USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Başkan Erdoğan ile İnce ve Akşener'in ve dahi Bahçeli’nin akrabalık ilişkileri var!

14-07-2018

Mahmut Çetin’in yazdığı onlarca baskı yapan “Boğazdaki Aşiret” kitabını okuyanlarınız bilir.

Türkiye Cumhuriyetinin siyasi ve ekonomik kaderine, sosyal hayatına kültürüne etki eden isimlerin çoğu birbiri ile akrabadır.

Kitapta genelde kırsal kesimle ilgili bir kavram olan aşiret kelimesi ile Boğaziçi’nde bir kast oluşturan büyükçe bir ailenin tarihini anlatılmıştı.

Bir sülale tarihi diyebileceğimiz Boğaz’daki Aşiret, yer yer Türk Solu tarihi yer yer de Batılılaşma Tarihi’nin belirli dönemlerini resmediyor.

Aileler arasında evliliklerle kurulan bağların, sanata, ticarete, eğitime, bürokrasiye ve giderek bir yabancılaşma zihniyeti şeklinde hayata nasıl yansıdığı görülebiliyor.

DEVLET YAPILANMASININ BELKİ DE 'A PLANI'...

Boğaz’daki Aşiret, dört büyük ailenin birbirleriyle irtibatından oluşur.

Aile büyüklerinin asıl isimlerinden bir araya gelen Konstantin’in Çocukları, Detrois’in Çocukları, Sotori’nin Çocukları, Topal Osman Paşa -Namık Kemal’in çocukları.

Bu açıdan bakıldığında Ali Fuat Cebesoy’dan Nazım Hikmet’e, Oktay Rifat’tan Refik Erduran’a, Rasih Nuri İleri’den Ali Ekrem Bolayır’a, Zeki Baştımar’dan Sabahattin Ali’ye, Numan Menemencioğlu’ndan Abidin Dino’ya uzanan ilginç akrabalık zinciri mevcut.

Plonez, Hırvat, Alman, Macar ve Rum kökenli meşhurların, yerlilerle evliliklerinden oluşan “Boğaz’daki Aşiret”in, batılılaşma tarihinde önemli rol oynar ve Cumhuriyet hedeflediği değişimi bu aileler üzerinden gerçekleştirir. (1)

‘Boğazdaki Aşiret’ devlet yapılanmasının belki de ‘A Planı’dır.

A Planı, Beyaz Türkleri iktidara taşımıştı.

‘B Planı’ ise Taşralı denilen akraba aileler üzerinden gerçekleştirilen dayanışmanın ‘Zenci Türkler’kodlamasıyla gerçekleştirilerek yönetimde etkili olunmasını sağlıyordu.

Zenci Türkler; Beyaz Türkler kadar Avrupalı, zengin, eğitimli ve aristokrat aile yapılarına sahip değillerdi.

Buna rağmen, ülke yönetiminde etkili olabilecek farklı siyasi organizasyonlarda yer aldılar, kimi aşırı sağcı kimi solcu kimi milli görüşçü kimlikleriyle tanındı.

Bunların sosyolojik açıdan ‘Birbirine Eklenmiş (Patchwork) Aileler’ oldukları söylenebilir. (2)

‘Türkçe Sözlük’ te 150 kadar akrabalık ismi yer alır.

Bu sözcükler; eş anlamlılık, yaşa bağlı büyüklük-küçüklük, cinsiyet, akrabaların birbirine yakınlık dereceleri, öz-üvey olma durumu, kültürel yakınlaşma ve geleneklere göre, kadına ve erkeğe göre, baba, anne ve kardeşler tarafından oluşmasına göre, medeni duruma göre, birden fazla akrabalık adını karşılama durumuna göre, çokluk ve teklik anlamıyla kullanımına göre, yapısına göre ve Türkçe, yabancı, karışık olma durumuna göre sınıflandırılmıştır. (3)

O nedenle makaleye konu olan yakınlık; birinci dereceden akrabalıklarla ilgili değildir.

İNCE VE ERDOĞAN BİRBİRLERİNE BELDEN AŞAĞI VURMADI...

Muhafazakâr bir ailenin devrimci bir çocuğu Muharrem İnce’nin; CHP’den Cumhurbaşkanı Adaylığı sürecinde söylemlerine bakıldığında Erdoğan’ın rakibi olabilecek muhalefet lideri imajına oldukça yaklaştığı izlenimi edinmek mümkündü.

Her iki aday da birbirine belden aşağı vurmadı.

Bunun sebebi sonradan anlaşılacaktı.

Hatta İnce, Beştepe’ye gitmeyen Kılıçdaroğlu’nun aksine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la AK Parti Genel merkezinde buluşmakta beis görmedi.

Görüşmede yer alan ve İnce’yi uğurlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise sanki hiç haberi yokmuş gibi; “Sayın Cumhurbaşkanımızla Cumhuriyet Halk Partisi adayı Sayın Muharrem İnce ve Grup Başkanvekili Engin Altay birlikte güzel bir sohbet ettiler. Birbirlerine başarılar dilediler. İkisi de Rizeliymiş, güzel bir sohbet oldu” dedi. (4)

İnce, Erdoğan’a anne tarafından Rizeli olduğunu söylemiş, hem anne hem de baba tarafından Rizeli olan Erdoğan da, İnce’ye, Rize’de yaşayan tanıdık ve akrabaları olup olmadığını sormuştu.

İnce’de, Erdoğan’a tanıdıklarını söylemiş, bu konuşmanın sonunda Erdoğan ile İnce’nin, Rize’deortak tanıdıkları olduğu ortaya çıkmış, iki Rizelinin görüşmesi çay eşliğinde gerçekleşmişti. (5)

İşte bu ayrıntı, kamuoyuna sızıncaya kadar bu iki isim arasında hemşerilik bağı dışında akrabalık bağı da olabileceği çoğu kimsenin aklına gelmedi.

Hakkını yememek lazım Muharrem İnce; 27 Ağustos 2014’te CHP Genel Başkan adayı olduğunda “Dede ocağım” dediği Rize’de bugün partililer ile bir araya geldiğinde “Hemşehrilerimden, dedemin insanlarından destek bekliyorum” demişti.

Konuşması sırasında sürekli Rizeli olduğunu hatırlatan İnce, “Anne tarafım Rizeli. Çayelili. 1922 yılında Rize’den Yalova’ya gitmişler. Asıl kökenleri Çayeli Büyükköy’dür” bilgisini vermişti. (6)

ERDOĞAN İLE İNCE’NİN ANNESİ “KUZEN" ÇOCUKLARI...

Kulağı delik bir dostum Erdoğan ile İnce’nin annelerinin kuzen çocukları olabileceğini, bu konuda kuvvetli duyumlar olduğunu seçimlerden çok önce söylemişti.

CHPli cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Rize mitinginde Erdoğan’dan siyasi rakibi gibi değil sanki akrabası gibi söz etti;

“Bugün nenemin, dedemin memleketi Rize’deyim. Bütün rakiplerime gittim başarılar diledim. Hiç kimseyi ayırmadan. Hatta hepimiz Müslümanız. Geçen akşam Sayın Erdoğan’la konuşurken, selam söyle hemşehrilerime dedi. Üzerimde kalmasın, onu da ileteyim.” (7)

İNCE’NİN GÖSTERDİĞİ ÇAKI VE HİKÂYESİ...

Erdoğan’ın selamını ilettikten sonra bir de ailesi ile ilgili şu hikâyeyi anlatır;

“-Beni can kulağıyla dinleyin. Bundan yaklaşık 110 yıl önce. Rize’den Hüseyin diye bir genç adam Yemen’e gider.

Hüseyin Yemen’den Mekke’ye gelir, hacı olur.

Resmi kayıtlardaki adı da Hacı Hüseyin olur. Mekke’den sonra gelir Rize’ye ayakları yara içindedir.

Çanakkale’ye asker toplanmaktadır, ayakları yara olduğu için harbe almazlar. 2 ay sonra ayakları iyileşir. Ben de gideceğim der.

4 çocuğunu öper, iskeleye iner. Büyük çocuğu uyanır, “Kardeşlerim” der, “Babamız gidiyor”.

Babalarının yanına giderler, o der ki ben “Savaşa gidiyorum”. Hepsine hediye verir, en küçük kızına kalmaz. Ona da çakısını verir. O küçük kız o çakıyı 92 yıl taşır:

O küçük kız çocuğu benim anneannem.

Hacı Hüseyin benim annemin dedesi. O çakı da bu çakı!

-Hiç kimsenin bana millilik, Rizelilik, milliyetçilik taslama hakkı yoktur. Çakı burada!” (8)

ERDOĞAN’IN DEDESİNİ DE TARİHÇİ YURTSEVER ANLATIYOR...

Muharrem İnce’nin çakı hikayesini anlattığı Yemen ve Çanakkale gazisi Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı eski adlarıyla “Mervan/ Leroz/Mavran/ Leroz/ Livroz” yeni adıyla Büyükköy’lü Hacı Hüseyin ile CumhurbaşkanıErdoğan’ın büyük dedesi Kırcasakallı Mehmet Efendinin babası Hüseyin arasında akrabalık bağı olması muhtemel.

Nitekim Tarihçi Cezmi Yurtsever, Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırmalarda 1835 tarihli Rize’nin aile kökenleri defterinde Başbakan Erdoğan’ın atalarının kaydının Kırcasakallı Mehmet Efendi olarak alındığını, babasının adı Hüseyin olan Kırcasakallı Mehmet Efendi’nin, Mustafa ve Yunus adında iki oğlunun bulunduğunu, Yunus’un Tayyip Erdoğan’ın büyük dedesi olduğunu belirtir. (9)

İnce’nin annesi Zekiye hanım Çayeli Büyükköylü Hacı Hüseyin Efendi’nin torunudur.

Hacı Hüseyin’in çakısını hediye ettiği kızı, yani İnce’nin annesi Zekiye Hanımın anne tarafı İstanbul Hasköy’de ikamet etmiştir. (10)

Zekiye İnce, babasının kaptan olduğunu söyler.

Dolayısıyla anne ve babasının Hasköy’de oturmasının bir sebebi de Hasköy halkının çoğu TaşkızakTersanesi’nde ve onun etrafında bulunan tornacılık, dökümcülük işleriyle uğraşan atölyelerde çalışıyor olmasındandır.

Babası kaptan olduğu için tersaneye yakın bir semte yerleşmiştir.

Muharrem ince’nin dedesi ile CumhurbaşkanıErdoğan’ın babası Ahmet Erdoğan’ın bir diğer ortak yönü de her ikisin de kaptan yani denizci olması.

Ailenin Hasköy’den sonra ikamet ettiği bir başka yer günümüzde Yalova olarak adlandırılan; Osmanlıdöneminin ilk Kâğıthane’si olduğu söylenen YalakabadKağıthanesi’nin 1745’te kurulduğu Elmalı köyüdür.

Muharrem İnce’nin babası Şerif İnce, Selanikgöçmeni bir aileye mensuptur.

Zaten Elmalı köyündeki oturdukları mahallenin Kiliseadını taşıması, mübadil olduklarını göstermektedir.

Lozan Anlaşmasına göre her iki ülkenin mübadilleri bir diğerinin boşalttığı mülke yerleştirilmiştir.

İnce, bir konuşmasında “Ben baba tarafından Selanikli, aslen Karaman kökenli bir Türküm.”İfadesiyle Selanik göçmeni olduklarını vurgulamıştı. (11)

Oğlu Salih Arda İnce, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’ın kızı İdil Göknil Işıklar evlendiğinde Yalova’nın Elmalık Köyü’nde ‘Selanik usulü’ yapılan köy düğününde Muharrem İnce horon çekip harmandalı oynamıştı. (12)

AKŞENER’DEKİ RİZE VE SELANİK FAKTÖRLERİ...

Basında, seçim sürecinde Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Meral Akşener’in ortak noktalarının ‘Rize’ olmasına dikkat çekilmişti.

Basında yer alan haberlerde, Erdoğan gibi İnce ve Akşener’in de Rize ile organik bağları bulunduğu yer almıştı.

AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize Güneysulu olduğu herkes tarafından bilinirken, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharremİnce ile İYİ Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı MeralAkşener’in de Rize ile ailevi bağları pek bilinmediği, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce’nin annesi Zekiyeİnce’nin ailesinin Rize’nin Çayeli ilçesinden 1922yılında Yalova’ya göç ettiği ve asıl köklerinin Çayeliilçesi Büyükköy’e dayandığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in eşi Tuncer Akşener’in de RizeFındıklı ilçesi nüfusuna kayıtlı olmasının siyasette Rizefaktörünü ortaya koyduğu belirtilmişti. (13)

İnce ile Akşener’in Selaniklilik üzerinden de hemşehrilik bağlantısı mevcut. (14)

ERDOĞAN VE BAHÇELİ’NİN AKRABALIK İLİŞKİSİ...

Asıl bombayı sona sakladım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin akraba oldukları arşiv kayıtlarıyla belgelenmiş.

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı TarihçiCezmi Yurtsever, Recep Tayyip Erdoğan’ın kökenlerini araştırdığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin akraba olduğunu öne süren Yurtsever; Devlet Bahçeli’nin ataları olan Fettahlı Türkmen aşireti ile Sayın Erdoğan’ın atalarının, birlikte Rize yöresinin İslam-Türk bölgesi olması uygulamasında görev aldığını belirtiyor.

Buna göre; aşiret ve aileler arası evlilik dolayısı ile Rize yöresindeki Küçükalioğlu - Bakatlı - Fettahlı aileleri akrabadır.

Cezmi Yurtsever; “Bu bilgiler ışığında Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli’nin de akraba olduklarını söyleyebilirim” diyor.

Ben de onun yalancısıyım.

Sayın Erdoğan ve Sayın Bahçeli arasındaki dayanışma ve işbirliğinde bu akrabalık bağı etkili olmuş mudur? (15)

Bakınız:
1- https://www.kitapyurdu.com/kitap/bogazdaki-asiret/5520.html
2- http://www.dbe.com.tr/Yetiskinveaile/tr/news/birbirine-eklenmis-patchwork-aileler/
3-https://www.turkedebiyati.org/akrabalik-adlari/
4- https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/05/10/cumhurbaskani-erdogan-ince-gorusmesi-basladi
5- https://tr.sputniknews.com/turkiye/201805101033385600-erdogan-ince-gorusmesi-rize-diyalog/ – http://www.haberturk.com/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-muharrem-ince-gorusmesinin-detaylari-1958232
6- http://www.milliyet.com.tr/chp-genel-baskan-adayi-muharrem-ince-rize-yerelhaber-354225/
7- https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/muharrem-ince-rizede-2401615/
8- http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/972449/Muharrem_ince_Rize_de_konustu__O_caki_iste_bu_caki.html
9- http://www.gazetevatan.com/erdogan-in-dedesi-isyanci-cikti–257921-gundem/
10- https://tr.sputniknews.com/turkiye/201806061033744407-zekiye-ince-muharrem-ince-erdogan-feto/
11- http://www.kgrthaber.com/Haber/623/CHP-Grup-Baskan-Vekili-Ince-Ben-Aslen-Karaman-Kokenli-Bir-Turkum.aspx
12- http://www.internethaber.com/muharrem-ince-kac-yasinda-esi-kimdir-annesi-kapali-ve-1868467h.htm
13- https://www.haberler.com/cumhurbaskani-adaylarinin-tek-ortak-noktasi-rize-10817617-haberi/
14- http://www.mynet.com/haber/secim/meral-aksener-ve-muharrem-ince-akraba-cikti-4161074-1
15- http://www.posta.com.tr/erdogan-ve-bahceli-akraba-cikti-40135

Ömür Çelikdönmez
Twitter: @oc32oc39

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?