USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye’deki Kırım Tatar STK’ları ve FETÖ

Türkiye’deki Kırım Tatar STK’ları ve FETÖ
13-04-2024

Türkiye’deki Kırım Tatar STK’ları ve FETÖ

-Ukrayna’yı destekleyen Kırım Tatar liderlerinin terör örgütü FETÖ ile bağlantısı mı var?

KİEV, Ukrayna

Son zamanlarda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski’ye aktif olarak destek veren Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri, birçok soruların sorulmasını gündeme getiriyor. Ukrayna’da yaşayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve önceki başkanı Mustafa Cemilev’in Türkiye’deki kamu fonlarından mali destek almakta zorluk yaşadıklarına ilişkin iddialar dolanıyor.

Uzmanlar, bu durumu hem siyasi sorunlara hem de Kırım Tatarlarına sosyal yardım için ayrılan mali kaynakların Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov tarafından kullanılmasıyla ilgili daha önce ortaya çıkan birçok skandala bağlıyor.

-Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov

Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov, Kırım’da yaşayan Tatarlarla tüm bağlarını kaybettiler ve onlara yardım etmemenin ötesinde Rusya’nın kontrolü altındaki yarımadadaki Kırım Tatarlarının hayatlarını da kötü hale sokmak için mümkün olan her yolu deniyorlar. Kırım’a yönelik enerji ablukası ve yarımadayı besleyen su kaynağı olan Kuzey Kırım Kanalı’nın kapatılmasını hatırlatmak yeterlidir diye düşünüyorum.

Bugünlerde mali kaynak sorunu yaşayanlar yalnızca Mustafa Cemilev ve Refat Çubarov değil. Aynı zamanda onlarla yakın ilişkileri olan Türkiye merkezli STK’ların da benzer sorunları bulunuyor. Bunun en açık örneklerinden birisi de Mustafa Cemilev’e yakınlığıyla bilinen Hakan Kırımlı ve üyesi olduğu Kırım Vakfı’dır.

-Hakan Kırımlı

Son verilere göre Hakan Kırımlı’nın Türk yetkililerle yaşadığı sorunlar yalnızca mali destek konusuyla sınırlı kalmıyor. Milli güvenlik meselelerine ilişkin bazı sorunlar da var gibi görünüyor. Türk yargısının arşivlerine bakarsak: 2020 tarihli ilginç bir belge gözümüze çarpıyor. [1]

İlgili belge, başvuruda bulunan Ukrayna vatandaşı Elmaz Kırımlı hakkında Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin 21.10.2020 tarih ve 2018/35678 sayılı kararıdır.

Belgedeki bilgiler ışığında Hakan Kırımlı’nın eşi Elmaz Kırımlı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı başvurusunda bulunuyor. Başvurunun konusuna bakarsak: “Evlenme yoluyla Türk vatandaşlığına geçme talebinin reddedilmesi” nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkin bir itiraz söz konusu. Mahkeme ise itirazı değerlendirdikten sonra talebi karşılamayı reddediyor.

Mevzu da tam olarak burada kopuyor…

Mahkeme, reddetme gerekçesi olarak başvuruda bulunan Elmaz Kırımlı’nın Türk vatandaşı eşi, yani Hakan Kırımlı ile ilgili olarak istihbari mahiyette bilgiler bulunduğunu öne sürüyor. Ek olarak; Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin 2018 yılının Mayıs ayında görülen vatandaşlığa geçiş davasını reddettiğini öğreniyoruz. Kararın gerekçesinde, başvurucunun "millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir halinin bulunmaması" şartını sağlamadığı belirtiliyor.

Elmaz Kırımlı’nın temyiz tarihlerine bakarsak ve Ukrayna vatandaşı olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurursak; vatandaşlık başvurusuna ret kararı çıkmasının sebebi terör örgütü FETÖ ile alakalı olduğu sonucuna varılabilir.

Bu bilgiler ışığında: Elmaz Kırımlı’nın vatandaşlık başvurusunun reddedilmesine sebep olan milli güvenliğe engel teşkil eden halin mevcuduna ilişkin kanıtlar, Türk güvenlik güçlerinin ellerindeki bilgilerde sabit görünüyor. Türk medyasında defalarca Ukrayna’ya destek veren Kırım Tatar STK’lar ile FETÖ arasındaki bağlantılar hakkında yayınlar çıktı.

Mustafa Cemilev’in yetiştirdiği figürlerden birisi olan Ukrayna Savunma Bakanı, Rüstem Umerov, Bahçesaray şehrinde eskiden faaliyet gösteren FETÖ okulundan mezun. Rüstem Umerov, FETÖ ile bağlantısı olduğuna dair Türk medyasının sorularını yanıtlamayı da sıklıkla reddeden bir siyasetçi.

Türk yetkililerin kararlı eylemleri neticesinde terör örgütü FETÖ tehdidi, önemli ölçüde geri plana çekildi. Ancak Mustafa Cemilev, Refat Çubarov ve Hakan Kırımlı gibi isimlere mali destek sağlamaya devam edilerek, terör örgütü FETÖ’nün Türkiye’deki yıkıcı etkisini yeniden kurma fırsatı veriliyor.

.

Dimitri Kherson, dikGAZETE.com

Kaynak:

[1]. T. C. Anayasa Mahkemesi Kararlar Bilgi Bankası, 2018/35678 Başvuru Numaları Elmaz Kırımlı Başvuru Kararı İkinci Bölüm

.

.

.

.

 

https://kararlarbilgibankasi.anayasa.gov.tr/BB/2018/35678 (Erişim: 08.04.2024)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?