doğalgazın da doğudan batıya taşındığı stratejik bir konumu var. Doğalgaz Tanap, GAP, Şahdeniz Projesi, Kars-Tiflis-Ceyhan projesi demiryolu projesi gibi birçok enerji iletim hatları, fiber erişim hatları hepsi Türkiye üzerinden geliyor ve buradan dört bir tarafa dağılıyor. Bunlar bizim ülkemizin mukayeseli üstünlükleri. Buna ilavede genç ve dinamik nüfusumuz var. Beyin gücümüz, bunlar da bizim Türkiye olarak geleceğimiz için en önemli değerlerimizden bir tanesidir.”
Bakan Yıldırım’a TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TBMM Stratejik Büro Sorumlusu Dr. Hasan Özgür Özen, Zonguldak Valisi Ali Kaban, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Hüseyin Özbakır ve Özcan Ulupınar ile İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın yanı sıra protokol üyeleri de eşlik etti.

ONUR ALTINDAĞ

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ