USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fed faiz kararını açıkladı! Türkiye'deki piyasalar...

Fed faiz kararını açıkladı! Türkiye'deki piyasalar...
16-06-2022

ABD Merkez Bankası Fed, faizi 75 baz puan artırarak yüzde 1,75 seviyesine çıkardı. 1994'ten sonra ilk defa tek seferde bu oranda bir faiz artışı yapıldı.

Sıkılaşma yönündeki ilk faiz artışını 25 baz puan ile Mart ayında yapan Fed, enflasyondaki yükselişin hızlanmasıyla Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

Komite üyeleri tahminlerde revizyona gitti.

2022 için büyüme beklentisi yüzde 2,8’den yüzde 1,7’ye düşürülürken işsizlik oranı tahmini de yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkarıldı. 

Enflasyon tahmini yüzde 4,3'ten yüzde 5,2'ye çıkardı.

Fed' in revizyonları AND ekonomisinde yavaşlamanın olacağını gösteriyor.

Fed'in faiz kararı, Türkiye'deki iç piyasaları etkileyecek…

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasının kararı sonucunda iç piyasada petrol, döviz ve altının nasıl etkileneceğini Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Selimler, şöyle anlattı;

Selimler, Fed'in faiz kararı sonrasında, fiyatlamalar netleşeceği için doların güçlenmesi beklendiğini dile getirerek; "Dolar güçlenince ABD'de petro ve altın değeri düşecek. Ancak bu düşüş hangi boyutta olursa olsun doların güçlenmesinden ötürü Türkiye'de iç piyasada petrol ve gram altın fiyatı artacak" yorumunda bulundu;

Karar sonrası, mikrofon başına geçen Fed Başkanı Powell, genele yayılan bir enflasyon olduğunu ve risklerin yüksek kaldığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

- Enflasyon baskılarının nasıl olduğuna baktık, beklentimiz önce yataylaşıp sonra yavaşlamasıydı. Fakat enflasyon yükseliyor, güçlü bir faiz artışı gerekti bu noktada.

- 75 baz puanlık faiz artışının doğru olduğuna karar verdik.

- Enflasyona bağlı gelecek toplantılarda 50 ya da 75 baz puanlık faiz artışı olabilir. Bu durum Temmuz’un sonunda faizi daha olması gereken seviyelere getirecektir. Ama her toplantı için 75 baz puan beklenmemelidir.

- Çok belirsiz bir dönemdeyiz ama beklenti yüzde 3, yüzde 3,5 arası bir faiz oranı. Gerekirse daha fazlası olabilir, tamamen verilere bağlı.

Doç. Dr. Selimler’in dile getirdiği ifadeleri böyle, yorum sizlerin.

.

Yunus Şanlı, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?