USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Umutsuzluk Yürüyüşü

21-03-2020

KİEV, Ukrayna

Ukrayna’dan Kırım’a doğru düzenlenecek “Onur Yürüyüşü”nü organize etmek isteyen Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) liderlerinin, bu girişimlerine sponsor bulma arzusu içerisinde oldukları görünüyor. 

KTMM’nin o eski hallerinden eser yok şimdi. 

Şu sıralar Kırım Tatarlarından herhangi bir destek alamıyor.

Kırım Tatarlarını etkilemedeki başarısızlığı yalnızca Kiev’de değil, Batı’da da görülüyor. Dolayısıyla bu bir “Onur” yürüyüşünden ziyade “Umutsuzluk” yürüyüşü olacak gibi görünüyor.

Medyada bu eylemi yüksek sesle ilan eden KTMM, sponsor arayışlarına başladığı biliniyor. KTMM lideri Refat Çubarov, şu sıralar Ukrayna’daki sosyal veya politik faaliyetlerle ilgilenmiyor.

-Refat Çubarov-

Birçok Avrupa ve Avro-Atlantik merkezlerine ziyaretlerde bulunuyor ve sponsor arayışını sürdürüyor. 

Büyük bir ihtimalle buldu da… 

Bu yürüyüş, Ramazan ayına denk geliyor. 

Bu kutsal ayda Müslüman Kırım Tatarları, düşmanlarıyla uzlaşmak, daha hayırlı işler yapmak, birbirleriyle kenetlenmek ve merhametli olmak yerine, böyle bir hareketi tercih ediyor. 

Bir başka açıdan bakıldığında bu “Onur Yürüyüşü” ilahi olarak da sınanacak bir kumar niteliği taşıyor.

Şu ana kadar KTMM’nin yapabildiği tek şey, bazı Kırım Tatarları’nın katılımıyla Ukrayna-Kırım sınırında bir tür provokasyon düzenlemek. 

Kırım tarafı bu eylemlere karşı Rus kolluk kuvvetlerinin önlem alacağını birinci ağızdan yani Kırım Cumhuriyeti Başkanı Sergey Aksenov tarafından duyurdu.

-Sergey Aksenov-

Bu eylem dünyanın neresinde gerçekleşirse gerçekleşsin, eğer organizatörler, gözaltına alınsa “aşırıcılık ve terör eylemi” sebep gösterilerek hapis cezasına mahkûm edilirler. 

KTMM yetkilileri de Rusya’ya karşı sabotaj eylemi gerçekleştirmek üzere, böyle bir girişimde bulunacaklarını iddia ediyorlar.

KTMM lideri Refat Çubarov, çok önce 3 Mayıs 2020 tarihinde bu eylemin gerçekleşeceğini açıkladı.

Eyleme katılacaklar, Ukrayna’nın, Kherson bölgesinde bulunan Çongar kontrol noktasından Kırım topraklarına girmeyi planlıyorlar. 

Ukrayna milletvekilleri ve KTMM temsilcilerinin eyleme çekilmesi planlanıyor. 

Öte yandan Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemilev’e göre Ukrayna Sınır Muhafızları, yürüyüşe engel olmayacaklar.

-Mustafa Cemilev-

Rusya Dış İşleri Bakanı Sergey Lavrov, KTMM’nin “Kırım Yürüyüşü” eylemini “kötü sonuçlar doğurabilecek” bir suç girişimi olarak tanımladı ve Rusya’nın Kırımlı yurttaşlarının güvenliğinin ihlal edilmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Diğer taraftan Refat Çubarov, batı ülkelerinden ve Türkiye’den politikacı ve sivil toplum kuruluşlarını bu yürüyüşe davet ederek; bu provakatif harekete üçüncü ülkelerin vatandaşlarını katma teşebbüsünde bulundu.

.

Dimitri Kherson, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?