İSTANBUL (AA) - Young Guru Academy'nin (YGA), çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı sosyal kalkınma projesi Anadolu'ya Bilim Göçü, ilk kez Yapı Kredi desteğiyle Sevgi Evleri'ndeki çocuklara ulaşacak.
Mardin'in Savur ilçesinde doğan ve kalabalık bir evde yetişen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hikayesinden ilham alınarak geliştirilen, ilk yıl bin, 3 yılda 5 bin çocuğa ulaşılması hedeflenen projenin detayları Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen toplantıda gazetecilerle paylaşıldı.
Toplantıda konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, sözlerine TÜPRAŞ'ın İzmir Rafinerisi'nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden 4 işçinin ailelerine başsağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileğinde bulunarak başladı.
Koç, bu konulara çok önem veren bir topluluk olarak yaşananların kendilerini derinden yaraladığını söyledi.
YGA'nın projeleri sosyal sorumluluk bilinciyle hayata geçirdiğini ve bu akademide sunulan konuların perçok ihtiyaca hizmet ettiğini anlatan Koç, YGA'nın hedeflerinin çok daha ilerisine ulaşması temennisinde bulundu.Koç, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için herkese görev düştüğünü kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Memleketimizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için hepimize önemli sorumluluklar ve ödevler düştüğüne inanıyorum. Bu sorumlulukların en önemlisi ise ülkemizin geleceğini emanet ettiğimiz çocuklara sahip çıkmak. Tarih boyunca geleceği hep teknolojik ve bilimsel gelişmeler şekillendirdi. Ancak şu da bir gerçek ki, tarihin hiçbir döneminde teknoloji böylesine baş döndürücü bir hızda değişmedi."
Koç, bu yeni dönemde teknoloji ve insan kaynağı gücünü doğru konumlandırabilen ülke ve kurumların önemli rol oynayacağını belirterek, bu kapsamda en önemli rekabet avantajının yetkinlik sahibi, nitelikli insan kaynağı olacağını vurguladı. Herkesin Türkiye için ortak hedefinin, "dünya sahnesinde büyük ve güçlü bir ülke olabilmek" olduğunu kaydeden Koç, "Ancak unutmayalım ki; bu hedefe ulaşabilmenin en temel koşulu teknoloji ve bilimdeki bu baş döndürücü değişime ayak uyduracak, hatta şekillendirecek nesiller yetiştirebilmektir." diye konuştu.
- "Çocuklarımızın potansiyel eksikliği yok"
Koç, çağın gelişmelerini geriden takip etmenin faturasının ülkelerin ekonomisinin ve toplumsal gelişiminin üzerinde çok ağır olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Peki bu teknolojiyi, bilimi ülkemizde kim üretecek? OECD'nin geçtiğimiz ay yayınlanan 2017 Eğitim Raporu, Türkiye'de eğitimde eşitsizliğin ilkokul seviyeleri kadar erken zamandan başladığını ve eğitim seviyesi yükseldiğinde bile bu farkın kapatılamadığını tespit ediyor. Üstelik Türkiye'deki öğrenciler bilim, matematik ve okumada OECD ortalamasının oldukça altında kalıyor. Dolayısıyla bilimi gençlere erken yaşta sevdirmemiz ve eğitimin niteliğini toplumun tüm kesimleri için yükseltmemiz gerekiyor. Bugün hangi pencereden bakarsanız bakın, dördüncü sanayi devrimi trenini kaçırma lüksümüz yok."
Koç, gerçekçi hedefler, doğru bir planlama ve bu çağın gereklerini kapsayan nitelikli bir eğitim sistemiyle ülke gençliğinin de bu treni yakalayacak güce sahip olduğunu ve bunu hak ettiğini söyledi.
Bu kapsamda gençlere sahip çıkmanın önemine değinen Koç, "Çocuklarımızın diğer ülkelerde yaşayanlara göre potansiyel anlamında hiçbir eksiği yok. Ancak tabii ki kaliteli bilimi daha fazla sevmeye, anlamaya, teşvik edilmeye ve hayal etmeye ihtiyaçları var." dedi.
Koç, çocukların, gençlerin onlara geleceğe dair umut verecek rol modellere ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.
Koç, Anadolu'ya Bilim Göçü projesinin Türkiye'nin geleceği için umut tohumları atmayı hedeflediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu projeyle Yapı Kredi'nin YGA ortaklığı en heyecanlı dönemine giriyor. Adım adım büyümesini hayal ettiğimiz bu projenin, fırsat eşitsizliği nedeniyle yeterince nitelikli eğitim göremeyen çocuklarımıza, bilimi tanıtıp sevdirme yönünde bir katkı sağlayacağını umuyoruz. Bu projeden yetişen ve başarılı olan öğrencilerin Sevgi Evleri'nde yaşayan diğer çocuklar için de doğru birer rol model olacaklarına inanıyorum."
- "Geleceğin Aziz Sancarları Sevgi Evleri'nden çıkacak"
YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman ise YGA'nın amacının özgürce sorgulayan, özgün projeler üreten, özgüvenli gençler yetiştirmek olduğunu söyledi.Yaman, YGA'lılar'ın deney ve oyunu birleştirerek Sevgi Evleri'ndeki çocuklara bilimi sevdireceğini ve onların da hayallerini büyüteceğini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Geleceğin Aziz Sancarları Sevgi Evleri'nden çıkacak. Her YGA projesi bir birlikte başarma projesidir. Yapı Kredi ile de birlikte başarmanın en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz. Özverili ve donanımlı insanlar bir araya geldiklerinde, sıra dışı başarı hikayeleri ortaya çıkıyor. Türkiye'nin ve dünyanın böyle birlikte başarma hikayelerine çok ihtiyacı var. Anadolu'ya Bilim Göçü Projesi'ne destek veren, gönül veren Yapı Kredi Ailesi'ne bu projenin bir gönüllüsü olarak teşekkür ediyorum."
- Anadolu'ya Bilim Göçü projesi
YGA'nın çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı sosyal kalkınma projesi Anadolu'ya Bilim Göçü, ilk kez Yapı Kredi desteğiyle Sevgi Evleri'ndeki çocuklara ulaşacak. Mardin'in Savur ilçesinde doğan ve kalabalık bir evde yetişen Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hikayesinden ilham alınarak geliştirilen, ilk yıl bin, 3 yılda 50 ilde 5 bin çocuğa ulaşılması hedeflenen proje, 2017 - 2018 öğretim yılı boyunca, Adana, Ankara, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Kayseri olmak üzere 8 ilde gerçekleştirilecek.
İlk yıl Sevgi Evleri'ndeki binden fazla çocuğa ulaşılmasının hedeflendiği proje kapsamında 50 bin başvuru arasından özenle seçilen YGA gönüllüleri ve Yapı Kredi çalışanları, Sevgi Evleri'ndeki çocuklarla bilim seansları organize edilecek.