USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Azerbaycan halkı seçimini yaptı: Erdoğan ile yola devam!

Azerbaycan halkı seçimini yaptı: Erdoğan ile yola devam!
03-05-2023

- Azerbaycan Halkı seçimini yaptı, “Erdoğan ile yola devam” dedi! 

2019 yılında Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı ile kurulan “Azerbaycan Sosyal Araştırmalar Merkezi” yetkileri, hazırlamış oldukları -içerisinde anket olan- bir raporu bizlerle paylaştılar.

(Araştırma Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Milletvekili olan Zahid Oruc ile Merkez’in Başdanışmanı Dr. Afgan Veliyev’e (*) bu raporu bizle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz.)

-Azerbaycan Sosyal Araştırmalar Merkezi Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Milli Meclis Milletvekili Zahid Oruç-

Rapor’un giriş kısmında, Türkiye’de son yıllarda hızlı ve büyük çaplı dönüşümlerin gerçekleştiği, bu dönüşümlerin “Başkanlık” sistemine geçişle birlikte arttığı da kaydedilmiştir.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet ideallerine” de vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin geniş bir coğrafyada etkin hale geldiği aktarılmıştır.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin her açıdan ileri derecede bir müttefiklik boyutunda olduğu, Karabağ Meselesi’nin de bu müttefiklik ruhu ile çözüldüğünün altı çizilen raporda, Azerbaycan’ın her açıdan Türkiye Cumhuriyeti Devletine müteşekkir olduğu da aynı raporda ifade edilmiştir.

Rapor’un anket kısmında, ankete katılanların yüzde 83,8’inin, Türkiye’deki seçim sürecini yakınen takip ettikleri görülmektedir.

Aynı şekilde, katılımcıların büyük çoğunluğu, Azerbaycan’ın geleceği açısından bu seçim sonuçlarının önemli olduğunu düşünmektedir.

Katılımcıların neredeyse tamamına yakını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıdığını belirtirken,

Yüzde 58,9’u Kemal Kılıçdaroğlu’nu,

Yüzde 29,6’sı Muharrem İnce’yi,

Yüzde 25,4’ü Sinan Oğan’ı tanıdığını belirtmiştir.

Katılımcıların yüzde 90,4'ü seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanmasını istediklerini beyan ederken,

Yüzde 5,1'i Kemal Kılıçdaroğlu'nun,

Yüzde 0,8'i Muharrem İnce’nin,

Yüzde 0,1'i ise Sinan Oğan'ın kazanmasını istediğini belirtmiştir.

Bu rapor ve anketten de anlaşıldığı üzere, Azerbaycan halkı, bu seçimlerde büyük çoğunlukla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimleri kazanmasını temenni etmektedir.

Peki Türkiye’deki seçimlere bu rapor ve anketin bir etkisi olur mu?

Tabii ki olur, çünkü gerek Cumhur İttifak’ı tabanının moral ve motivasyonunu arttırmak gerekse karasız seçmenleri, Cumhurbaşkanlığı için tekrar adaylık sürecindeki Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlaştırmak için bu tarz bölgesel destek ve değerlendirmeler çok etkili olmaktadır.

Ayrıca Türkiye’deki bürokratik kesim ve sermaye kesimi açısında da bu tarz dış destekler, bu kesimleri hükümete yakınlaştırıcı hatta bağlayıcı birer unsur olarak göstermektedir. 

Türkiye’nin bölgesel ligden “küresel lige” doğru gitme kararına icabeten, Azerbaycan örneğinde olduğu gibi siyasi temayül yoklamasının yapılması, bundan sonra olağan hale gelecektir, zira Türk-İslam coğrafyasında başat bir rol almak, diğer ülkelerin de onayı ile mümkün olacaktır.

Bu siyasi eğilim yoklaması ile Azerbaycan Devleti ve halkı, Türkiye açısından yeni bir sürecin önünü açmıştır; ilerleyen dönemlerde, başka ülkeler de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başkanlık seçimiyle ilgili düşünce beyan etmeye başlayınca, Türkiye’nin siyasi kararı ve rotası sadece Türkiye’yi değil diğer ülkeleri de yakından ilgilendirecektir. 

Kritik bir seçim sürecinde olduğumuz bu günlerde gerek Cumhur İttifakı gerekse Millet İttifakı, Türkiye’nin uluslarası arenadaki yeni konumuna uygun hareket etmek zorundadırlar.

İç çekişme ve kavgaların gölgesindeki bir siyasi yelpaze, Türkiye’den beklentisi olan diğer milletleri de kaygılandırmaktadır.

Seçimleri hangi ittifak alırsa alsın, Türk Devleti’nin geçmişten miras kalan Cihânşümûl (Küresel) politikalarına uymak ve bunları güncellemek mecburiyetindedir, bu bir keyfiyet değil, tarihi bir vazifedir.

.

Cengiz Han Güven, dikGAZETE.com

(*) Dr. Afgan Veliyev'in dikGAZETE.com yazıları...

https://www.dikgazete.com/yazar/dr-afgan-veliyev-182.html

*

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?