USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hayatımızı değiştirecek fikirler, bizim onları bulmamızı bekliyor!

11-01-2021

İyi fikirlere her zaman ihtiyacımız var. Radikal değişime ya da bir devrime neden olacak kadar büyük, parlak fikirlerden bahsetmiyorum. 

Küçük bir yenilikle de büyük bir değişime ve katma değere yol açabiliriz. Bu hem bireyler  hem kurumlar için mümkün. 

Sıradan bir şeyi farklı yapmak, zaten var olana bir şey eklemek ya da Steve Jobs’un “iPhone”da yaptığını söylediği gibi “eksiltmek” de iyi bir fikir olabilir. 

Genellikle uzaklarda aradığımız iyi fikirler ve çözümler, çoğu zaman yanı başımızda, her gün baktığımız yerdedir. Çok karmaşık olması beklenir oysa büyük bir fikir gayet basit olabilir. 

Burun kıvırılan, saçma görülen fikir ve buluşların tarihin akışını değiştirdiği görülmüştür. Çünkü sıra dışı insanlar, sıradan insanların her gün şahit olduğu konuların ve eşyaların arkasında başka bir şey arayan ve onları kurcalayan insanlardır.

Buna örnek olarak kafasına düşen elmaya farklı bakan  Newton ile, hamamda bir tasa farklı bakan Arşimet’i verebiliriz. Onlar gibi yaşarken takdir görmeyen yüzlerce isim var. 

Son yüzyıldaki büyük fikir sahipleri ve buluşçular daha şanslı. Çünkü, çoğu emeklerinin karşılığında büyük ticari kazançlar elde ettiler. 

Toplumsal faydalarını da yabana atmamak gerek elbette. Thomas Edison’un General Electric’in kurucusu olmasının bu duruma ve “İYİ FİKİR KAZANDIRIR” söylemine güzel bir örnek olacağı kanaatindeyim. 

Yaptığımız iş ya da bulunduğumuz konum ne olursa olsun amacımız “DAHA İYİYİ HEDEFLEMEK” olmalı. 

Bunu nasıl yapabileceğimizi sormaya başladığımızda iyi fikirleri bulma şansımızı da arttırmış oluyoruz.

“Sen neye hazırsan o da sana hazır” sözüne burada yer vermek gerek. 

Mevlana, öyle bir bilge ki hemen her konuya çok yakışan bir sözü oluyor mutlaka. Ya da bizim ona olan sevgimizden olsa gerek, hatırlatıyor sözlerini bize yeri ve zamanı gelince.

Dolayısı ile iyi fikirlere yöneldiğimizde o fikirler de bize yöneliyor. Sonrasında ise hangi “FİKİR ÜRETME TEKNİKLERİ”nin uygulanacağı önem kazanmakta. 

Onlarca düşünme ve problem çözme yönteminden bahsetmek mümkün. 

Ben size çok faydalı olacağını düşündüğüm 2 fikir üretme tekniğinden söz etmek istiyorum. 

1- GELİŞİ GÜZEL VE KAVRAMSAL BİRLEŞTİRME TEKNİĞİ

Bu teknikte birbiri ile ilgisi olmayan kavram ve objelerin arasında bağlantı kurma çalışması var. 

Belirlenen bir konuda fikir üretmek için rastgele seçilen belli sayıda bir kelimeyi alt alta dizdikten sonra karşılarına da yine rastgele seçilen aynı sayıda kelimeyi alt alta dizdiğimizi düşünelim. 

Bu kelimeleri, birbirleri ile karşılıklı ya da karışık olarak birleştirirsek, ve o kelimelerin bize çağrıştırdıklarını da katarsak elde ettiğimiz sonuçlar bize yeni fikirler verebilir. 

Buradaki kelime sayısı dilediğiniz kadar olabilir. Örneğimiz, bir giyim mağazasının müşteri sayısını arttırmaya yönelik fikir bulmak için rastgele seçtiğim şu kelimelerle olsun: 

ASKI, BARDAK, KOKU, ÇİÇEK, ŞEMSİYE, TELEFON, ELMA, CEVİZ, DÜDÜK ve AĞAÇ. 

Bunlardan ikisini de birleştirebiliriz daha fazlasını da. 

Bu kelimelerin bana çağrıştırdıklarını da katarak, çok kısa bir süre düşünerek ve saçmalama özgürlüğümü de kullanarak şu fikirlere ulaştım:  

Soyunma kabinleri “Doktor Who”nun telefon kulübesi “Tardis” seklinde olsun./ Askıda elbise uygulaması olsun./ Sadece o mağazaya ait bir koku olsun./ Askılarda müşteriye özel isim olsun müşteriye hediye edilsin./ Mağazaya özel bir orman ve müşteriler adına dikilen fidanlar olsun./ Bardaktan boşalırcasına yağan yağmur gibi puan kazandırsın./ Sonbaharda sararmış ağaç yaprakları gibi bir dekor olsun./ Biz bir elmanın yarısıyız dedirtecek kıyafet tasarımları olsun (eşler ve sevgililer, aile ve çocuklar için).

Sürenin, kelime sayısının ve katılımcının daha fazla olacağı ciddi bir çalışmada, bu yöntem bizi iyi fikirlere ulaştırabilir.

Bunu şahsınıza özel bir konu için de yapabilirsiniz. 

Kulağa basit bir yöntemmiş gibi gelebilir fakat başta LEONARDO DA VİNCİ olmak üzere, bir çok mucit ve dahi tarafından kullanılan bir yöntemdir. 

EİNSTEİN da görecelik kuramında kullandığı enerji, kütle ve ışık hızı kavramlarını kendi icat etmemişti. Zaten bilinen kavramlar arasında kimsenin yapmadığı birleştirmeler yaptı.

Bu yöntemi henüz şablonlarla zihni sınırlandırılmamış olan okul öncesi çocukların da kullandığını söyleyebiliriz. Çünkü biz yetişkinler, hangi objelerle hangilerinin ve hangi konularla hangi konuların alakası olduğunu okullarda öğrenmiş oluyoruz ve bunun dışına çıkamıyoruz. 

Çıkabilenlere de ‘dahi’ diyoruz.

2- KURALLARI YIKMA VE TERSİNDEN DÜŞÜNME TEKNİĞİ

Kuralları yıkmak” deyince benim favori örneğim FATİH SULTAN MEHMET. Kendisi, “imkanın sınırını görmek için imkansızı denemek lazım” diyerek gemileri karadan yüzdürmeyi başarmıştır. 

Oysa, o ana kadar kimse “GEMİLER DENİZDE YÜZER” kuralının alternatifini düşünmemişti. 

İstanbul’un fethi, farklı bakmanın, farklı görmenin ve farklı olmanın bir sonucudur. 

Daha önce 23 kez fethedilmek için kuşatılmış fakat sonuç alınamamıştır. 

Batılıların “GRAND TURKO” adını taktığı Sultan Mehmet’in bir tutkuya dönüşen hayaline kendisini adaması, inanması ve yenilikçi düşünmesi, onu genç yaşta zafere ulaştırmış ve “FATİH” unvanına kavuşturmuştur.

Kendisi de Peygamber aşığı bir alim olduğu gibi, hayatı boyunca ilme, düşünceye, bilginlere, sanata ve yenilikçiliğe dünya tarihinde benzerine rastlanmayacak şekilde değer vermiş ve saygı göstermiştir.

Tersinden düşünmeye ise örneğimizi “çalışanların memnuniyetini arttırmak” amacıyla fikir üretmek isteyen bir işletme için yapabiliriz. 

Amaç çalışan memnuniyetini arttırmak fakat bu yöntemde soruyu şöyle soruyoruz: “Çalışanların memnuniyetini nasıl azaltırız?

Bu soruya verdiğimiz cevapların tersini uyguladığımızda asıl amacımıza ulaşıyoruz.

Yazımızı bir test ile bitirelim: İNOVATİF mi düşünüyoruz ANALİTİK mi? 

Test, sadece 1 sorudan oluşuyor. 

Cevaplarınızı “hbezau@gmal.com" adresime bekliyorum. Verdiğiniz cevaplara istinaden size geri bildirimde bulunacağım.

Bir çok doğru cevabı olan sorumuz için 6 kelime veriyorum :   KEDİ, FISTIK, LEBLEBİ, TAVUK, LOKUM, ELMA.

Bu kelimelerden biri diğerlerinden farklı. Hangi özeliği ile?           

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
MURAT SEZER
MURAT SEZER 3 yıl önce
Güzel yazı , 2. Örnek tercihim. Soruya gelince cevap ; LOKUM Sebebine gelince diğer seçenekler tamamen kendinden oluşum sağlayan seçenekler. Lokum ise insan eli ile bir kıvama getirilerek ürün haline getirilir.
Fatih Tunca
Fatih Tunca 3 yıl önce
Yine güzel bir konu, yine güzel bir yazı. Kaleminize yada klavyenize sağlık :)
GÜLŞAH AKALIN
GÜLŞAH AKALIN 3 yıl önce
Harika bir yazı. Teşekkür ederiz. Sorunuzun cevabı bence ELMA. Sevgi ve saygılarımla
Sevgi
Sevgi 3 yıl önce
Sınırlarımızı ancak yapmayı hayal edemediklerimiz genişletir ... yazı için teşekkürler ...
Rahmi
Rahmi 3 yıl önce
Okul ve iş hayatı bizi analitik düşünmeye yönlendiriyor. Herkesin İnovatif düşündüğü ütopik bir dünya nasıl olurdu acaba? Köşe yazarımızdan böyle bir hikaye de bekliyoruz...
Ilker
Ilker 3 yıl önce
Cok faydali bir yazi. Emeginize saglik
Lütfiye
Lütfiye 3 yıl önce
Hayatın koşuşturmasında, işlerimizle boğuşurken yazarımız bizi farklı düşüncelere fikirlere götürdü. Kaleminize sağlık, yine bize iyi geldiniz.
Nuh
Nuh 3 yıl önce
Her zamanki gibi bitmesini istemeden okudum. Yazılarınızda ödev tadında cevap istemeniz de daha bağlayıcı oluyor. Kaleminize sağlık.
Selda erkan
Selda erkan 3 yıl önce
????????bu güzel yazı için teşekkürler
Mehmet Zeki AKTAŞ
Mehmet Zeki AKTAŞ 3 yıl önce
çalışanların memnuniyetini arttırmak” amacıyla fikir üretmek isteyen bir işletme için yapabiliriz. SÜPPER
Eyüp Özcan
Eyüp Özcan 3 yıl önce
Fikrin gücü ikna kabiliyetindedir!... Değerli yazılarınızı büyük ilgiyle takip ediyoruz, emeğinize sağlık...
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 3 yıl önce
Yine farklı bir düşünce ve farklı fakat doğru bir yazı olmuş yüreğinize sağlık severek talip ediyorum sorunuzun cevabında LOKUM diyorum
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 3 yıl önce
Süper bir yazı ???? heyecanla ve sabırsızlıkla sizi takip ediyorum, Hayatımıza dair farkındalık yaratmak adına güzel yazılar paylaşıyorsunuz, canı gönülden tebrik ederim ????
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 3 yıl önce
Hüseyin Bey, yazılarınız, işlediğiniz konu ile de alakalı olarak; klasik dışı, yapılmayanı yapmayı deneme, farklı pencereden ve ufuktan bakma , beyin jimnastiği yapma, kafa yorma gibi önemli konuları içeriyor. Kafa yormayı, kavramlar arası korelasyonu gerektirdiği için; acaba biraz daha kısa tutmazmısınız yazınızı. Sürekli üretici olmak, kısa imkânlarla önemli icatlarda bulunmak hem zor değil, hem de materyaller uzakta değil. Arz- talep meselesi. Fırsatı ve bilgiyi çağırırsanız gelir. Ya da Peygamber Efendimiz'in " ilim Çin'de de olsa gidip alınız" hadisinin de hatırlattığı gibi, gerekirse bizim bilime doğru gitmemiz lazım. Üretici olmaya çalışmak ezber ve dikte sistemini teddetmekle başlar. " Her şey zıddı ile kaim" derler. Bir istikamette bir şeyi karşıdaki ile buluşturmak zor oluyor sa, karşıdakini buraya getirmeyi denemek akıllıca iş olacaktır. Kaleminize sağlık, teşekkürler.
ieegilmez
ieegilmez 3 yıl önce
Öncelikle bu güzel paylaşım için teşekkür ederim.. Güzel fikirler, değer bulduğu doğru yer ve zamanda paylaşıldığında fikri veren de alan da ve dahi toplum da fayda görecektir..
Seda Şahin
Seda Şahin 3 yıl önce
Tebrik ederim. İş yapmak isteyip te aklı karışık olan kişiler için oldukça faydalı bir yazı bence. Özellikle rastgele kelimeler yöntemi..
Özgür
Özgür 3 yıl önce
Elinize sağlık
Yasemin şimşek
Yasemin şimşek 3 yıl önce
Müdürüm çok güzel bir yazı. Deneyeceğim yazınızdaki fikirleri
Osman Oğuz
Osman Oğuz 3 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş. Çok faydalandım. Eline sağlık.
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 3 yıl önce
Harika bir yazı.fatih sultan mehmet han ile ilgili şöyle bir ekleme yapmak istiyorum. Deha imkansız da mümkünü görebilmektir,gemilerin karada da yürütebileceğini sezmek mehmetler den birini fatih yapar...kaleminize sağlık...
Fikret Güneş
Fikret Güneş 3 yıl önce
Fikir üetme tekniklerine 2.tam benlik kuralları ykma yada yeni kurallar oluşturma soruya gelince cevap LEBLEBİ 3 HECE BENCE takibe devam
Nazan
Nazan 3 yıl önce
Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Olaylara değişik bakış açısıyla bakmamızı sağlıyorsunuz. Bana göre yukarıdaki kelimelerden farklı olan LOKUM.Diğerleri doğada kendiliğinden bulunur.Lokumu insan üretir.
Nurullah
Nurullah 3 yıl önce
Merhabalar;yazınız herzaman dediğim gibi kişisel gelişim tadında olmuş. Yazıda örneklem vermeniz de okuyucuyu yönlendirmesi açısından harika olmuş. Severek ve ilgiyle takip etmeye devam edeceğiz.
Ufuk okcu
Ufuk okcu 3 yıl önce
Yazılarınızı çok dikatli bir şekilde okuyor takip ediyorum.Çıkarılması gerekeni çıkarmak ve alınması gereken dersleri almak gerekir kaleminize sağlık sayın müdürüm.
Burhan
Burhan 3 yıl önce
Özellikle rast gele kelimelerden fikir üretme kısmına bayıldım