Rusya ve Azerbaycan gerginliği çerçevesinde, Rusya - Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği'nin rolü ne olmalıdır

Ünver Sel
Ünver Sel
Rusya ve Azerbaycan gerginliği çerçevesinde, Rusya - Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği'nin rolü ne olmalıdır
03-07-2025

-Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

Rusya ve Azerbaycan gerginliği çerçevesinde, Rusya - Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği'nin rolü ne olmalıdır

Rusya Federasyonu içinde yaşayan ve Rusya vatandaşı olan, Yekaterinburg Ural Azerbaycan Diaspora Kültürel Özerklik Birliği Başkanı sevgili dostum Şahin Şıhlinski'ye geçmiş olsun diliyorum.

Geçtiğimiz günlerde Rusya ve Azerbaycan arasındaki diplomatik krizi derinleştiren gelişmelerin başında Şahin Şıhlinski’nin gözaltına alınması yer aldı.

Şahin Şıhlinski, 20 Şubat 1966 tarihinde doğan Azerbaycan asıllı bir iş insanı, sivil toplum yöneticisi ve diaspora temsilcisidir. Uzun yıllardır Rusya’nın Ural bölgesinde yaşayan Şıhlinski, Azerbaycan diasporasının en etkili isimlerinden biri olarak tanınır.

-Rusya Yekaterinburg Ural Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği Başkanı Şahin Şıhlinski

Yekaterinburg Hukuk Fakültesi mezunu, Yüksek Lisans sahibi, eğitimli ve deneyimli bir isim olan Şahin Şıhlinski, toplumsal ve kültürel çalışmaları, ekonomik yatırımları ve diaspora faaliyetleri ile Rusya ve Azerbaycan arasındaki sosyal köprülerin inşasında önemli bir rol oynamıştır.

Soyadı ve aile geçmişi köklü Tatar ve Azerbaycan tarihine uzanır. Şıhlinski ailesi, Azerbaycan’ın Kazah bölgesinden çıkmış eski ve soylu bir ailedir. Ailenin kökeni 16. yüzyıla kadar izlenebilir ve farklı kolları arasında Şıhlinskiy ve Algazakhskiy gibi isimler bulunur.

Atası Aliaga Sıhlinski’nin yazdığı “My Memories” eserinde, ailenin Şemkir’den Kazah bölgesine göç ettiği ve cesur karakterleriyle ün kazandığı anlatılır. Bu aile tarihi, Şahin Şıhlinski’nin kimliğinin önemli bir parçasını oluşturur.

Aile geçmişi Kırım'da Şırınski ve Kıyat sülalesine dayanır. Ataları, Kırım'dan çok eski yüzyıllarda Azerbaycan'ın Şemkir kasabasına göç etmiştir. Şemkir, Tatarca “bağırmak” anlamına gelir. Daha sonra ailesi Azerbaycan'ın Kazah şehrine göç etmiştir.

Azerbaycan'da Şemkir, Kazah ve Hüseyinbeyli yerleşkelerinde; Kırım'dan göç etmiş Tatar aileleri vardır. Tarihi literatürde Azerbaycan halkına Azerbaycan Tatarları denir. Çünkü Azerbaycan, Kıpçak kökenli Türk halkından oluşmuştur. Azerbaycan'a Oğuzlar, İslamiyet ile birlikte girmiştir.

-Rusya Yekaterinburg Ural Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği Başkanı Şahin Şıhlinski

Sevgili dostum Şahin Şıhlinski, 2016 yılında Moskova'da nehir kıyısında bulunan benim kaldığım bir hotele Azerbaycan Diasporasının önemli isimleriyle beni ziyarete geldi. Birlikte kahvaltı yaptık. Siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi konularda işbirliği imkanlarını konuştuk.

-Rusya Yahudileri Kongresi Başkanı German Raşbiloviç Zaharyayev

Daha sonra Radison Hotel (eski Ukrayna Hotel) de yapılan “Rusya Yahudileri Kongresi”ne birlikte gittik. Kongre'de Rusya Yahudileri Kongresi Başkanı German Raşbiloviç Zaharyayev ve God Semonoviç Nissanov ile görüştük.

-Rusya Yahudileri Kongresi Başkanlarından God Semonoviç Nissanov, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Viladimir Putin'den Devlet Nişanı ve Madalyası aldı.

Rusya Federasyonu Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği içinde Rusya vatandaşı çok ünlü iş, siyaset, kültür, sanatçı ve tanınmış kişiler bulunmaktadır.

-Rusya Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği Başkan Yardımcısı Aras İskendoroviç Agalarov

Bunların arasında God Semonoviç Nissanov, Aras iskendoroviç Agalarov, German Raşbiloviç Zaharyayev, Telman Raşbiyoviç Zaharyayev ve Telman Merdanoviç İsmailov sayılabilir.

-İş Adamı Telman Merdanoviç İsmailov

Geçtiğimiz günlerde yaşanan hadiseleri büyütmeden bir sulh içerisinde doğru zemine oturtarak birlik ve beraberlik yolunda hareket edilmelidir.

-Rusya Yekaterinburg Ural Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği Başkanı Şahin Şıhlinski 

Bu konuda, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın İlham Haydar Oğlu Aliyev tarafından verilen 'Dostluk ve Barış' nişanı ve madalyası sahibi Rusya Federasyonu Azerbaycan Diasporası liderlerinden sevgili dostum Şahin Şıhlinski'ye ve Rusya Azerbaycan Kültürel Özerklik Birliği'ne büyük görev düşmektedir.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu (KTDF) Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve İcra Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi-

 

 

 

Ünver Sel
Ünver Sel

Ünver Sel kimdir?

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu (KTDF) Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve İcra Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi ve Eş Başkanı-

Ünver Sel, 26 Eylül 1962 tarihinde Ankara’da doğdu. Ailesi 1936 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çıkardığı bir kararname ile Kırım’dan Anadolu’ya gelmiştir. Kendisi Türkiye’de doğan ilk nesillerdendir.

İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Ankara Kocatepe Mimar Kemal Lisesi mezunudur. Yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde tamamlamış ve 1984 yılında mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknoloji Bölümü’nde çalışmıştır. Muhtelif kamu kurumlarında 26 yıl çalışmış, muhtelif birimlerde yöneticilik yapmış ve 2011 yılında emekliye ayrılmıştır.

Ünver Sel, kamusal meslek hayatı süresince Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Milli Prodüktivite Merkezi Üyeliği ve Sanayii ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu Üyeliği gibi kamusal görevlerde bulunmuştur.

Gençlik yılları itibariyle 1978 yılından günümüze, başta Kırım Tatar Türkleri olmak üzere genel Türklük ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmıştır. Yayınlanmış kitapları, birçok gazete ve dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Ulusal ve uluslararası çok sayıda toplantı, konferans, panel ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmıştır. Görüntülü ve sözlü basın kuruluşlarında programlarda yer almıştır.

Ünver Sel, uzun bir dönem Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde ARGE çalışmaları çerçevesinde oluşturulan Türk Dünya Danışma Kurulu’nda yönetici olarak görev almıştır. Bu kurul çalışmaları çerçevesinde Türk Dünyası’na yönelik rapor ve görüşlerin hazırlanması işlerinde çalışmıştır.

Ünver Sel; halen Türkiye’de Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Dünya Kazak Kalkınma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Sosyal, Kültürel ve Ticaret Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır.

Ünver Sel, Türkiye dışında merkezi Kırım Cumhuriyeti Yalta şehrinde bulunan Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanıdır. Merkezi Rusya Federasyonu başkenti Moskova’da bulunan Uluslararası Rusya Dostları Rusofil Hareketi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanıdır.

Ünver Sel, halen Rusya Federasyonu Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Kırım Cumhuriyeti Vernadsky Üniversitesi’nde Türkiye-Rusya-Kırım ilişkileri üzerine doktora eğitimi çalışması yapmaktadır. Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Etnik Halklar ve Diplomatik İlişkiler Komitesi çerçevesinde kamusal sivil diplomasi alanında uluslararası toplantı ve görüşmelere katılmaktadır.

Ünver Sel’e Yalta Uluslararası Barış Vakfı tarafından “Dünya Barış Elçisi Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Karadeniz Dostluk, Kültür ve Ekonomik İşbirliği Derneği tarafından “Karadeniz Dostluk Madalyası”, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu tarafından “İsmail Gaspirinsky Madalyası”, Rusya Federasyonu Devlet “Kırım 10. Yıl Madalyası” ve Rusya Federasyonu Saha Yakutistan Cumhuriyeti “Devlet 2024 Aile Birliği Madalyası ve Nişanı” verilmiştir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?