USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ABD psikolojik harp dairesi

ABD psikolojik harp dairesi
15-02-2024

ABD psikolojik harp dairesi

ABD’de her ekonomik sorunda ilk kapatılmaya çalışılan ya da daraltılmaya çalışılan birim ÖKK…

ABD’de şu ara müesses nizam içerisinde ciddi çekişmeler var. Biden ve dahlinde Demokratlar koltuklardan gitmeden kalıcı etkiler bırakmaya çalışıyor.

Bu ara en çok uğraştıkları nokta ABDÖKK’sı. Muhtemelen ABD’den sonra diğer ülkelere de bunun devamını isteyecekler.

Burası yoruma açık.

ABD ordusu bütçesinde ciddi kesintiler var. Şirketlerin azaltılması ve ordunun varlığının korunması gibi.

Şirket-ordu ayrımı hususu ayrı ve uzun bir yazı konusu o sebeple giremeyeceğiz. Sadece şunu aktaralım; şirketler artık memnuniyetsizliklerini belirtiyorlar. Şirketleri sadece sahadaki savaşanlar olarak algılamayın. Bunun lojistiği, teknolojik araştırması, lastik gelişimi işin ucu MIT, Stanford’a kadar uzanıyor. Texas olaylarının arkasındaki mevzu bile buralara dayanıyor.

1942 yılında kurulan Stratejik Hizmetler Ofisi, CIA ve özel harp komutanlığının temel taşını oluşturmuştur.

İkinci Dünya Savaşında psikolojik savaş merkezi üzerinden faaliyetlerini sürdüren birim, Başkan Kennedy döneminde Vietnam operasyonlarının ana merkezi olmuştur.

Reagan dönemine kadar gücünü yitiren birim, Ulusal istihbarat stratejisi ve diğer uluslararası istihbarat enstrümanlarını yenden değerlendirmesi ve geliştirilmesi konusunda yeni bir belge imzalandı.

Birimin gayesi ordunun psikolojik operasyon güçlerini yeniden canlandırmaktı. 1987 yılında ABD Özel Harekat Komutanlığı yeniden dizayn edildiğinde, Psikolojik Operasyonlar Komutanlığı’nın varlığı tartışılmaya başlandı.

Lakin işe siyasiler girdi ve Psikolojik Harp Dairesi ile Savunma Bakanlığı ve başkanlığın müşterek çalışmayacağı iddiaları ortaya atıldı ve önce müşterek sonra da Psikolojik Operasyonlar Dairesi’nin gereksiz olduğuna karar verildi.

Psikolojik operasyon komutanlığı her ne kadar dezenformasyon amaçlı kurulduğu algılansa da aslıda sahadaki komuta kontrol merkezileri arasında gizli bilgi akışını en güvenli şekilde sağlayan bir komutanlıktı.

Bunun önemi ise Pearl Harbor baskınından sonra ciddi ortaya koyulduğu biliniyor. ABD aslıda her zaman bunun eksikliğinin farkında olsa da bir kez daha Afganistan savaşında anladı ve yeniden yapılanma ihtiyacının farkına vardı.

Donald Rumsfeld, 2003 yılında ABD Özel Harekat Komutanlığı altında bir Müşterek Psikolojik Operasyonlar Destek Unsurunun oluşturulması talimatını verdi.

Komutanlık, 2009 yılında Müşterek Askeri Bilgi Destek Komutanlığı adı verilen resmi bir komuta haline geldi.

Birim 2006 yılında faaliyete geçti ve 2009 yılında Müşterek Askeri Bilgi Destek Komutanlığı adı verilen resmi bir komuta haline geldi.

İkinci girişim...

2014 yılında, Ordu özel harekât liderliğinin, özel kuvvetlerin, sivil işlerin ve psikolojik kuvvetlerin çoğunu denetleyecek 1. Özel Kuvvetler Komutanlığı oluşturuldu ve sivil kaynaklı kişiler de özel kuvvetler adı altında tekrar sivilleştirilmeye başlandı.

1'inci Özel Kuvvetler Komutanlığı,  özel kuvvetler sembolünü birim arması olarak kullanmaya karar verdi ve özel kuvvetler komutanlığının sivil işler istemesi nedeniyle tüm sivil işler ve psikolojik harekât kuvvetlerinin özel kuvvetler arması giymeye başlamasını sağladı.

Özel kuvvetler küçülüyor!..

Ordu, Yeşil Bereliler de dahil olmak üzere Özel Harekat Kuvvetleri’nde büyük kesintiler planlıyor. Bunun en büyük etkisinde ABD özel kuvvetlerinde mesela mevcutta iki psikolojik operasyon grubu olduğu belirtiliyor ve muhtemelen birinin kapatılacağı iddiası var.

Zira bu birimler, birbirinden farklı yerlerde bulanmakta ve kesintiler sebebi le aynı merkezde toplanması planlanmakta. Birimlerin aynı merkezde olması daha uyumlu çalışılacağı iddiasında.

Psikolojik harekat merkezinin sivillerle doldurulmasının ise özel harekata hiç bir faydasının olmayacağı ve özel harekâtı tökezleteceği diğer bir iddia.

Konu ile ilgili kaynak taraması sırasında enteresan bir görüşmeye denk geldik.

ABD senatosundan Çin ile ilgili bir hususta görüşmede 3 kişi var. Özel kuvvetleri savunma adına Korgeneral Kenneth E. Tovo, Bilirkişi Dr. Jonathan Schroden ve Senatör Kirsten Gillibrand.

Gillibrand: Demokrat kökenli bir senatör Hukuk Fakültesi mezunu. Kappa Kappa Gamma kız öğrenci yurdu üyesi, UCLA hukuk mezunu. Pekin’de Tayvan’da kalıp bölgede çalışıyor okul yıllarında. Kendisi için “geleceğin Hillary Clinton'u” deniyor.

Dr. Jonathan Schroden: Kimya ve Fizik mezunu. Master ve doktorası aynı alanda. 1999 yılında itriyum atomlarının (Y) formaldehit (H2CO) ile reaksiyonları, makalesini yayımlıyor. 2000 yılında itriyum (a2DJ) ve etan (C2H6) arasındaki reaksiyon makalesi. 2002 yine itriyum. Kimya makaleleri yayımlanırken bir anda 2004 yılında Einstein’da Kara Muharebe Modellemesi yazı dizi ve mayına karşı tedbir çalışmaya başlıyor.

Arada Kimya makaleleri ve 2008'de Afganistan'daki Olayları Kimlerin Başlattığının Analizi.

Kontrgerilla operasyonundaki ilerlemeyi ölçmek için kullanılan niceliksel ölçümler arasında düşman, dost ve sivil kayıpların sayısı ve şiddet düzeyi ölçülüyor makalede.

Irak El Anbar’da veriler kullanılıyor. Ve bir de neyi ölçüyor, Havayı. (Kuzey Irak’ta Karlı havalarda, tipide operasyon yapma kabiliyeti imkânları) Hangi hava koşullarının kontrgerilla operasyonunu etkin sağlayabileceği.

Anlayan anladı.

Toplantıdaki son kişilik General Tovo: Bir Türkiye’den liyakat madalyası almamış; yoksa bütün orta doğu şeritleri mevcut. Ömrü özel kuvvetlerde geçmiş.

Daha önce de belirttiğimiz gibi ABD’nin en azından Demokrat kafasının ÖKK’yı dağıtma gibi bir niyeti var. ABD dışı operasyonlarda daha çok ülke dışı kaynaklı unsurları kullanma düşüncesi buna dahil gibi görünüyor.

Tartışılan konu ise düzensiz savaş…

Üçüncü salvo…

Özetle; ABD yakın zamanda özel kuvvetlerde küçülmeye gidiyor ve muhtemelen ilk küçülecek grup psikolojik harp dairesi.

Tartışılan konular arasında bir personelin birden fazla İHA-İKA-İDA kullanması.

Lakin bir diğer hususu ise insansız hava araçları yerine artık insanlı ve Özel kuvvetler bünyesinde istihdam edilmiş filolar.

Bir diğer üzerinde durulan konu ise meşhur traktörler. Ciddi bir talep var. Uzaktan kumandalı oyuncakların operasyon sırasında çok fazla işe yaramadığı söylemi çoğalmış durumda.

F-35 çok desteklenen bir uçak değil, daha ziyade A-10'lar, küçük ve orta sınıf helikopter ve havadan atılabilen Kamikaze dronlar.

Ürdün saldırısı gösteriyor ki İHA'nın ‘iha’ya çaresi yok. İnsan faktörü çok önemli.

Şehit Nazif Çakmak ve Emin Çobanoğlu’nun ruhları şad olsun...

.

Tolga Eşref Göktürk, dikGAZETE.com 

Sınırlı Kaynak gösterimi:

Leon W. Babcock, “ J5'ten USREDCOM Başkomutanı için Muhtıra,” 10 Haziran 1987, s.5.

https://oneca.podbean.com/e/156-robert-curris-on-psychological-operations-integration-with-ca-and-sof/

https://www.wsj.com/politics/national-security/army-plans-major-cuts-to-special-operations-forces-including-green-berets-4ac28684?mod=Searchresults_pos15&page=1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?