USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi konferans düzenledi

Moskova merkezli Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi bir konferans düzenledi, konferansa Rusya ve Türkiye arasında bilim adamları karşılıklı olarak katıldı

Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi konferans düzenledi
03-10-2021 21:56
Google News

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Moskova merkezli Uluslararası Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi bir konferans düzenledi. Konferansta söz konusu Vakıf, karaciğer nakli alanında faaliyet gösteren ünlü Türk ve Rus doktorlar arasında işbirliği geliştirmekte.

Konferansta, Rusya'da karaciğer naklinde tıbbi alanın durumu, Türkiye'de karaciğer naklinde tıbbi yönün durumu, karaciğer nakli konusunda Rusya, Türkiye ve dünya ülkeleri arasında uluslararası deneyim, staj, eğitim ve araştırma projeleri değişimi programları, karaciğer nakli sonrası hastaların iyileşmesi, COVID 2019 salgını bağlamında hastaların rehabilitasyonu ve iyileşmesi ve karaciğer nakli konusunda uluslararası projeleri araştırmak gibi konulara ele alındı.

Konferansta açılış konuşması yapan Andrey Karlov Vakfı Fahri Başkanı Marina Karlova, vakfın uluslararası alanda çeşitli faydalı çalışmaların yapılması bağlamında sağlık konularında Rusya ve Türkiye arasında ikili işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Karlova, "Projemizin amacı, Rus ve Türk doktorları arasında dostluk ilişkilerinin artırılması olmakta. Bu işbirliğinin sonucunda hem tecrübe paylaşımı hem de bilgi seviyesini artırmak için daha kaliteli sağlık hizmetleri verebilme imkanlarını oluşturabilme niyetimizdir. Bugün de karaciğer nakli konusunu masaya yatıracağız." dedi. 

Karlova, nakil ile çalışmalarda amaçlarının umutlarını kaybetmiş insanlara yardım eli uzatmak olduğunu da önemle vurguladı. 

Türkiye'den katılan Prof. Dr. Tolga Şahin de, konuşmasında Türk nakli konularda yapılan ciddi sağlık çalışmaların önemini değindi. Şahin, ayrıca bu alanda ortaya çıkan sorunlara da değindi. Şahin, uluslararası çalışmalarda yapılan son örnekleri verirken, hayvanlardan insanlara nakli yapılmasının planlandığını da söyledi. Türk profesör, son yıllarda Türkiye dahil dünyada yapılan böbrek ve karaciğer nakli çalışmalarını da örneklerle anlattı.

Konferansta katılan Rusya Başbakanlığı'na bağlı Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) İnsan Organ ve Doku Bağışı Koordinasyon Merkezi Başkanı, Rusya Transplantoloji Derneği Genel Sekreteri Konstantin Gubaryov da, kurumunun çeşitli organ nakli yaptığı bilgisini verdi. 

Rus yetkili, Rusya Federasyonu'nda ağırlıklı olarak kadavra naklinin yaygın olduğunu kaydetti. Gubaryov, organ nakli taşıma konularında da uyguladığı tecrübeleri de paylaştı.

Andrey Karlov Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan da, konuşmasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki Karaciğer Nakli Enstitüsünün, bu alanda dünyanın en iyi markalarından biri olduğunu kaydetti. 

Karaaslan, "Dünyanın en başarılı operasyonların yapıldığı bir kurum. Ve kurumun başında da çok sevdiğim abim Prof. Dr. Sezai Yılmaz var. Bizim buradaki amacımız iki ülke arasında sağlık konularda işbirliğini daha da artırmak. Bizim vakıf, Malatya'daki az önce bahsettiğim sağlık kurumuyla faal işbirliği yapmakta. Vakıf olarak bu alanlarda iki ülkeyi bir birine yaklaştırmak. Rus doktorların Malatya İnönü Üniversitesi'ne gezisini organize ettik. Rus konuklar bu geziden çok memnun dönerek bize şükranlarını iletti. Ben de Malatya İnönü Üniversitesi rektörüne, yönetimine, Sezai hocamıza da derin şükranlarımı iletiyorum. Böyle ilgi ve yardımlarından dolayı. Özellikle Sezai hoca, örnek alacak bir doktor ve insan!" dedi. 

Karaaslan, bu gibi etkinliklerin faydalı olacağını inandıklarını da kaydetti. 

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, bu konferansı düzenleyenlere şükranlarını ileterek kendi kurumlarının dünya çapındaki başarılı çalışmalarına kısaca değindi. 

Sezai Yılmaz, karaciğer nakli ile ilgili günümüze kadar gelişen süreci ve bu alandaki çalışmaları da anlattı. Sezai Yılmaz, "Türkiye'de ilk kadavra nakli 1988 yılında yapıldı. Yani dünyadaki ilk karaciğer naklinden 25 yıl sonra gerçekleştirildi. 1990 yılında Türkiye'de ilk canlı karaciğer nakli yapıldı. 2021 yılına kadar kadavra nakli ile kıyaslamada canlı karaciğer naklinde bir artış söz konusu. Çünkü bizim ülkemizde organ bağış oranları yetersiz. Verilere göre, Rusya bizden daha sıkıntılı durumda" dedi. 

Konferansta, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden Genel Cerrah Prof. Dr. Volkan İnce de konuşmasında kanser hastalarında karaciğer nakli konusunu geniş şekilde anlatarak tecrübelerini Rus meslektaşlarıyla paylaştı. 

Konferansta katılan Rusya Başbakanlığı'na bağlı Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) Burnazyan Cerrahi ve Transplantoloji Merkezi'nin cerrahı Darya Svetlakova da kendi çalışmalarını anlatarak cerrahi yöntemleriyle ilgili bilgileri paylaştı.

 Bu arada, konferans; https://disk.yandex.ru/d/j0VkwhZjv3lS9g linki üzerinden izlenebilir.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ