USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İran-Azerbaycan münasebetleri; ‘Kılıç Müslümanı'!..

İran-Azerbaycan münasebetleri; ‘Kılıç Müslümanı'!..
07-04-2023

Aslında İran, Azerbaycan'a yönelik politikasında her zaman samimiyetsiz olmuştur. Hem Birinci Karabağ Savaşı'nda hem de 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı'nda İran'ın düşman konumunda olduğuna şahit olduk. 

İran, Azerbaycan'ıdin kardeşi’ olarak nitelerken, savaş boyunca Ermenistan'a her türlü askeri, insani ve insani yardımı yapmıştır.

Savaştan sonra bile Ermenistan sınırlarını “İran'ın kırmızı çizgisi” olarak adlandırdı.

Gafan'da konsolosluk açıldı; Erivan, Tahran'la kardeş şehir ilan edildi.

Daha sonra 27 Ocak'ta Azerbaycan'ın Tahran'daki konsolosluğuna hain bir terör saldırısı düzenlendi. Büyükelçiliğin bir çalışanı öldü, bir diğeri ağır yaralandı. Tahran'daki büyükelçiliğimiz çalışmayı durdurdu.

Bütün bunlar İran'da Azerbaycan'a yönelik düşmanlık duygularını yatıştırmadı.

Azerbaycan sınırında İran askeri tatbikatları, Azerbaycan sınırları üzerinden İran askeri uçaklarının Azerbaycan semalarında uçuşu...

Ardından Milletvekili Fazıl Mustafa'ya hain saldırı...

SEPAH'ın propaganda makinesi, Azerbaycan'a karşı kirli oyunlar oynarken, devam etti...

Ermenistan, 30 yıl boyunca açıkça Azerbaycan'a düşman olduğunu ilan etti, vandalizm yaptı, topraklarımızı yok etti, insanlarımızı yerinden etti... Ama bütün bunlar açıkça yapıldı. İran'ın Azerbaycan'a yaptığı gibi değil...

Evet, bugün İran, Azerbaycan'a karşı cephe açamayacağının bilincindedir.

Çünkü Azerbaycan’a karşı ilk saldırısında Türkiye'yi, İsrail'i ve Pakistan'ı başının üstünde görecek. Çünkü içindeki 40 milyon Azerbaycanlı, İran'ı yerle bir edecek.

Bu nedenle İran'ın molla rejimi, Azerbaycan'da yaşayan ve dine bağlı insanların beyinlerini yıkayarak Azerbaycan'ın aleyhine çevirmeye ve Azerbaycan'ı içeriden yok etmeye çalışmaktadır.

Ama gördüğünüz gibi bunu yapamıyor ve yapamayacak.

Çünkü Azerbaycan güvenlik teşkilatları kimin nerede, nasıl nefes aldığını bilecek durumda...

Bugün çökmekte olan İran rejiminin tek çözümü var; Azerbaycan'a yönelik eylemlerden dolayı özür dilemek, Azerbaycan'a karşı işlenen terör eyleminin faillerini gerektiği gibi cezalandırmak ve ardından Ermenistan sevgisinden vazgeçmek…

Aksi takdirde uzun sürmeyecek, İran'da yeni iktidara gelen yönetim, bunu önümüzdeki 2-3 yıl içinde yapacak.

İran-Azerbaycan ilişkileri hakkında çok şey söylenebilir ve yazılabilir. 

Her gün Azerbaycan'da tutuklanan İran aşıklarının fotoğraflarını gördüğümüzde, kendimize ve vatanımıza acıyoruz. Bakın kimlerle aynı havayı soluyoruz...

Azerbaycan toprakları 30 yıl işgal altında kaldı. Camilerimizde domuz beslediler. Evin eşiklerini yıkıp İran'a götürdüler. Bizim topraklarımızda uyuşturucu tarlaları kurdular. Uyuşturucu taşımacılığı ve insan organlarının yasa dışı satışı için topraklarımızı geçiş yolu olarak kullandılar.

Savaştan sonra İran, ana gelir kaynağını kaybetti...

İyi hatırladım bizim buralarda “Kılıç Müslümanı” diye bir tabir var... Anlayana!..

.

İrada Calil, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?