USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2023 yılında Rusya - Ukrayna savaşına değil Zelenskiy - Ukraynalı oligarklar savaşına şahit olabiliz

2023 yılında Rusya - Ukrayna savaşına değil Zelenskiy - Ukraynalı oligarklar savaşına şahit olabiliz
03-01-2023

MOSKOVA

Rusya'nın geçtiğimiz yıl 24 Şubat'ta, Donbass Bölgesi'nde başlattığı özel askeri operasyonların ardından Ukrayna'da geleceği belirsiz bir siyasi dönem başladı.

Aslında tarihinde kendi kendini yönetebilme yeteneğine sahip olmayan Ukrayna, Sovyetler Birliği'ndeki idari yönetim tecrübelerini kullanarak günümüze kadar siyasi olarak ayakta kalabildi.

Elbette Ukrayna'nın 32 yıllık ülke tarihinde siyasi krizler baş gösterdi. Özellikle iç siyasi çekişmeler, Batı yanlısı siyasilerin halkı kışkırtması ve Ukrayna milliyetçiliği adı altında çabalara girmesi ve son olarak kendi halkına karşı Ukrayna ordusunu ve Nazi gruplarını görevlendirmesi ve beraberinde çocuklar da dahil binlerce kişinin ölmesi aslında Ukrayna'nın kendisini yönetemediğinin de bir göstergesiydi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Kırım ve Donbass halkının sandığa gitmemesine karşı devlet başkanı olarak seçilmesi de hem sürpriz hem de "Şaka Gibi" bir sonuçtu. Çünkü bir komedyen, Amerika'da aldığı eğitimlerden sonra ülkesinde popüler olmuş ve ülkeyi yönetmeye aday olmuştu. 

Barış ve istikrar vadettiği ülkesinde kan ve gözyaşını da sürdürmüştü.

Rusya'nın özel askeri operasyonlarından sonra aslında Zelenskiy'in hala iyi bir devlet adamı olmadığı sonucunu da açık açık gördük. 

Kendi kararlarını alamayan, sadece dünyada "Ajitasyon" yaparak kazandığı sempatiyi sürdürmeye çalışan, Rusya ile müzakereler de dahil batılı ülke yönetimlerinin ağzından çıkan cümlelere bakan Zelenskiy, böylesine kritik bir 2022 yılında hiç tecrübe kazanamadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in danışmanı Aleksey Arestoviç, 2023 yılının ilk gününde Ukraynalı müzisyen Oleg Skripka'ya röportaj verdi. 

Arestoviç, "Yüzüklerin Efendisi senaryosundaysak… Kralın, yani Aragorn'un dönüşü olmalı. Ukrayna monarşiye hazır mı? Ve eğer mantıklı bulursanız, size Moskova'dan üzerimize gelen her şeyi öldürmenin tek yolunun bir monarşi ilan etmek olduğunu söyleyeceğim. İngiltere dünyadaki en kötü değil, değil mi? Bu fikri bu röportajın kapsamı dışında tutun ve kralın dönüşünün faydalarını bir düşünün" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy'in dış sesi olan Arestoviç, monarşi ile birlikte Ukrayna'nın 9. yüzyılda ülkeyi yöneten Rurik hanedanına ait toprakları geri kazanabileceklerini söyledi.

Aslında bu sözler, bilinçsizce söylenmiş sözler değil.

Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu demokrasisini, "Diktatörlük" olarak nitelendirenler, dünyanın en geri kalmış rejimi olan "Monarşi'yi" örnek alıyor. Buradaki en önemli husus Ukraynalı oligarklar.

Ukrayna'nın madenlerinden, enerji tesislerinde, fabrika ve tarlalarından milyarlarca dolar kazanan oligarklar ile Zelenskiy yönetimi arasında bir savaş var. 

Hala devam eden bu savaşta ilk hamle Zelenskiy'den geldi.

Ukrayna Parlamentosu’ndan geçen “oligarksızlaşma yasasıydı” nedeniyle Ukraynalı oligarklara ilk darbe vuruldu. 

Dönem dönem oligarklar, Ukrayna yönetimiyle arasını bozmak istemediği için "Yakınlık" kurmaya çalışsa da Rusya'nın Donbass'taki özel askeri operasyonları, oligarklar için ikinci en büyük darbe oldu.

Ukraynalı oligarklar, 2022 yılında milyarlarca dolar kayba uğradı.

Birçoğu ülkeyi terk etti.

Ülkede bulunanlar ise güvenli noktalarda sessizce Rusya'nın savaşı sona erdirmesini bekliyor. Ancak ben özellikle ülkeden ayrılan oligarkların, Zelenskiy'e karşı lobi faaliyetleri için çalışma yürüttüğünü düşünüyorum.

Muhtemelen bu yıl savaşın seyrine göre Ukrayna'da büyük bir siyasi kriz yaşanacak. 

Zelenskiy'in, oligarklara ait malları özelleştirme yoluna gideceği tahminim de var. 

Batılı ülkelerden milyarlarca dolar borç alan ve aldıkları silahların borcunu da ödeyeceğini düşünen Zelenskiy, çareyi oligarklara ait büyük maden ve tesislerde bulacak. Çünkü Batı'nın Ukrayna'yı değil kapitalizmi sevdiğini herkes Rusya'nın askeri operasyonlarından sonra fark edecek.

Ukrayna'nın artık batıya verecek hiçbir şeyi yok. 

Tek yol oligarklara ait mallar.

-Aleksey Arestoviç-

Muhtemelen Aleksey Arestoviç, oligarklarla başlayacak olası bir savaş için açık mesaj verdi. 

Elbette bu mesaj, Ukraynalı oligarklaraydı. Zelenskiy'in, Ukrayna halkı üzerindeki sempatisi ve Ukrayna parlamentosundaki gücünü hatırlatarak oligarklara, “bundan sonra kamulaştırmalar da dahil atılacak hiçbir adıma ses çıkarmamaları” üzerine bir mesajdı.

Muhtemelen Ukraynalı oligarklar bu mesajı almıştır. Ancak Ukraynalı oligarkların da Aleksey Arestoviç'in bu ifadelerini zihninde tutacağına ve olası bir siyasi krizde kullanacaklarına eminim.

Bu nedenle bu yıl Ukrayna'da çok büyük siyasi ve iç karışıklıklar bekliyorum. 

Savaştan yorulan Ukrayna halkının böyle bir savaşta ne oligarkların ne de Zelenskiy'in tarafını tutacağını, yerel ve bölgesel güçlere sahip olan Ukraynalı oligarkların Zelenskiy'e, "Suikast" dahil birçok planı devreye sokabileceğini düşünüyorum.

İşte bu nedenle Aleksey Arestoviç aslında Zelenskiy'in konumunu korumak adına böyle bir açıklama yaptı. 

Eğer öngörülerim gerçekleşirse 2023 yılında Rusya - Ukrayna savaşına değil Zelenskiy - Ukraynalı oligarklar savaşına şahit olabiliz.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?