USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin Erdoğan'ı niye aradı...

Putin Erdoğan'ı niye aradı...
03-01-2022

MOSKOVA

Rusya'da Yeni Yıl bayramı geleneksel olarak her yıl büyük coşkuyla kutlanıyor. Ve böyle bir bayramın tam da ikinci gününde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradı. 

Beklenmeyen bir gelişme mi!..

Evet…

Çünkü 30 Aralık günü Putin, Erdoğan'ın Yeni Yıl bayramını kutlamıştı. 

Uzman görüş ve değerlendirmelere geçmeden önce Kremlin Sarayı resmi açıklamasına göz atalım: Kremlin resmi açıklamasına göre; “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüşerek, karşılıklı yarar sağlayan ortaklığın daha da canlandırılması ya da artırılması gerektiğini vurguladı.

Kremlin açıklamasında şu noktaların altı çizildi: “Görüşmede Rusya'nın, ABD ile NATO'ya çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili sunduğu teklifler ele alındı. Bu bağlamda taraflar, Güney Kafkasya, Suriye ve Libya dahil olmak üzere çeşitli uluslararası ve bölgesel konuları da görüştü. Her iki lider, karşılıklı olarak Yeni Yıl bayramlarını da kutladı.”

Rus medyasında Erdoğan ve Putin arasında yapılan telefon görüşmesi geniş şekilde yer aldı. 

Bu arada, bazı Rus siyasi uzmanlar da konuyu kısa da olsa yorumladı. 

Örneğin ünlü Rus gazeteci ve TV sunucusu Vladimir Solovyov, kendi sosyal hesabında, söz konusu telefon görüşmesinin "zamanlamasına" dikkat çekti. 

Solovyov, telefon görüşmesinin Suriye'deki Rus ordusunun hareketliliği ortamında gerçekleştirildiğine işaret etti. Ünlü Rus gazeteci, "İlginç zamanlama. Bugün hava kuvvetlerimiz Suriye'de faal olarak görev yapıyordu" dedi.

Fakat, saygın Rus medya kurumları, liderlerin "Görüşmede Rusya'nın, ABD ile NATO'ya çeşitli güvenlik garantileriyle ilgili sunduğu teklifleri" vurgusuna özellikle dikkat çekti. 

Örneğin Kommersant gazetesi, “17 Aralık'ta Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve NATO ile güvenlik garantileri konusunda bir anlaşma taslağı yayınladı. Rusya Federasyonu, daha önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin parçası olan devletleri NATO'ya kabul etmeyi reddetmeyi yasal olarak resmileştirmek istiyor. ABD, bazı teklifleri kabul edilemez buldu." diye hatırlatmada bulundu. 

En çok okunan günlük gazetelerden Moskovski Komsomolets'e konuşan ünlü Rus askeri uzman İgor Korotçenko da söz konusu telefonu görüşmesini yorumlarken, NATO üyeliğine rağmen Türkiye'nin bazı konularda Rusya'yı desteklediğine işaret etti. 

Rus uzmana göre, Rusya ve Türkiye bazı konularda farklı görüşlere de sahip ve bu da normal bir durum.  

Korotçenko, durumu “Bu zor bir satranç oyunu” diye özetliyor. 

Anlaşılan, Putin, Rusya-Batı gerginliğinden kaynaklanan sorunlarla bu yılda daha da ciddi şekilde mücadele etmeye karar verdi.

Bayram günlerine rağmen Putin'in Erdoğan'ı aramasını böyle de yorumlayabiliriz. 

Böylece Batı'ya dolaylı olarak ilk mesajlardan biri iletildi. Zaten Putin, 23 Aralık tarihindeki geleneksel yıllık basın toplantısında Batı'ya yönelik sert uyarılarda bulunmuştu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?