USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

3. havalimanının net silüeti ekimde belirecek

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. hava limanıyla ilgili, "Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimiz zaman Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış...

3. havalimanının net silüeti ekimde belirecek
25-06-2016 14:53
Google News
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. hava limanıyla ilgili, "Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimiz zaman Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış olacak ve pistlerin izdüşümlerini görmüş olacağız” dedi.
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Ramazan ayı dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen geleneksel iftar yemeği öncesinde DHMİ Florya Sosyal Tesisleri’nde Atatürk Havalimanı muhabirleriyle bir araya geldi. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki havalimanlarının yolcu trafiği rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, gazetecilerin İstanbul’da yapımı süren 3’üncü havalimanı ile ilgili sorularını da yanıtladı. Turizmde yaşanan durgunluktan en fazla Antalya Havalimanı’nın etkilendiğini kaydeden Yıldırım, “Bu sene turistik manada ilk yarıda bir iki sebepten dolayı sıkıntılarımız oldu. Bu sebeplerden en önemlisi, Rusya ile aramızda olan gerginlikten dolayı Rus turist sayısında ciddi bir düşme oldu. Bu da özellikle Antalya havalimanımızı etkiledi. Birde Avrupa’da bazı ülkelerin olumsuz açıklamalarından dolayı Alman kökenli turistlerde de önceki senelere nazaran küçükte olsa bir düşüş yaşandı. Bu seneye dolayısıyla turistik manada biraz kayıpla başladık. Tabi yılın esas tarafı önümüzde bulunuyor ve bu kaybın ne kadarını telafi edeceğimizi göreceğiz” diye konuştu.

YENİ HAVALİMANINA BOEING TEKLİFİ
Gazetecilerin İstanbul’da inşası süren 3’üncü havalimanına yönelik sorularını da yanıtlayan Serdar Hüseyin Yıldırım, binlerce kişiyle yerde süren çalışmaların yanı sıra havada da çalışmaların paralel olarak devam ettiğini dile getirdi. Yıldırım, “Boeing Jeppesen firması bizim Amerika ziyaretimizde yanımıza gelip bu konuya çok ilgili olduğunu ve bu konuya destek vermek istediklerini söylemişlerdi. Teklif onlardan geldi ama direk Devlet Hava Meydanları’yla alakalı bir konu değil, İGA oturup konuştular, pazarlık ettiler ve bir destek almak üzere anlaştılar. Yazılımla yürüyen bir destek verilecek. Bunun eğitimleri de verilecek ve bu eğitimlerden bizim DHMİ personelleri de istifade edebilecekler. Biz bağımsız olarak hava sahası çalışmalarını uzun zamandır sürdürüyoruz. Ama bu Boeing Jeppesen’ın da program desteğiyle beraber biraz daha hızlanmış ve biraz daha rafine olmuş olabiliriz, onu da önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde neticelendireceğiz. Hava sahasıyla ilgili sadece dizayn değil, seyrüsefer yardımcıları, radarlar gibi hava limanlarında bulunması gereken bütün cihazların temini ve bunların yerleştirilmesi hepsi bir programa bağlandı” dedi.

“2018’DE 70 MİLYON YOLCU SAYISINA ULAŞILACAĞINI BEKLİYORUM”
Yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte yolcu rakamlarının kademeli olarak artmasını beklediğini ifade eden DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, “2018 senesi için konuşuyorum, yeni havaalanı açıldığı zaman şahsen ben 70 milyon civarında bekliyorum. Bu rakamın birden 90’a sıçraması söz konusu olmayacaktır. Çünkü yeni havalimanımız ilk açıldığı zaman iki pistle hizmet verecek. İki bağımsız paralel pist ve 90 milyon kapasiteli bir terminal olacak. Herkes bir anda 90 milyon geleceğini zannediyor ama öyle olmuyor. Benim kanaatim 70 milyon yolcu sayısına ulaşacağız. Tabi bu peyderpey sürekli olarak artmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

“YENİ HAVALİMANINDA BULGAR HAVA SAHASINDAN İNİŞLERDE SIKINTI OLMAYACAK”
Uçakların iniş ve kalkış güzergâhı için Bulgaristan ve Romanya ile de görüşmelerin 2015 yılı sonu itibariyle başladığına vurgu yapan Yıldırım, “Bizim belirli bir intifadan yapılan üst geçişlerde bir sıkıntı yok. Özellikle denize doğru kalkışlar sırasında daha tırmanış tamamlanmadan Bulgar hava sahasına girme durumu var. Dolayısıyla bu durumu koordine ediyoruz. Prosedüre ve rüzgar durumuna göre yine Bulgar hava sahasında başlayacaklar. Bu durumlarda bir sıkıntı yaşayacağımızı beklemiyorum. Gayet koordineli bir şekilde devam ediyor ve Bulgar bu duruma hazırlar ve memnunlar. Çünkü onların da hava trafiği artacak, gelirleri artacak. Dolayısıyla bir sıkıntı olmayacak” ifadelerini kullandı.

“EKİM AYINDA HAVADAN BAKILDIĞINDA TERMİNAL BİNASI ORTAYA ÇIKMIŞ OLACAK”
Yeni havalimanının simgesi olması beklenen lale figürlü kulenin de temelinin atıldığını belirten Yıldırım, “Şimdilerde kulenin temel çalışmaları yapılıyor. Kulenin dizaynı konusunda çok ciddi bir çalışma yapıldı. Çünkü bu tip havalimanlarında kuleler statü sembolü gibidir. Stilize edilmiş bir lale olduğu anlaşılıyor. Çok da yüksek ve güzel bir kule olacak. Kulenin silueti ortaya çıktığı zaman havalimanı gözümüzde daha da canlanacak. Bu yazı yoğun bir çalışma içinde geçirdiğimiz zaman Eylül ve Ekim aylarında havadan baktığımız zaman terminal ortaya çıkmış olacak ve pistlerin izdüşümlerini görmüş olacağız. Yüklenici firma bu sene sonuna kadar kaba inşaatı bitirmeyi planlıyorlar. Yeni havalimanında otopark çalışmaları, metro istasyonlarının hazırlanması gibi çalışmalar paralel bir şekilde devam ediyor” dedi.

“YÜKSEKOVA’DAKİ OPERASYONLAR SIRASINDA HAVALİMANLARINI 24 SAAT AÇIK TUTTUK”
Kamuoyunda Hakkari Yüksekova’daki havalimanının kapatıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını da belirten Yıldırım, “Yüksekova’da havalimanı operasyonlar süresince kapalı değildi. Sadece havalimanında sivil uçuşlar durduruldu. O durumlarda biz havalimanlarını açık tutuyoruz. Çünkü sıkıntılı durumlar ortaya çıkıyor, yaralananlar oluyor. Bu durumlarda bulunanlar helikopterler ve ambulans uçaklarla bizim havalimanlarımızdan kaldırılarak sevk ediliyor. Havalimanlarımızı operasyonlar sırasında hiç kapatmadık. Tam tersine biz bölgede bulunan havalimanlarını 24 saat açık tuttuk. Biz havalimanını kapasitesine göre orada elaman sayısı bulunduruyoruz” diye konuştu.

“ELEMANLARIN BİRÇOĞU HAVALİMANINDA YATMA FEDAKARLIĞI GÖSTERDİ”
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ben o süreçte çalışan elemanlarımıza çok teşekkür ederim. Eğer çok az uçak havalimanına iniyorsa personeller uçakların iniş saatlerinde havalimanına geliyor, daha sonrasında evlerine gidiyor ve dinleniyorlar. Bu olaylar sırasında Başbakanlık bizden öyle bir şey istedi ki bu havalimanlarını 24 saat açık tutun denildi. Ben oraya bir anda çok fazla elaman yığamayacağıma göre, biz de çalışan personellerimizden fedakârlık istedik. Elamanların birçoğu havalimanında yatmak ve kalmak gibi fedakârlık göstererek vazifelerini yaptılar ve aksaklığa sebep vermediler.”

HAVALİMANINA YAKLAŞAN DRONE’LARI ENGELLEYECEK SİSTEM YOLDA
Son dönemde yaygınlaşan ve havalimanları çevresinde uçaklar için tehdit unsuru oluşturmaya başlayan dronelar için bir sistem üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Yıldırım, “Avrupa’da birçok yer kayıt sistemine geçmemişler ama getirecekler. Bu art niyetli insanlardan dolayı yetmez. Bunu uçuş emniyetini engelleyecek şekilde bir yaklaşımları göz önünde bulunduracaklarını varsayarak tedbirlerimiz devam ediyor. Şuanda bu konuda birkaç firma ile yakın bir çalışma yürütüyoruz. Havalimanı sınırlarına yaklaşmakta olan drone tespit edip, kumandasını tespit edip, havalimanı sınırlarına girmeyecek şekilde ona müdahale edecek sistemler geliştiriliyor. Benim katıldığım testler çok başarılı geçti. Tabi drone etkilemeye çalışırken, o sırada başka cihazları da etkileyebiliyorsunuz. Bu konunun derinlemesine düşünülmesi lazım, kaş yapalım derken göz çıkartmamamız lazım. Bu gerçekten dünyanın bir problemi” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ