USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hollanda yeşil enerji sübvansiyonlarını ikiye katladı... Ya biz!..

15-04-2020

Hollanda Hükümeti, daha önce planlanan 2 milyar Euro'luk "CO2" emisyonlarını azaltma vaadini yerine getirmek için yeşil enerji sübvansiyonlarını 2020 yılında 4 milyar Euro'ya çıkarmayı planlıyor.

GlobalData, 2020 Sürdürülebilir Enerji Üretimi (SDE +) bahar bütçesinin "CO2" azaltma hedefini uygulanabilir ve ekonomik hale getireceğini söylüyor.

Hollanda İklim Anlaşması, 2030'da 1990'a göre yüzde 49 daha düşük bir ulusal azaltma hedefi belirleyerek Hollanda'daki "CO2" emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. 

Aralık 2019'da, Hollanda Yüksek Mahkemesi, hükümete ülkenin "CO2 emisyonlarını yüzde 25 azaltmasını" emretti.

Sürdürülebilir enerji geçişi için yeni teşvik (SDEE ++)

İklim hedeflerini karşılamaya yönelik temel politika önlemlerinden biri, üreticilere ürettikleri yenilenebilir enerji için finansal destek sağlayan "SDE +" programıdır. 

2020, "SDE +" bahar ihale turu, "SDE +" sübvansiyonunun son haliyle, mevcut haliyle verileceği zamandır. Daha sonra, "SDE +" stimülasyon sübvansiyonu sürdürülebilir enerji geçişi (SDE ++) için bir teşvike genişletilecektir.

Hükümetin emisyonları, 2030 yılına kadar yüzde 49 oranında azaltma kararı, büyük miktarda yenilenebilir enerji kapasitesi ilavesiyle sonuçlanacak. 

2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin yıllık bileşik büyüme oranının (CAGR) yüzde 12 artması beklenmektedir. 

Hükümet tarafından sağlanan sübvansiyonlar, rüzgar ve güneş enerjisi için maliyet eğrisinin azaltılmasına yardımcı olacak ve onları yeni kapasite ilavelerinin en umut verici alanları haline getirecektir. 

Her iki teknolojinin de 2030 yılına kadar yüzde 15'ten fazla "CAGR" büyümesi planlanıyor. 

Tarım ülkesi olan, Konya vilayeti yüz ölçümünde toprakları ile 94.5 Milyar Dolarlık tarım ürünü cirosu olan Hollanda, yenilenebilir enerji ile karbon emisyonlarını da azaltıp, Covid-19 sonrasında güneş enerjili tarım teknolojileri ve rüzgar enerjili "on-shore", "off-shore" (deniz üzeri rüzgar enerjisi) ile birlikte enerji kullanımında yeşil enerji ile teknolojik tarımı birleştirip dünya liderliğine soyundu.

Türkiye, 6.500 MW GES (Güneş Enerji Santralı), 183 adet RES (Rüzgar Enerjisi Santralı) ile 7.615 MW RES gücüne sahip.

Türkiye'nin toplam kurulu enerji gücü 91 bin 342 MW.

Kapasite kullanım faktörü yüzde 50 düzeyinde ve ağırlıklı olarak fosil yakıtlı tesislerden oluşmaktadır (Kömür- Doğalgaz-Dizel).

Yenilenebilir kaynaklarımızın kullanımı ve kurulu gücünde halen dünyanın ilk 10 ülkesi arasında değiliz; üstelik 4 mevsimi olan, doğal tüm enerji kaynaklarının merkezindeyiz.

Hava bedava, rüzgar bedava, güneş bedava!..

Tarım alanlarımızda, meralarda, her mezrada bir rüzgar ve güneş santralı devrimi başlatılmalıdır!

Devletin bekası, çiftçinin bekası ile mümkündür.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?