USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yaptırım kıskacındaki Rus ekonomisini zor bir dönem bekliyor

Yaklaşık 1,5 trilyon dolar büyüklüğe sahip Rus ekonomisinin, yatırım ve ihracattaki sert düşüşle küçülmesine kesin gözüyle bakılırken, yaşanan ekonomik savaşın Avrupa’yı da derinden etkilemesi bekleniyor.

Yaptırım kıskacındaki Rus ekonomisini zor bir dönem bekliyor
11-03-2022 22:11
Google News
Moskova

Batılı ülkelerin, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik uyguladığı sert yaptırımlar etkisini göstermeye başlarken, Rus yetkililer yeni bir ekonomik krize giren ülke ekonomisini toparlayabilmek için radikal önlemler alıyor.

Rus rublesi, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana dolar karşısında yüzde 40’a yakın değer kaybederken, ülke ekonomisinde önemli yere sahip Sberbank ve Gazprom gibi şirketlerin hisse değerleri Ukrayna ile savaşın başlamasından bu yana yüzde 99 değer kaybederek adeta buharlaştı.

Rusya Merkez Bankası, rubledeki değer kaybını frenleyebilmek için politika faiz oranını yüzde 9,5'ten 20'ye yükseltirken, uluslararası ticaretle uğraşan şirketlere de döviz gelirlerinin yüzde 80’ini yetkili bankalarda satma zorunluluğu getirilmişti.

Enflasyonda rekor kırıldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "ekonomik savaş" olarak tanımladığı yaptırımlara karşılık olarak, Rus şirketlerine, "dost olmayan" ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine izin verilmesine yönelik kararnameye imza attı.

Rus hükümeti tarafından onaylanan "dost olmayan" ülkeler listesinde ise ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer aldı.