USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ÖLÜMCÜL HAMLE

18-12-2018

Hükümetler, düşmanın yapmış olduğu hamleye verecek karşılık bulamadığı zamanlarda, mecburi bir önlem olarak "Devlet Aklı"na müracaat etmişlerdir.

Devlet mekanizmasının ne olduğunu, nasıl işlediğini kavrayabilmek için kurumsal anlamdaki "Devlet yapısı"na bakmak yeterli değildir.

Bugün “Devlet" olduklarını iddia eden yüzlerce ülke vardır; bunlar resmi olarak “Devlet" statüsünü kazanmış olmalarına rağmen, gerçek manada “Devlet" olamamışlardır, çünkü "Devlet Aklı" ile hareket edecek potansiyele ulaşamamışlardır.

Devlet, "Tanrısal bir projeksiyon"dur, bir izdüşümdür. 

Eğer bir Devlet, sadece kendi siyasi ve coğrafi sınırları içindeki toplumu gözeterek hedefler belirliyorsa, kendi hedef ve ideallerini tüm insanlığın ortak idealleri haline getiremiyorsa, zamanla "Devlet" vasfını kaybederek bir ülke konumuna düşecektir.(Bugün dünyayı yönetmeye talip "kapitalist ülkeler" vardır, gerçek manada Devlet olabilmeye çalışan ise bir kaç Ülke vardır)

*

Nitekim Osmanlı İmparatorluğu bir "Devlet Aklı" ile kurulmuş olmasına rağmen, önceden belirlediği Cihanşümul hedeflerini tam anlamıyla gerçekleştiremeden, önce "Bağımsız Devlet" olma özelliğini kaybetmiş, daha sonra ise bir ülke olarak dahi ayakta kalabilmek direncini gösterememiştir.

Yine bir "Devlet Aklı" ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yaşanan onca olumsuzluklara rağmen bugünlere kadar gelebilmiş olmasını, kendisini kuran "Devlet Aklı"na borçludur.

Eğer bugünkü Devlet yönetimi, geçmişte Osmanlı’nın yaptığı hatayı tekrarlayarak, Halifelik/Ümmet/Cihad gibi kavramlar üzerinden Küresel hedefler tayin etmekte ısrarcı olursa, "Devlet Aklı"na tezat oluşturacak bir durum yaratarak, düşman odaklara, ölümcül bir hamle yapma fırsatı kazandıracaktır.

Kullanmış oldukları bu İslâmi terimlerin geçek manasını bilmeden şekilci bir mantıkla, Devletin imkanları üzerinden İslâm’ı güya dünyada hakim kılmak isteyenler, bilerek ya da bilmeden hem İslâm dinine hem de Devlete en sarsıcı zararı verdireceklerdir.

Fakat düşman odakların bu seferki hedefleri, ölümcül hamleyi sadece Devlet'e değil, bizzat "Devlet Aklı"na yapmaktır.

Dolayısıyla "Devlet" ve "İslâm" kavramlarının esas manasını kavrayanlar iyi bilmektedirler ki;

Bu son müdafaa, onlar için, esas aldıkları "Kadim Aklı" hayatta tutabilme, bir varolabilme mücadelesidir.

.

Cengiz Han Güven, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?