USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Millete hizmette ‘Maaş’ ve ‘Bütçe’ faktörü

Millete hizmette ‘Maaş’ ve ‘Bütçe’ faktörü
15-12-2021

Siyasetçilerin politik arenada benimsedikleri en önemli söylem şüphesiz “millete hizmet” sloganı etrafında şekilleniyor. 2002’den bu yana Türkiye’yi tek başına yöneten (son dönemler için ise “yönetmeye çalışan…” diyebilirim)  parti olan AK Parti kadrolarının da dikkat çeken söylemlerinin başında “yerli ve milli” olma ile “millete hizmet” söylemleri yer almakta. Bu yazımda, medyadan aldığım güncel ifadeleri “millete hizmet” , “maaş” ve “bütçe” kavramları etrafında sıralamaya çalışacağım.

Son zamanlarda “maaş” denince aklıma daha çok  “çift maaş” veya daha fazla maaş alan bürokratların geldiğini söyleyebilirim. Cumhuriyet Halk Partisi 27. Dönem Zonguldak milletvekili Deniz Yavuzyılmaz geçtiğimiz aylarda bu konuyu sıkça gündeme taşımıştı. Yavuzyılmaz’ın sosyal medya hesabından ifşa ettiği “en az iki maaş alan isimler”e kısa bir internet araştırması ile ulaşabilirsiniz. Maaş oranlarının aylık 44 bin TL’den kar payları ile 176 bin TL’ye kadar çıktığı Yavuzyılmaz’ın paylaşımlarında mevcut.

Millet olarak, yaşanan ekonomik krizin kaçınılmaz sonucu olarak kısa aralıklarla ekonomi yönetiminin lider kadrosunun değiştiğine tanık olmaya devam ediyoruz. 

Son olarak Nureddin Nebati, Lütfi Elvan'ın istifa etmesi üzerine 2 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına atandı. 

HaberTürk kaynaklı habere göre Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde şu ifadeleri kullandı:

“Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber. Karamsar tablo çizenler var. Onlara diyorum ki; Sen maaş alıyorsun. En fazla ne kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin ama ben 1000 kişiyle beraber bütün varlığımı kaybederim.”

Bu ifadeler üzerine HaberTürk Gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca ise “Twitter” hesabından şu sözleri söyledi:

“Ömrüm oldukça şu “Kaybedeceğin ne var, aldığın bir maaş zaten” lafını unutmayacağım. Devletle ahbap çavuş ilişkisine girmiş uygunsuzluğa teşne sermaye dışında kimseyi ciddiye almadıklarının itirafı bu. Maaşıyla ve onuruyla geçinmeye çalışan insanlara yapılmış en büyük hakaret bu.”

Bürokrasideki çift maaş konusunun yanında yaz aylarından günümüze zaman zaman gündeme gelen bir diğer konu ise “bütçe” kavramına ilişkin. 

19 Ağustos 2021 tarihli Milli Gazete haberinin manşeti şu şekilde idi: “Erdoğan'ın koruma ordusuna dev bütçe! Harcanan para dudak uçuklattı.”  Benzer şekilde “Diken” Haber Portalı’nın 13.12. 2021 tarihli haberindeki başlık ise “Erdoğan’ın koruma ekibinin aylık maliyeti 26 milyon liraymış.” şeklinde.

Asgari ücrete zam yapılmasının gündemde olduğu şu günlerde dilerim, asgari ücret miktarı, hane halkının aylık giderlerine yetebilecek seviyeye çekilir, zira milletin refah seviyesi artmazsa “millete hizmet” söylemi, içi boş bir retorikten öteye geçemez. Bu söylemin gerçekleşen bir vaade dönüşmesi için refah ve huzura ihtiyaç var!

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?