USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya Ukrayna'da kime karşı savaşıyor?

Rusya Ukrayna'da kime karşı savaşıyor?
27-02-2022

MOSKOVA

1990 yılının sıcak yaz günlerinden biriydi. Sovyet askeri olarak Moskova'ya yakın Dmitrov bölgesinde görevdeydim. 

Yakınlıktaki Orudyovo köyünde 3 asker arkadaşımla izinli olarak  dolaşırken, yaşlı bir savaş gazisi bize yaklaştı. Tanıştık, 2. Dünya Savaşı gazisiydi. 

Savaşın bitmesine rağmen 1946 yılına kadar Ukrayna'nın batısındaki ormanlarda saklanan Bendera örgütü militanlarıyla savaşmıştı. 

Konuşurken bizi kucaklayarak bağrına basıyordu. 

Konu, savaş yıllarına geldiğinde Bendera örgütünün katliamlarını gözyaşlarıyla anlatıyordu… Gazinin anlattıkları beni çok etkilemişti…

Bendera örgütüyle ilgili bir şeyler okurken veya haber izlerken, konuşurken hep o Sovyet gazisini hatırlıyorum. Toprağı bol olsun...

Bu Bendera örgütü kimdir? 

Resmi adı Ukrayna İsyan Ordusu (UPA). Savaş yıllarında Nazi Almanyası'nın desteği örgütlenen UPA, Ukrayna'da Ruslara, Polonyalılara, Yahudilere ve diğer etnik azınlıklara karşı sistemli bir soykırım politikası uyguladı. Bu azınlıklara karşı katliamlar yaptı. Elebaşısı ise Stepan Bandera'ydı. 

Örgüt üyelerine verilen “Benderacı” ismi de buradan geliyor. Bahsettiğim o yaşlı gazinin şu cümlelerini halen de hatırlıyorum; "Benderacılar, Nazi askerlerinden daha acımaz idi!

Gelelim günümüzün Rusya-Ukrayna savaşına… Ancak izin verirseniz bir tarihi parantez açmak isterdim: 1998 yılında, Suriye üzerinden Türkiye'ye yönelik terör örgütü PKK saldırıları artmış ve elebaşısı Abdullah Öcalan, Suriye'de bulunmaya devam ediyordu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Atilla Ateş de Hatay'da Suriye sınırında yaptığı konuşmada uyarıda bulundu: “Terör saldırıları Suriye’ye savaş nedeni olacak!” Sonraki gelişmeleri de zaten her kes biliyor. 

Bugün Rusya, 2014 yılından bu yana, Ukrayna iktidarının Neo Nazi örgütü Benderacıların elinde olduğunu tüm dünyaya anlatarak uyarıda bulunuyor. 

Rusya, Batı ve NATO'nun bu örgütle işbirliğini ve Ukrayna'daki Rusya'yı hedef alan faaliyetlerini 8 yıldır anlatıyor ve ciddi şekilde uyarıyor. 

Dünya kamuoyu Ukrayna'daki Nazi yürüyüşlerine ve askeri faaliyetlerine göz yumuyor. Elbette Batı da bu gerginlik üzerinden Rusya'ya yönelik "operasyonunu" devam ettiriyor. 

Tüm bu hedefler arasında NATO’nun, Rusya sınırına doğru  genişlemesi de söz konusu. Genel amaç, Rusya'yı zayıflatmak ve sonra parçalamak. Çünkü dünyanın önemli zengin kaynakları Rusya'nın elinde. Kuzey Kutup bölgesindeki zenginlikler dahil. 

Rusya, terörist olarak gördüğü bu Bandera çetesini bozguna uğratmak için düğmeye bastı. Rusya, bu Neo Nazi rejimini yıkmaya karar verdi. 

Nitekim geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Ukrayna ordusuna seslenerek, "Hakimiyeti kendi elinize alın! Görünen o ki, Kiev’e oturup Ukrayna halkını esir alan bir grup uyuşturucu bağımlısı ve neo-Nazi’ye kıyasla, sizinle bir anlaşmaya varmamız daha kolay olacak" diye önemli çağrıda bulundu. 

Rusya, tarihte katliamlar yapmış bu çeteyi yerle bir etmek ve Batı'nın oyunlarını bozmak için bu savaşı başlattı. Rusya, burada Neo Nazi silahlı militanların bulunduğu tesisleri hedef alıyor. Onlar ise 8 yıldır Batı'nın desteğiyle iyice hazırlandılar. Bu çete ve bu oyunlar, Rusya için bir tehdit. 

Her ülkenin kendi ulusal güvenlik konusu var. Bu çete ve oyunlar da Rusya'nın ulusal güvenliğini ciddi şekilde tehdit ediyor. 

Rusya'nın 8 yıldır yaptığı uyarıları kimse ciddiye almadı. Şimdi Rusya "Yeter artık!" diyerek harekete geçti. 

Savaş elbette çok kötü şey… Fakat, savaş yıllarında Benderacıların yapmış oldukları katliamları anlatan belgesel filmleri izlemekte ve bilgileri, araştırmaları okumakta da fayda var…

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
rakiuzo
rakiuzo 2 yıl önce
Sizde rusofilia var. Dikkat edin foyanız ortaya çıkabilir. Topwar'a düşmüşsünüz bu arada. Hocalı'dan da mı utanmadınız. Ayıp ayıp!
ahmed eray
ahmed eray 2 yıl önce
Salaklar karşılarındakini de salak zannederler. psikolojik bir vaka.
Necmettin
Necmettin 2 yıl önce
Komedi bir yazı