USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Yalova'daki Hersek Lagünü'nde yeni kuş türü gözlendi

Yalova'nın Altınova ilçesinde, Marmara Denizi'nin kıyısındaki Hersek Lagünü'nde, çobanaldatanın gözlenmesiyle kuş türü sayısı 246'ya çıktı.

Yalova'daki Hersek Lagünü'nde yeni kuş türü gözlendi
08-06-2022 16:20
Google News
Yalova

Bazı türlerin yaz ve kış aylarını ayrı ayrı geçirmesi dolayısıyla "kuş oteli" olarak da adlandırılan yaklaşık 200 hektarlık Hersek Lagünü'nde yeni bir kuş türü tespit edildi.

Altınova Belediyesince yürütülen çalışmalar sonucu çobanaldatanın da eklenmesiyle son sayımda 246 kuş türünün burada bulunduğu belirlendi.

Belediyede görevli kuş gözlemcisi Fatih Bülbül, yaptığı açıklamada, yerleşik kuşların yanında göçmen kuşların da üremek için Hersek Lagünü'nü tercih etiğini belirtti.

Yıllara göre farklılık gösterse de yaz aylarında 40'a yakın kuş türünün lagünde ürediğinin tespit edildiğini aktaran Bülbül, "Sumrugiller familyasından karagagalı sumru, Türkiye'de Gediz Deltası ile sadece Hersek Lagünü'nde üremektedir. 10 çiftin üzerinde üremesiyle alana 'önemli kuş alanı' özelliği de katan karagagalı sumrunun yapılan gözlemlerde bu yıl 20 çiftin üzerinde ürediği belirlenmiştir."

Sumru, küçük sumru ve akkanatlı sumruların önceki yıllara göre bu sene alanda oldukça fazla sayıda gözlendiğini vurgulayan Bülbül, bunun dışında poyrazkuşu, uzunbacak, yeşilbaş ördek, sutavuğu, bahri, halkalı küçük cılıbıt, dere düdükçünü ve gümüş martının da lagüne değer kattığını bildirdi.

Türkiye'deki kuş türlerinin yarısının Hersek Lagünü'nde görülebildiğine dikkati çeken Bülbül, şunları kaydetti:

"Su kuşlarının yanında yaz göçmeni kuşların da beslenme konaklama üreme alanı olan Hersek Lagünü'nde her geçen gün kuş türü sayısı artıyor. Türkiye'de yaz aylarında göç döneminde geçit kuşu olarak bilinen çobanaldatanın lagünde gözlenmesiyle alanın kuş türü sayısı 246'ya çıkmıştır. Kurtla anlaşarak, yavrularını yememesi karşılığında kendini yaralı kuş gibi gösterip çobanı aldatarak sürüden uzaklaştırma hikayesi ile bilinen çobanaldatan, desenli ve koyu renkli giysisi ile çok iyi kamufle olan kuşlardandır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ