USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin, İstanbul görüşmelerine neden tekrar vurgu yapıyor!

Putin, İstanbul görüşmelerine neden tekrar vurgu yapıyor!
19-10-2022

MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlediği basın toplantısında, İstanbul barış görüşmelerinin ardından Rus askeri birliklerinin Kiev'den çekildiğini tekrar hatırlattı. 

Kremlin basın açıklamasına göre, Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, esir değişimi dahil Ukrayna ile ilgili bazı sorunların çözülmesinde önemli rol oynadığını belirterek teşekkür ederken, İstanbul görüşmelerine de değindi. 

Başka ülkelerin de Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak istediğini vurgulayan Putin, "Ancak Kiev'in tutumunu da biliyoruz. Müzakere istediklerini söyleyip durdular, bir nevi istediler ve şimdi bu müzakereleri yasaklayan resmi bir karar aldılar. Peki, burada ne konuşabiliriz?" diyerek sitemde bulundu. 

Bu konuda her zaman açık olduklarını vurgulayan Putin, "Hatta İstanbul'da bazı anlaşmalara vardık. Bu anlaşmalar aslında neredeyse paraflandı. Her şey: Birlikler, Kiev'den çekilir çekilmez, Kiev yetkilileriyle müzakere etme arzusu hemen ortadan kalktı.. Hepsi bu" dedi.

Nisan ve Temmuz aylarında da Putin, Ukrayna'nın İstanbul'da varılan anlaşmaları uygulama konusundaki isteksizliğini kaydetmişti. 

Nisan ayında Putin, Ukrayna'nın İstanbul görüşmelerinde varılan uzlaşmalardan saptığını ve müzakerelerin çıkmaza girdiğini açıklamıştı. 

Temmuz ayında da Putin, Tahran'da yaptığı açıklamada, "İstanbul'da bilinen müzakereler vardı, aslında anlaşmaya vardığımızda geriye sadece paraflamak kalıyordu. Bu koşulları yaratmak için birliklerimiz, Ukrayna'nın merkezinden, Kiev'den çekildi, ancak Kiev yetkilileri bu anlaşmaları uygulamayı reddetti" diye Ukrayna tarafını suçlamıştı.  

Bu arada, 12 Nisan tarihinde Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede, "Putin'in İstanbul'da başlayan barış görüşmelerine hala güvendiğini, bu hususta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söylediğini" açıklamıştı. 

Mart ayı sonlarında Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakereler başlamadan dakikalar önce Dolmabahçe'de heyetlere seslenerek, "Görüşmelerden artık somut sonuçlar alınması gereken döneme girildiğini düşünüyoruz. Dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeleri haberleri bekliyor. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya hazırız" diye konuşmuştu. 

Tüm bu yukarıdaki gelişmeleri derlerken, Kırım köprüsüne yönelik terör saldırısının ardından Rusya'nın özel askeri operasyonunu güçlendirdiği hatırladım. 

Rus ordusu, Kiev'in kapısına kadar gittiği günlere, yani durum, o tempoya dönüyor. 

Putin'in üçüncü kere İstanbul görüşmelerine vurgu yapması boşuna değil...

Rusya, İstanbul barış anlaşmasına olumlu bakıyordu. 

Bunun için ordu birliklerini de geri çekti. Fakat... Artık Rusya'nın bundan sonra nasıl davranacağını tahmin etmek zor değil...

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?