?>

Vatandaşlara 'dolandırıcılık amacıyla yapılan aramaları şikayet edin' çağrısı

Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkanı Bakal, "Gelen mesajı ya da aramayı gördüğümüzde 'tamam bu dolandırıcı' deyip normal davranmaya başladık. Vatandaşlarımız muhakkak duyarlı olup gerekli şikayetlerini gerçekleştirsin." dedi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Eskişehir

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik'e göre hizmet sağlayıcıları tarafından alıcılara ticari ileti gönderebilmek için alıcının onayının alınması gerektiğini anlattı.

Telefonun bir iletişim aracı olduğunu hatırlatan Bakal, "Çok önemli bir işin ortasında gelen aramayı açıyoruz ve sesimizi dinleyen, konuşmayan biri çıkıyor. İşimize olan konsantrasyonumuzu kaybediyoruz. Gün içinde telefonumuza onlarca mesaj ve arama gelmeye başladı. Akrabalarımızdan çok dolandırıcılardan SMS alıyoruz." dedi.

Tüketiciyi korumayı amaçlayan ilgili kanun ve yönetmeliklere uymayanların, ısrarlı tacize varan durumlara mahal verdiğine değinen Bakal, "Rahatsız olunan bu ticari iletileri kontrol altına almak ve gerekli işlemi yapabilmek için yeni bir sistem kurma gereği doğmuştur. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ulusal bir ticari elektronik ileti yönetim sisteminin kurulması kararı dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, gereksinimleri karşılamak ve hem tüketiciye hem de hizmet sağlayıcısına kolaylık sağlaması amacıyla İleti Yönetim Sistemi AŞ'yi kurmuştur." diye konuştu.

"SMS atan dolandırıcılar bizden biri gibi oldu"

Bakal, Temmuz 2020'de hizmet sağlayıcıları yararına açılan sistemin, alıcılar için 1 Aralık 2020 tarihinde kullanıma hazır hale geleceğini dile getirerek, şöyle konuştu.

"Kurulan bu sistem sayesinde vatandaş onay verdiği hizmet sağlayıcılarını görebilecek. Onaylanan ticari iletilerin kapsamını, daraltıp genişletebilecek. E-posta, mesaj veya telefon araması yollarıyla yapılan ticari iletilerin bir kısmını engellerken bir kısmına izin verebilecek. Ayrıca onay vermediği ya da onay verdikten sonra engellediği hizmet sağlayıcıları hakkında şikayet mekanizmasını daha kolay kullanabilecektir. Vatandaş tek bir hesap kullanarak yukarıda bahsedilen tüm işlemleri daha düzenli ve kullanımı kolay şekilde yapabilecektir. Bu uygulama sayesinde dolandırıcıların önü kesilmiş olacak. SMS atan dolandırıcılar bizden biri gibi oldu. Gelen mesajı ya da aramayı gördüğümüzde 'tamam bu dolandırıcı' deyip normal davranmaya başladık. Hayata geçecek sistem sayesinde çözüm üretilmiş olacak. Vatandaşlarımız da muhakkak duyarlı olup gerekli şikayetlerini gerçekleştirsin."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erdoğan ve Michel Türkiye-AB ilişkilerini görüştü

2020-10-12 23:41 - Siyaset

Sanayinin 'Mübeccel Usta'sı azmiyle örnek oluyor

2020-10-14 14:52 - Çevre-Hayat

Turkcell, 2019 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

2020-10-09 13:42 - Genel

Gümrüklerde yurt dışından geçici giriş yapan araçlar için süre kolaylığı

2020-10-14 15:25 - Genel

Vatandaşlara 'dolandırıcılık amacıyla yapılan aramaları şikayet edin' çağrısı

2020-10-14 16:36 - Ekonomi

Oralet isteyene 'caz', çay isteyene hicaz

2020-10-13 14:36 - Çevre-Hayat

Salgın sürecinde kullandığı bisikletle fazla kilolarından kurtuldu

2020-10-14 15:22 - Çevre-Hayat

Buz hokeyinde ligler kasım ayında başlıyor

2020-10-13 13:53 - Spor

Gönüllü eğitim neferleri öğrencileri için okulu temizledi

2020-10-13 15:17 - Çevre-Hayat

fastPay ile TAB Gıda restoranlarında cepten tek hareketle ödeme dönemi

2020-10-14 13:01 - Genel

İlgili Haberler

ABD bütçesi ağustosta 345 milyar dolar açık verdi

22:42 - Ekonomi

Halkbank Sırbistan'da 3 yeni şube açtı

21:13 - Ekonomi

Bakan Bolat: Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,8 büyüdük, bunun dinamosu sanayi sektörü oldu

20:57 - Ekonomi

IMF: Fed'in politika faizini düşürmeye başlaması için alan var

18:57 - Ekonomi

Bakan Kurum, faizsiz ev, iş yeri ve araç satın almada yeni dönemin detaylarını paylaştı

18:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'ya darbe girişimi suçundan 27 yıl 3 ay hapis cezası veri

03:03 - Dünya

Futbolda birinci transfer dönemi bugün bitiyor

01:37 - Spor

Trump'tan Rusya'nın Polonya hava sahasını ihlal etmesine 'hata olmuş olabilir' yorumu

01:28 - Dünya

İsrail’in Yemen'in başkenti Sana ile Cevf kentine hava saldırılarında ölü sayısı 46'ya çıktı

01:22 - Dünya

İran: Zenginleştirilmiş uranyum stokları bombalanan tesislerin altında kaldı

01:17 - Dünya