USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Çeçen karakteri... Azim, kahramanlık...

Çeçen karakteri... Azim, kahramanlık...
10-07-2022

MOSKOVA

Yaklaşık 10 yıl önce Moskova'da bir etkinlikte kendisiyle tanıştığımda Çeçen olduğunu söyleyince ister istemez Çeçen tarihini, kahraman Çeçenleri ve askerlik arkadaşım Çeçenleri hatırladım.

Ruslan Tazbiyev de, onlar gibi bir Kafkasya kartalı olarak duruyordu. Fakat Ruslan'ın başka bir özelliği de var. Kendisi, ünlü bir diş hekimi. Ruslan İhvanoviç Tazbiyev.. 1999'dan günümüze Moskova Diş Kliniği'nin ortopedi bölümünün Başkanı, en yüksek nitelikli diş hekimi.

Ruslan, kendi mesleğinin kahramanı ve kartalı. Dostum Ruslan, bugün Rus medyasında da görüşleri alınan bir sağlık uzmanı. Ama en önemlisi, Ruslan'ın Çeçen karakterini kendi mesleğinde başarıyla sürdürmesi. Ruslan, sağlık-bilim dünyasının azimli askeri. Buna da Çeçen karakteri denir...

Başta Batı basını olmak üzere bugün bazı dünya medyasında Çeçenler hakkında çok yalan haber dolaşmakta. Dünya medyası bazen, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunda Çeçen askeri birliklerin faal görev aldığını anlamakta "güçlük" çekiyor.

Oysa Çeçenistan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun ayrılmaz bir parçası. RF Çeçenistan Cumhuriyeti Lideri Sayın Ramzan Kadirov'un her zaman vurguladığı gibi Çeçenistan, Rusya'nın Kafkaslar'daki önemli Kalesi. Daha önemlisi ise, Çeçen askerlerin Rusya tarihinde önemli rol oynaması.

Örneğin, Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus General A. Brusilov'un tarihi taarruzu sırasında  yaklaşık 60 Çeçen askerin kahramanlığı sayesinde Rus ordusu, söz konusu operasyonu başarıyla tamamladı.

Çeçen birliği, o dönem Kafkasya kökenli askerlerden oluşturulan Dikaya Diviziya (Vahşi Tugay) adlı askeri birliğinde görev yapıyordu.

Dikaya Diviziya'da Azerbaycanlı, Dağıstanlı, İnguş, Kabardey, Çerkez, Oset ve diğer Kafkasya halkları temsilcilerinin birlikleri de savaşıyordu.

Brusilov Taarruzu sırasında 60 Çeçen askeri, 16 Mayıs 1916 gecesi Dnestr nehirinin sağ kıyısındaki stratejik öneme sahip alanı kontrolüne geçirdi. Diğer Rus birliklerinin gelmesine kadar Çeçenler, bu önemli alanı, sayıları fazla olan Alman, Avusturya-Macaristan askerlerine teslim etmedi.

 

Çeçenlerin kahramanlığını duyan Rus Çarı 2. Nikolay, olaydan çok etkilendi. Ve Rusya İmparatoru, 60 Çeçeni, dönemin en üst kahramanlık madalyası sayılan çeşitli derecelerde Georgiyeski haçlarıyla ödüllendirdi. 

İkinci Dünya Savaşı'nda da Çeçen kökenli Sovyet askerleri, diğer halkların temsilcileri gibi kahramanca savaştı. Örneğin, 28. Muhafız Süvari Alayı komutanı, Sovyetler Birliği Kahramanı Yarbay Mavlid Visaitov.

Yarbay Visaitov, 25 Nisan 1945'te Almanya'nın Elba nehrinde, Müttefik ABD ordusuyla buluşan ilk Sovyet komutanı olarak tarihe geçti.

Tarihe damgasını vuran "Elba'da buluşma" olayı, Elba Nehri üzerindeki Torgau şehri yakınında, SSCB Ordusunun 1. Ukrayna Cephesi birliklerinin 1. ABD Ordusu birlikleriyle bir araya geldiği İkinci Dünya Savaşı'nın önemli bir sayfası sayılmakta. 

Bu arada Kahraman Yarbay Visaitov, dostum Ruslan Tazbiyev'in köylüsü de olmakta. Ruslan, her zaman kahramandan onurla bahsetmekte.

Brest Kalesi savunması sırasında da yüzlerce Çeçen, Nazilere karşı kahramanca savaştı. Hanpaşa Nuradilov, Abuhaci İdrisov, Magomed-Mirzoyev Havacı, İrbayhan Beybulatov gibi çok sayıda Çeçen asıllı efsanevi kahramanlar, Çeçen karakterinin ne olduğunu savaş alanında Nazilere gösterdi. 

Bugün Çeçenistan Lideri Ramzan Kadirov yönetimindeki Çeçen halkı, Rusya'nın tüm haklarıyla birlikte, Ukrayna'da özel operasyonda savaşmakta. Tarihte olduğu gibi Çeçen askeri birlikleri, bugün de özel operasyonda önemli rol oynamakta. Elbette Ramzan Kadirov ve diğer Çeçen yetkili, komutanların burada önemli rolünü unutmamak lazım. Kadirov ise Çeçenistan'ın ilk Cumhurbaşkanı rahmetli Ahmat Kadirov'un (1951-2004) oğlu.

Rusya Kahramanı Ahmat Kadirov'un döneminde 2003’de düzenlenen halk referandumunda Çeçen halkının ezici çoğunluğu, Rusya Federasyonu'yla birlikte yaşamayı tercih etti. Kahraman Ahmat Kadirov, kendi halkının tarihinde ve kaderinde fevkalade rol oynadı. Buna da Çeçen karakteri denir. Rahmetle anıyoruz.

Bugün Çeçen halkının sergilediği tutum, Rusya'nın birlik, beraberlik ve dayanışması açısından en güzel örnek olmakta. Tarihin sayfasını, kahramanlar yazar. 

Bir Kafkasyalı olarak çok iyi tanıdığım Çeçen halkının karakterinin de özü şudur: Azim, kahramanlık.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Adanalı
Adanalı 2 yıl önce
Çeçenistan 1. Cumhurbaşkanı rahmetli Dudayevdir. Yazdıklarınız yanlı ve yanlış, Çeçenistanın gerçek kahramanları özgürlük yolunda yürüyen Rahmetli şeyh şamilin ardından giden Dudayev, aslan mashadov, şamil basauev ve yandarbiyevlerdir... Ahmet kadirov ve Ahmet kadirov halkına ihanet eden namertlerdir.