?>

Oralet isteyene 'caz', çay isteyene hicaz

Tarihi Çengelköy'ün 63 yaşındaki çaycısı Erol Dutkun'un, dükkanına gelen müşterilerine Türk Sanat Müziği şarkıları söyleyerek serviste bulunması ilgi görüyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Istanbul

İstanbul'un tarihi semti Çengelköy'ün 63 yaşındaki çaycısı Erol Dutkun, dükkanına gelen müşterilerine seslendirdiği Türk Sanat Müziği şarkıları eşliğinde hizmet ediyor.

Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Vaniköy ile Beylerbeyi arasında bulunan, İstanbul'un gözde semtlerinden Çengelköy'de ismiyle müsemma Çengeloğlu Sokak'ta müşterilerini ağırlıyor Erol Dutkun.

Doğma büyüme Çengelköy'ün yerlisi olan Dutkun, uzun yıllardır baba mesleği olan esnaflığı sürdürüyor.

Çok sevdiği Türk Musikisini henüz 12 yaşındayken dinlediği TRT radyosunda keşfeden Dutkun, kendisine bir repertuvar oluşturmaya, duyduğu eşsiz şarkıların notlarını tutmaya başladıysa da babasını ikna edemeyince konservatuvar eğitimi hayalini bir türlü gerçekleştiremedi.

Evli ve iki çocuk babası olan Erol Dutkun, babasının tuhafiye dükkanında başladığı hayat serüvenini uzun yıllardır esnaf olarak sürdürdüğünü kaydederek, "Son 12 senedir çay ocağı işletiyorum Çengelköy'de. İnsanlara güzel çay yapıp, güzel hizmet vermek istiyorum." şeklinde konuştu.

Dükkanına gelen müşterilerine çay servisi yaparken aynı zamanda Türk Sanat Müziği söylediğini belirten Dutkun, Türk sanat müziği sevgisinin çocuk yaşta başladığını anlattı.

Dutkun, şöyle devam etti:

"Türk Sanat Müziği sevgim 12 yaşımdayken başladı. Radyonun başına otururdum, sanat müziği programları olurdu 1 saat, haftada birkaç gün, onları dinlerdim. Oturup kağıt kalemi alır şarkıları yazardım. Tekrar o şarkı çıktığı zaman ona eşlik ederdim kağıttan. Sonra şarkı defterleri aldım. Çengelköy'de 'Nur' isimli sinemamız vardı. Her yaz burada konserler olurdu. O dönemin bütün sanatçılarını biz Çengelköy'de seyrettik. Gönül Yazar, Nuri Sesigüzel... Bütün sanatçılar burada sahneye çıkardı biz de onları dinlerdik. Tabii sanat müziği bambaşka bir sevgi. Bu bende ilerledikçe meclislerde söylemeye başladım. Baktım ki sesim de gidiyor... Çok güzel okurdum. Yine okuyorum ama eski sesim yok."

"Babama yalvardım"

Babasına kendisini konservatuvara göndermesi için ısrar ettiğini dile getiren Dutkun, "Babama çok yalvardım beni konservatuvara yollasın diye. Beni yollamadı. 'Geç dükkanın başına' dedi. Biz de esnaf olarak büyüdük. Konservatuvara gidememek içimde kaldı. Onu nasıl giderdim? Bir düğün olsun, gittiğimiz bir eğlence mekanında olsun sahneye çıkıp bir-iki şarkı okurdum. Burada da şimdi okuyorum gelenlere." dedi.

Çay içene mini konser

Çay içmeye gelen müşterilerine istek parçalarını okuduğunu ve vatandaşlardan güzel tepkiler aldığını kaydeden Erol Dutkun, "Müzikle uğraşanlar kötü şeylerle uğraşmaz. Müzik iyidir; insanları bağlar, birleştirir. İstiyorlar okuyorum hiç çekinmem, kırmam da. Biliyorsam okuyorum, bilmiyorsam da başka bir şarkı okuyorum. Komşularımız mahalledekileri herkes eşlik eder bana." ifadelerini kullandı.

İyi çay yaptığını vurgulayan Dutkun, bazı müşterilerinin isteklerine gösterdiği tepkiyi dile getirerek, "Oralet isteyene caz yapıyorum, kızıyorum yani. Çay isteyene hicaz. Herkes alıştı bana." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Casper VIA S38 satışta

2020-10-08 18:38 - Genel

Kovid-19 tedavisi gören Muhittin Böcek'in sağlık durumu iyiye gidiyor

2020-10-12 21:16 - Gündem

Fransızların yüzde 61’ine göre Macron, Kovid-19 kriziyle başa çıkamadı

2020-10-08 16:41 - Dünya

Kaspersky'ın Polys'i Exonum blok zinciri çerçevesine geçti

2020-10-07 13:54 - Ekonomi

İç savaşın dağıttığı aileden geriye kalanlar Türkiye'de yaşama tutunuyor

2020-10-07 15:41 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin Kovid-19 mücadelesi, AB Komisyonu 2020 İlerleme Raporu'na girdi

2020-10-12 15:16 - Dünya

İzmir'de sahte içkiden ölenlerin sayısı 16'ya yükseldi

2020-10-12 19:17 - Genel

Londra Borsası, Borsa Italiana’nın satışında anlaştı

2020-10-09 13:41 - Ekonomi

Çukurova'da yer fıstığı üretim alanı genişliyor

2020-10-10 20:16 - Ekonomi

Somali, Mogadişu Limanı için Türk şirketle 14 yıllık imtiyaz anlaşmasına imza attı

2020-10-08 20:26 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ordu'da çay ocağında sergilenen eski eşyalar müşterilerin dikkatini çekiyor

14:13 - Çevre-Hayat

Öğrenciler, yanan ormanlık alanların yeniden yeşermesi için 5 bin tohum topu hazırladı

12:58 - Çevre-Hayat

Zengin floraya sahip Munzur yaylalarında üretilen bal emekle hasat ediliyor

12:38 - Çevre-Hayat

Havanın soğumasıyla yaylacıların dönüş yolculuğu başladı

12:23 - Çevre-Hayat

Erzincanlı kadınlar bakır işlemeciliğini geleceğe taşıyor

12:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Beşiktaş, 3 puanı uzatmalarda Cengiz Ünder'in golüyle aldı

08:12 - Spor

Londra'daki aşırı sağ eyleminde 26 polis yaralandı, 25 kişi gözaltına alındı

01:12 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail'in Katar'a saldırısından memnun olmadıklarını belirtti

00:27 - Dünya

Paris'te ücretsiz yemek etkinliğinde izdiham

23:33 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortodoks Patriği Giannopoulos'u kabul etti

23:03 - Gündem