
HABER MERKEZİ
Hayat Yayınları, Türkiye’nin toplumsal ve siyasal hafızasına derin izler bırakacak bir eseri okurlarla buluşturdu: “Bozkürt: Ülkücü Kürtlerin Saklı Kalmış Hikâyesi – Biji Türkiye”. Araştırmacı yazar Ahmet Dinç tarafından kaleme alınan kitap, Ülkücü Hareket’e gönül vermiş Kürt ve Zaza kökenli bireylerin şimdiye kadar dile getirilmemiş hikâyelerini gün yüzüne çıkarıyor. 328 sayfalık bu kapsamlı çalışma, Hayat Yayınları’nın “Deşifre X Kitaplar” serisinin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor.
Bozkürt, PKK’nın fesih kongresi hazırlıklarının ve çözüm tartışmalarının yeniden gündeme geldiği bir dönemde, Ülkücü Hareket’in gizli kalmış siyasi aktörlerini gün yüzüne çıkarıyor. Bozkürt’ün önsözü 27 Şubat 2025’te - Öcalan’ın İmralı’dan yaptığı silah bırakma çağrısının kamuoyuna açıklandığı gün- kaleme alındı. Dinç, sıcağı sıcağına yazdığı önsözde şu ifadelere yer veriyor:
“Şimdi artık ‘Bozkürtler’ için; o çekildikleri köşelerden çıkma, tahrip olan ilişkileri, zihinleri, duyguları, müşterek gelecek hayallerini yeniden onarma konusunda bilinçli birer ‘ortak payda’ olarak harekete geçme zamanıdır.
‘Bozkürtler’, iki halkın birliği ve ortak gelecek kurguları adına kırk küsur yıldır zarar gören ne/neresi varsa, ‘PKK sonrası’ dönemde tüm hasarları onarmak için, her iki halkı da çok iyi tanıyan uzmanlar olarak sahalara yeniden dönmelidir. (…) Yeni dönemde ‘Bozkürtler’ gerçek birer tutkal olacaktır/olmalıdır.”
-Türkeş'in isteğiyle Kürtlere ve Alevilere yönelik olarak ilk sayısı Ocak 1979'da çıkan Kon mecmuası tek sayı yayınlanabilmiş, ikinci sayıyı Sıkıyönetim toplayıp, dergiyi kapatmıştı.
Gazeteci Kamuran Akkuş’un editörlüğünü yaptığı Bozkürt, Alparslan Türkeş’in kurduğu MHP ve Ülkücü Hareket içinde yer almış Kürt ve Zaza kökenli isimlerin bireysel hikâyelerine odaklanıyor. Dinç, bu hikâyeleri 50’den fazla Ülkücü ile yaptığı söyleşilere ve zengin bir arşiv taramasına dayanarak aktarıyor. Kitapta yer alan belgeler ve tarihi fotoğraflar, eserin yalnızca bireysel anılarla değil, aynı zamanda toplumsal hafızayla da bütünleşmesini sağlıyor.
-Türkeş'in olaylı 1975 Diyarbakır mitingi. Bozkürt gençler Türkeş'in çevresinde etten duvar örmüştü. Bacalan, fotoğraftan belli olmamakla birlikte Türkeş'in bu mitingdeki konuşmasını bir tankın üzerinde yaptığını söyledi.
Bozkürt, Ziya Gökalp’ten Said Nursi’ye, Devlet Bahçeli’den Muhsin Yazıcıoğlu’na, 1975’te Türkeş’in Diyarbakır’daki tank üstü mitingine kadar uzanan geniş bir tarihsel aralığı ele alıyor. Doğu ve Güneydoğu’da Ülkü Ocaklarının kuruluş süreçlerinden, Kürt kimliği ile Türk milliyetçiliği arasındaki etkileşime kadar pek çok tartışmalı konu, bu kitapta kapsamlı şekilde analiz ediliyor.
-Yer Diyarbakır Ülkü Ocağı, yıl 1975. Soldan; Ocak Başkanı A. İhsan Bacalan, MHP Merkez İlçe Başkanı Abdüsselam Aşan, Bacalan'dan önceki Ocak Başkanı Ömer Naşit Lüle ve Diyarbakırlı Ülkücülerden İbrahim Demir.
Kitapta ayrıca, “Bozkürt” kimliğini benimseyen bireylerin PKK’ya karşı verdikleri mücadele, terör propagandasına karşı sahada yürüttükleri bilinçlendirme çalışmaları, ve Kürt gençleri için rol model oluşları da detaylı biçimde işleniyor.
-BBP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Dadak (sol başta), 2004 yılında Diyarbakır Gazi Köşkü'nde Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte.
Bozkürt, yalnızca akademisyenlere ve siyasetçilere değil; geçmişi anlamak, bugünü değerlendirmek ve geleceği birlikte inşa etmek isteyen herkes için kapsayıcı ve çarpıcı bir anlatı sunuyor. Kitap, “Neden bazı Kürtler Türkeş’in en sadık neferleri oldu?”, “MHP Kürt bölgelerinde nasıl örgütlendi?”, ve “PKK sonrası dönemde Bozkürtler nasıl bir rol üstlenebilir?” gibi pek çok soruya cevap arıyor.
-Diyarbakır'da etkin faaliyetler yapan Ülkü Ocakları'na mensup Bozkürtler Öğretmen Okulu önünde, yıl 1975. Ayakta kapı önündeki gözlüklü İl Başkanı Ali İhsan Bacalan.
Bozkürt: Ülkücü Kürtlerin Saklı Kalmış Hikâyesi – Biji Türkiye, politik tarihimizin sessiz tanıklarını görünür kılıyor. Kitap, Türk-Kürt ilişkilerinde bugüne kadar göz ardı edilmiş önemli bir kesimin çimentosu olabilecek bir rol üstlenebileceğini güçlü bir şekilde ortaya koyuyor.
.
dikGAZETE.com