USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya’nın ‘Özel’ şirketleri

Rusya’nın ‘Özel’ şirketleri
23-01-2024

Rusya’nın Özel şirketleri

Dünyada en önemli şey zaman. Saatin, dakikanın hatta saniyenin önemi çok büyük; Zamandan ve Mekândan münezzeh olan sadece yüce Allah C.C. ötesi yok. Bu değişimlere devletlerin de ayak uydurması gerekiyor. Kimi zaman gizli kimi zaman açık bir şekilde devletlerin varlıklarını gösteriyor.

Özel şirketler ya da daha önceki tabirimizle özel şirket bekçileri, ABD ve Rusya'nın bu kültüre kazandırdığı bir olgu.

Bizzat devleti ya da hükümeti ilgilendiren ülke dışı yatırımların korunması...

Hükümete ya da hükümet edilmesi istenen karşı olası protestolara karşı içeride sözlü ya da aşırıya kaçmayan şiddetli eylemler…

Ortak ya da danışmanlık verilen ülkelerdeki olası isyanlarda paramiliter olarak o ülke güvenliğine ve istihbaratına yardım…

Rakip ülke seçim sistemine müdahale

Rakip ülke aleyhine sosyal medya ve medya dezenformasyonu, ülke dışı vatandaşların ülkeye olan bağlılıklarının devamiyetini sağlama…

Savaş ağaları ile görüşme, irtibatı sağlama…

Kimi liderlerin korunması…

Ambargo tehdidinin bertaraf edilmesi…

Etnik gruplar ile irtibat -askeri eğitim- ortak eylemsellik…

Kişilerin ya da kurumların uzak sermaye -yatırımlarının- korunması…

Ve daha sayamayacağımız birçok nedenlerle devletlerin kendini gizlemek ya da görünmek istemediği konularda kurulan -uluslararası mahkemelerde ve- incelemelerde resmi olarak herhangi bir bağın olmadığı öne sürülecek şirketlerin faaliyet dallarını sayabiliriz.

Saydıklarımız, kimisine göre normal ve elzem olarak algılanır iken kimleri için de gayri hukuki olarak karşılanabilmektedir. Bu hususu da normal karşılamak gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız hususlarda şirketleri ya da bekçileri hemen hemen her devlet, sahada kullanmakta lakin sahada tek olmaya kalkmanın sonuçları da ‘Wagner'de görünmeye başlamıştır.

Prigozhin hata 'mı yaptı?

Wagner ve Progoz'hin hakkında birçok yazılan çizilen var. Bu konuda temcit pilavı gibi aynı şeyleri eviripüçevirip yazmaya gerek yok. Bu sebeple, direkt mevzuyu arz edelim.

Birincisi; herkes tarafından bilinen Sergei Kuzhugetovich Shoigu ile olana çekişme. Her halde en büyük hatası da kendisini 2012'den beri Rusya Savunma Bakanı olan Shouigu'nun yerine koyması.

Ne demiş Yunus Emre;ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir”.

Kendisi, Birlik ve Anavatan partilerinin önemli isimlerinden; şöyle özetlersek; Vladimir Vladimirovich Putin, 1991 yılında Almanya’da görevde iken kendisi Moskova’da devlet ricalinde bir kişilik.

Özel güvenlik şirketleri sanıldığının aksine ABD'nin değil Rusya'nın bu alana katkısıdır.

1980’lerdeki Afganistan ve 1990’larda Irak’taki Rus yatırımlarında bu şirketlerin izlerini görmek mümkün.

“Antiterror-Orel”, bu konuda öncül şirketlerden sayılabilir. Emekli istihbaratçı ve Spetnaz’lardan oluşan şirketin kurucuları arsında İliyin, Maslov, Filipinkov, Epishkin ve İsakov sayılmakta. Rosıch ve Vityaz'ın eski toprakları.

1997 yılında rahmetli Zhirinovsky ve iş adamları ile “Antiterror-Redut” ve “TigrTop Rent” şirketlerini alıp, Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde petrol sahalarının koruma ve işletme görevini üstlenen grup.

Mesela “Antiterror-Orel”, 1990'lı yıllarda Irak'ta enerji altyapısını korumak ve mayın temizleme operasyonlarını yürütmek amacıyla kurulmuştu.

Kime çalışırsan çalış patronu ifşa etmeyeceksin!

Özel şirketlerin temel kuralıdır. Patronla ilişkini ortaya çıkarmayacaksın yoksa seni ilk patron döver.

Vadim Gusev de bu talihsizliğe denk gelenlerden birisi. Vakti zamanında Irak'ta bile görev yapan Slavonic Corps Ltd'nin sahibi Gusev, Suriye’de açığa çıktı.

Rus ceza kanunun 359. maddesi uyarınca 2014 yılında yargılandı ve 3 yıl hapis cezası aldı.

Rus özel şirketlerinin içerisinde Sırp kökenli birçok çalışan var. Batman, 1st Slavyansk, Prizrak, International Brigade, Sloviansk Tugayı, Donbass Savaşı sırasında Ukrayna'da Igor Strelkov liderliğindeki; Prizrak Tugayı.

Aleksey Mozgovoy tarafından kurulan, Grup Prizrak'ın bir enteresan tarafı içerisinde Fransız, İtalyan, Brezilyalı, Norveçli kendini antiemperyalist ve sosyalist devrimci olarak nitelendiren kişilerin olması; Fransızların bağlı olduğu grup.

Kurucusu Victor Alfonso Lenta. “Eski Fransız askeri” diyelim, gerisi laf-ı güzaf.

Hali hazırda 20’nin üzerinde şirketin hizmet verdiği iddia ediliyor. Bu şirketlerden öne çıkanları ise:

RSB-Grup: Libya’da, orta Afrika’da,

PMC Shchit: Suriye’de, Moran Security Grup, Afrika’da, Okyanus-Deniz koruma görevlerinde,

Redut-Antiterror: (Centre R).

Wagner kendi suyunu ısıttı!.. 

Wagner'in isminin artık dünya basınında yer alması ve Prigozhin'in göze batması, muhtemeldir ki Rusya'yı rahatsız etti. 2022'de Ramzan Kadirov, kendine bağlı yeni birlikler ihdas etti.

Yine Redut: Potok, Fakel ve Plamya alt birimlerine sahip yeni bir şirketler kuruldu.

Abaza-Gürcü savaşı, Eski Yugoslavya, Endonezya, Irak, Suriye, Somali gibi bölgelerde vakti zamanında çalışanların yönettiği bir şirket.

Yine Pikalov, Petersbug merkezli Convoy güvenlik şirketi kuruldu. Muhtemelen bu şirketlerin varlığı Prigozhin’i hem rahatsız hem tehdit etti. Zira hem karşısında Putin'e kendisinden daha yakın kişiler artık devreye girdi hem de bu kişilerin kendisine rakip şirketleri yavaş yavaş sahaya dahil edilmeye başlandı.

ENOT PMC örneği: Patrondan çalmayacaksın!..

Grup, 2019 yılında dağıtılıyor. 2021 yılında Tuapse'de mahkeme, adi bir suç örgütü kararı veriyor. Karara göre; bir suç topluluğu olan askeri-vatansever örgüt “Birleşik Halk Toplum Ortaklıkları” (PMC ENOT) karıştığı bir kaçırma olayı.

Grubun üyeleri, dosyaya göre bir bölge sakinini darp edip, mülküne zorla el koymaya çalışıyorlar. Olayda, suçun azmettireni olarak Vladimir Morozov tespit ediliyor ve ceza yiyor.

Morozov'un Enot’ta sayman olduğu ve akçeli işler çevirdiği ortaya koyuluyor. Suçla alakasını FSB ortaya koyduğu için yorumu size kalıyor.

Kurucu Igor Mangushev de 2023 Şubat ayında Kadiivka'da ölü olarak bulunuyor.

18 Ocak 2024 tarihinde Putin; Rus imparatorluğu topraklarındaki Rus varlıklarının tespiti ve korunmasına ilişkin bir kararnameye imza attı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imza attığı kararname, yurtdışında Sovyet ve devrim öncesi gayrimenkul arayışı için fon tahsis edilmesine ilişkin kararnamede SSCB dönemindeki ve öncesini kapsıyor.

Bu şirketler, bu kararname dahilinde Kazakistan’dan Almanya’yaşu binayı biz yaptık, buyurun belgesi”, “bu yalıyı biz yaptık, buyurun belgesi” deyip, korumaya gelse kim itiraz edebilir.

В ти́хом о́муте че́рти во́дятся

Muizzuddin El-Mansur Aybeg’e selam olsun!..

.

Tolga Eşref Göktürk, dikGAZETE.com

https://www.cmi.no/publications/6637-russian-use-of-private-military-and-security

https://www.themoscowtimes.com/2014/10/28/2-jailed-in-russias-first-ever-mercenary-conviction-a40840

https://www.nouvelobs.com/rue89/rue89-monde/20140826.RUE5432/ukraine-des-volontaires-francais-dans-une-brigade-pro-russe.html

http://publication.pravo.gov.ru/document/0001202401180021

https://www.newamerica.org/future-security/reports/decoding-wagner-group-analyzing-role-private-military-security-contractors-russian-proxy-warfare/tracing-wagners-roots/

https://agenciabrasil.ebc.com.br/geral/noticia/2021-05/brasileiro-acusado-de-terrorismo-na-ucrania-e-preso-no-interior-de-sp

https://ria.ru/20230208/mangushev-1850499481.html

https://warsawinstitute.org/russian-contractors-in-the-service-of-the-kremlin/#_ftn10

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?